6 parimat roomajate inkubaatori ülevaadet – 2022. aasta juhend
muud / 2026
Pildi allikas
The Alleni sooahv (Allenopithecus nigroviridis) on primaatide liik, mis kuulub Vana Maailma ahvide perekonda kuuluvasse perekonda Allenopithecus. Alleni sooahvi võib leida Kongo vesikonnast Kongo Vabariik ja Kongo Demokraatliku Vabariigi lääneosas.
Allen’s Swamp Monkey on üsna tugeva kehaehitusega halli/rohelise nahaga ahv. Allen’s Swamp Monkeysi nägu on punakas, põskedel on pikad karvad. Sõrmede ja varvaste kerge rihm viitab tema osaliselt veelisele eluviisile. Allen’s Swamp Monkey võib 50 sentimeetri pikkuse sabaga jõuda kogu keha pikkuseni 45–60 sentimeetrini. Kuni 6 kilogrammi kaaluvad isasloomad on üsna suuremad kui kuni 3,5 kilogrammi kaaluvad emased.
Keskmine rühma suurus on umbes 40 isendit. Need suured rühmad on jagatud 2–6 isendist koosnevateks alarühmadeks, kes koos otsivad toitu. Rühmade magamiskohad asuvad tavaliselt vee lähedal, magamiskohad muutuvad regulaarseks ja korduvalt kasutatavaks. Allensi sooahvil on mitme isas-mitmeemane sotsiaalne süsteem.
Alleni sooahv teeb nurinat häält, mida kasutatakse rühmaliikmete vahelise kontakti säilitamiseks. Üksikisikud hooldavad üksteist surnud naha ja parasiitide eemaldamiseks. Selline käitumine tugevdab sidemeid kahe inimese vahel.
Allen’s Swamp ahv elab soistes veerikastes piirkondades. Nad on väga head ujujad ja oskavad hästi sukelduda. Ohu korral võivad nad ohu vältimiseks kiiresti vette sukelduda.
Allen’s Swamp Monkey on ööpäevane loom (aktiivne päeval ja magab öösel) ja otsib regulaarselt maast toitu. Alleni sooahvide dieet koosneb puuviljadest ja lehtedest, samuti mardikatest ja ussidest ning muudest väikestest selgrootutest. Nad tarbivad ka selgroogseid, sealhulgas kalade koorunud poegi, kes kogutakse jõesängidest kuival hooajal.
Allen’s Swamp Monkeysi eluiga võib ulatuda 23 aastani. Vangistuses elavad nad tavaliselt kauem kui looduses.
Allen’s Swamp ahvi paaritumisharjumustest on vähe teada. Teada on see, et emased sünnitavad ühe järglase, kes võõrutatakse 3 kuuga ja on küpseks 3–5 aasta pärast. Enamik selle liigi sündidest toimub juunis.
Raptors, maod ja Bonobo kuuluvad Alleni sooahvi looduslike vaenlaste hulka. Erinevalt teistest primaatidest ei ole tema soine elupaik metsade ohule nii tugevalt avatud. Kuid inimene jahib seda liha pärast. IUCN loetleb, et Alleni sooahv on jahipidamise ja elupaikade hävitamise tõttu peaaegu ohustatud.
Talapoin ahvid on kaks liiki Vana Maailma ahvid, mis on klassifitseeritud perekonda Miopithecus. Talapoin ahvid elavad Kesk-Aafrikas ja nende levila ulatub alates Kamerun ja Demokraatlik Vabariik Kongo juurde Angola .
Angola talapoiini Miopithecus ogouensis on tavaliselt tunnustatud ühe liigina, kuid Kamerunis (Sanaga jõest lõuna pool), Rio Munis ja Gabonis asuvaid populatsioone saab eristada eraldi liikidena.
Talapoin Monkeys on väikseimad Vana Maailma ahvid ja peaaegu kindlasti arenesid nad kääbuse käigus suurema kehaga esivanemast. Nende karusnahk on seljalt kollakas-must ja kõhult valge või hallikasvalge jämedalt triibuline.
Nende pea on ümmargune ja lühikese koonuga, karvutu näoga. Nende nina on must ja näonahk on samuti must. Isastel on munandikott mediaalselt roosa ja külgmiselt sinine.
Keha suuruses on kerge seksuaalne dimorfism. Keskmine pea ja keha pikkus on 16 tolli (40 sentimeetrit) ja keskmine saba pikkus on 21 tolli (52,5 sentimeetrit). Talapoiinid kaaluvad meestel 3 naela 1 untsi (1380 grammi) ja emastel 21 naela 10 untsi (1120 grammi).
Talapoin ahvid on nii ööpäevased kui ka valdavalt puud, kuigi võivad aeg-ajalt toitu otsides maapinnale laskuda. Talapoin ahvid on head ujujad ja magavad tavaliselt jõgede kohal rippuvatel okstel, et nad saaksid kiskjate eest põgeneda sukelduda.
Talapoin ahvid elavad suurtes rühmades, mis koosnevad 60–100 loomast. Nad kogunevad öösiti veelähedaste puude otsa, jagunedes päeval väiksemateks alarühmadeks, et toitu leida. Rühmad koosnevad mitmest täisküpsest isasest, arvukatest emasloomadest ja nende järglastest. Erinevalt lähedastest guenonitest ei ole Talapoin Monkeys territoriaalset käitumist.
Talapoin Ahvidele meeldib mängida ja see toimub enamasti alaealiste vahel, kuid mänguga tegelevad ka täiskasvanud. Talapoin Monkeys on kahte tüüpi mängu – maadlus, mis hõlmab haaramist ja maadlemist ning mõnikord mängunäidikut ja jooksmist, mis hõlmab ühe inimese kiiret tagaajamist teise poolt. Isased talapoiinid kipuvad seltskondlikku mängu mängima sagedamini kui emased talapoiinid.
Talapoin Monkeysi sõnaline repertuaar on üsna väiksem, kuigi kui isik ründab, vaatab ta seda ja annab teistele isikutele hingeldades piiksudes, et ta ei ründa ja nad vastavad rünnakule.
Nagu kõigi primaatide puhul, on ka selle liigi suhtlemine tõenäoliselt keeruline. Primaadid kasutavad sugulastega suhtlemiseks nii häälitsusi kui ka visuaalseid signaale (nagu kehaasend ja näoilmed). Lisaks võib kombatav suhtlemine mängida teatud rolli sotsiaalsete sidemete säilitamisel, näiteks hoolduse vormis. Mõned primaadid kasutavad keemilist suhtlust, eriti reproduktiivses kontekstis.
Talapoin Ahvid on kõigesööjad, nende toit koosneb peamiselt puuviljadest, seemnetest, veetaimedest, putukatest, karpidest, linnumunadest ja väikestest selgroogsetest.
Talapoin Ahvi kõrgeim vangistuses registreeritud vanus on 28 aastat, samas kui oodatav eluiga looduses ei ole hästi teada, kuid tõenäoliselt on see vangistuses nähtust madalam. Emaste Talapoin Monkeys 160-päevane tiinusperiood (tavaliselt novembrist märtsini) toob kaasa ühe poega.
Järglased on märkimisväärselt suured ja hästi arenenud (vastsündinud kaaluvad üle 200 grammi ja moodustavad umbes veerandi ema kaalust) ning arenevad kiiresti. 6 nädala jooksul söövad nad tahket toitu ja on iseseisvad 3 kuu vanuselt.
Talapoin Monkey kiskjate hulka kuuluvad leopardid, kuldsed kassid, geenid, röövloomad, suured maod ja Niiluse monitorid. Talapoin Monkeys võib aidata levitada nende puuviljade seemneid, mida nad söövad, ja kontrollida putukate populatsioone.
Nad toimivad ka keskmiste ja suurte kiskjate jaoks oluliste saakloomadena. Talapoin ahve ei peeta praegu ohustatuks. Neid kütitakse aeg-ajalt põõsaliha allikana, kuigi nende väike kehasuurus muudab selle suhteliselt kahjumlikuks.

The ahvikäpad (Erythrocebus patas) on Lääne-Aafrikas levinud maapealne ahv.
Patas Monkey on leitud järgmistes riikides:
Benin
Burkina Faso
Kamerun
Kesk-Aafrika Vabariik
Tšaad
Kongo DR
Elevandiluurannik
Etioopia
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Keenia
Neil oli
Mauritaania
Niger
Nigeeria
Senegal
Sierra Leone
Sudaan
Tansaania
Minema
Uganda
See on ainus liik, mis on klassifitseeritud perekonda Erythrocebus. Patas ahvil on kaks alamliiki, läänepoolsed Erythrocebus patas patas (Common Patas) ja idapoolsed Erythrocebus patas pyrrhonotus (Nisnas).
Nisnadel on valge ja harilikul patase ahvil must nina. Patas Monkeys on maailma kiireimad maapealsed primaadid. Isane patasahv on võimeline jooksma vähemalt 35 miili tunnis. Looduses veedavad patasahvid maa peal rohkem aega kui ükski teine ahv.
Patasahvi kehaehitusel on märkimisväärne sarnasus hurtskoera omaga. Sellel on samad pikad jalad, kitsas keha ja silmapaistev rinnakorv. Selle pikad jalad annavad talle joostes tohutu sammu. Nende kiiruse, värvuse ja kõnnaku tõttu on patase ahve sageli jooksmise ajal ekslikult peetud gepardidega.
Patas ahvid on punakaspruuni värvusega, väga väljendusrikaste vurrude nägudega. Vurrud istuvad hallil lõual ja neil on valged 'sõjaväelaadsed' vuntsid. Patas ahvid kasvavad 85 sentimeetri pikkuseks, välja arvatud saba, mille pikkus on 75 sentimeetrit ja kaalub täiskasvanuna keskmiselt 18 naela. Nagu kõigil Vana Maailma ahvidel, on neil hästi arenenud käed, millel on vastandlik pöial. Patase ahv on tuntud ka kui 'tantsiv ahv', 'hussari ahv', 'sõjaline ahv', 'punane ahv' ja 'seersant-major ahv'. Isastel patase ahvidel on proportsionaalselt pikimad kihvad kõigist primaatidest.
Patase ahvide rühmas on tavaliselt ainult üks täiskasvanud isaahv ja 4–10 emast ahvi. Teised patase isased elavad kas üksi või poissmeeste rühmades. Rühma eest vastutab kõrgeim naine, mitte isane.
Isane patase ahv veedab suure osa ajast kõrgel puude või kaljude otsas istudes, kiskjaid ja muid ohte otsides. Poissmeeste rühmades elavad isased lähenevad aeg-ajalt hulgale emastele ja asuvad oma üksikule isasele ahvile, püüdes teda minema ajada ja tema asemele asuda. Sellised juhtumid on üsna sagedased ja bioloogiliselt soovitavad, kuna need takistavad sugulusaretust.
Lõdvestunult nõjatuvad patase ahvid tahapoole ja tõstavad jalad üles. Kuigi üldiselt vaiksed, hakkavad patase ahvid hauguma, kui kohtuvad teise väega. Patas ahvid väldivad metsamaad ning elavad puudeta savannis ja poolkõrbetes. Need ulatuvad Senegalist Etioopiani ja lõunast Tansaaniani. Patas ahvid on kõigesööjad, kuid sõltuvad eriti akaadiapuude kaunadest, seemnetest, sapist, noortest lehtedest, kummist ja õitest.
Samuti söövad nad kõrrelisi, marju, seemneid, puuvilju, putukaid, mune, sisalikke, mugulaid ja noorlinde. Patase ahv suudab oma põskedele hoida nii palju toitu, kui see kõhtu mahub.
Patase ahvi eluiga on looduses 15–20 aastat ja vangistuses üle 20 aasta. Emased Patas ahvid saavad suguküpseks umbes 2 ja poole aasta vanuselt. Isased saavad suguküpseks 3 ja poole kuni 4 ja poole aastaselt. Tiinus kestab umbes 167 päeva, pärast mida sünnitab emane ühe järglase.
Patase ahvide peamiste kiskjate hulka kuuluvad leopardid, gepardid, kotkad, hüäänid ja šaakalid. Kui kiskja läheneb, loovad alati valvsad isased patase ahvid kõrvalejuhtiva väljapaneku. Lürakalt põõsastel või puudel põrgatades tõmbab ta tähelepanu endale ning eemale emastest ja poegadest. See annab ülejäänud vägedele aega vaikselt põgeneda või pika rohu sisse peitu pugeda. Lisaks võimaldab patase värvus neil kasutada oma savanni ümbrust kamuflaažina.
Patase ahve ei ole ohustatud ega ohustatud liikide loendis, kuigi elupaikade hävitamine ja kariloomade karjatamine ning savannialade põllumaaks muutmine on vähendanud patase ahvide elupaiku.
Kuid mõnel juhul on metsade raadamine muutnud kunagised niisked alad kuivemateks savannipiirkondadeks. See omakorda suurendab patase ahvidele sobivat elupaika.
Vaata lähemalt A-tähega algavad loomad