Cactus Wren

 cactus_wren_on_a_saguaro_cactus

Kaktuskurn on ainulaadne lind, keda võib kohata edelaosas Ühendriigid . See lind on tuntud oma iseloomuliku laulu ja kaktuste pesade ehitamise harjumuse poolest. Kaktuskurn on ilus lind ja see on populaarne turismiatraktsioon USA edelaosas.

Kui viibite kunagi selles riigi piirkonnas, hoidke kindlasti silma peal kaktusevibu jaoks.



Arizona osariigi lind

Kaktusvits on Arizona osariigi lind ja selles osariigis populaarne lind. Kaktuskurn on ainulaadne lind ja erineb teistest lindudest mitmel viisil. Kaktuskurn on väike lind ja tal on pikk saba. Kaktusevibu nokk on kõver ja jalad lühikesed. Kaktuskurna võib leida kõrbes ja ta elab kaktusepuudel.

Välimus

Kaktuskurn on Ameerika Ühendriikide suurim wren liik, mis kasvab tavaliselt 7 ja 9 tolli pikkuseks. Tema valge, pruun ja musta võrega saba ja tiivad, samuti valge silmatriip pruunil peas annavad selle ära.

Nende tiibade siruulatus on 8–12 tolli ja nende kaal on umbes 1 nael. Välimuses on sugude vahel vähe erinevusi.

Noorlinnud on seevastu hiirepruuni tooni ja tuhmi välimusega.

Elupaik

Cactus wren on leitud Edela- ja Mehhiko , kus ta elab kivisel pinnasel. Nende pesad, mis oma suuruse ja kuju poolest sarnanevad mõnevõrra jalgpalliga, on peidetud kaktusetaimedesse, nagu näiteks tohutu saguaro. Nad koguvad pesade punumiseks jämedat rohtu, sulgi, taimseid kiude ja isegi riidetükke.

Pesitsusajal jätkab isaskull tööd veel ühe või kahe pesa kallal. Neid peibutuspesasid võib kasutada selleks, et hoida ära piitsamadu tegelikule pesale lähenemast, kuid neid kasutatakse ka aastaringselt ööbimiskohtadena.

Aeg-ajalt ladestub nendesse pesadesse teine ​​või kolmas mune. Nende roosakasvärvilised munad on tähistatud karmiinpunaste täppidega ja nende arenemiseks kulub 16 päeva.

Dieet

Cactus Wrensi dieet on talvel, suvel ja kevadel alati sama — putukad nagu sipelgad, rohutirtsud ja mardikad. Nad söövad aeg-ajalt konni ja muid roomajaid, puuvilju ja seemneid. Nad joovad harva vett, kuid saavad kõik, mida nad vajavad, tarbitavatelt putukatelt.

Huvitavaid fakte

Kaktuskurn on oma pesapaiga ümbruse suhtes äärmiselt valvas. On täheldatud, et nad ründavad oravaid, teisi linde ja isegi isendeid, kes sattusid pesadele liiga lähedale. Nad ei ole nii häbelikud ja pensionile tõmbunud kui teised pätid ning neid on nähtud uudishimust lahtistesse autoakendesse või majadesse lendamas.

Teaduslik klassifikatsioon

  • Kuningriik: Animalia (loom)
  • Fülum: Chordata (kordaadid)
  • Klass: Aves (linnud)
  • Järjestus: Passeriformes (ohkelinnud)
  • Perekond: Troglodytidae (väädid)
  • Perekond: Campylorhynchus
  • Liik: C. brunneicapillus (pruunkattega kaardus nokk)
  • Teaduslik nimi: Campylorhynchus brunneicapillus

Lisateavet teised USA osariigi linnud