Rahulikumad koeratõud – jahutatud koerad
muud / 2026
Pildi allikaskardinalid kuuluvad perekonda Cardinalidae ja seltsi: Passeriformes, mis on vaieldamatult suurim lindude rühm, keda saab eristada nende 4 võrevaba varba järgi mõlemal jalal, kusjuures 3 küünt on suunatud ette ja 1 küünis tahapoole. Kardinalid on jõulised linnud, keda leidub tavaliselt Põhja-, Kesk- ja Lõuna-Ameerika parasvöötme metsades. Cardinal on mitme harivindi nimi ja põhjakardinal on ilmselt kõige tuntum.

Mees- ja naiskardinalid erinevad värvuse poolest. Meessoost kardinalid on säravat punast värvi, musta 'maskitaolise' näoga, mis ulatub silmadest kurguni ja paksu punase nokaga. Emastel ja nende poegadel on tiibadel, harjal ja sabal pruun-kollane värvus, mille tiibadel on punaseid vihjeid. Kardinalid on üsna suured linnud, nende pikkus on 12–22 sentimeetrit ja kaal olenevalt liigist 11–85 grammi. Neil on tugev nokad seemnete, pikkade sabade ja silmapaistvate harjade purustamiseks. Kardinalid kipuvad istuma küürus, sabad on suunatud maa poole.
Kardinalid eelistavad elupaiku lagedatel metsaaladel, põõsastikus, metsaservades ning rajavad pesa tihedatesse, sassis viinapuudesse ja põõsastesse. Neid võib jälgida ka parkides ja koduõuedes.
Kardinali toitumine koosneb peamiselt seemnetest. Nad istuvad madalatel põõsastel ja puudel ning otsivad maapinnal seemneid, tavaliselt paarikaupa.
Kardinalid tunneb ära nende valju säutsu järgi, mida tekitavad nii isas- kui naiskardinalid, mis on põhjamaiste laululindude jaoks ebatavaline. Kardinalid on mitterändelinnud, kes talvel ei sula ega muuda värvi. Seetõttu on need teie lumega kaetud tagahoovides endiselt suurepärane vaatepilt.
Noored kardinalid on välimuselt sarnased täiskasvanud kardinalidele, kuid on pruuni värvi. Noortel isastel kujuneb välja kasvamise käigus punane värvus ja noortel emastel jääb pruun värvus alles. Noori kardinale kasvatatakse okstest ja koorest tehtud mahukates pesades, mis on vooderdatud muruga.
IUCN klassifitseerib enamiku kardinaliliikidest 'vähim muret tekitavateks' liikideks, kuigi mõned neist on peaaegu ohustatud.
Vaata lähemalt loomad, mis algavad tähega C