Dromedary kaamelid

Valige Lemmiklooma Nimi







  dromedari kaamelid Pildi allikas

The Dromedary kaamel (Camelus dromedarius) on Põhja-Aafrikas ja Lääne-Aasias, ka Ida-Aafrikas, Sudaanis, Etioopias ja Somaalias pärinev suur kabiloom. Dromedary-kaamelitel on üks küür ja nad on kõrbeelanikud. Dromedary Camels on ka kaameliperekonna tuntuim liige.

Dromedary kaameleid nimetatakse sageli 'ühekaameliks', 'araabia kaameliks' või lihtsalt 'dromedaariks'. Dromedary hübriide nimetatakse 'Bukhtideks' ja need on head süviskaamelid. Algselt Lääne-Aasiast ja Ida-Aafrikast pärit Dromedari kaamelid kodustati esmakordselt Araabia kesk- või lõunaosas mõned tuhanded aastad tagasi.

Dromedarkaamelite populatsioon

Praegu elab ligi 13 miljonit kodustatud Dromedari kaamelit, peamiselt piirkonnas Lääne-Indiast läbi Pakistani läbi Iraani kuni Põhja-Aafrikani. Ükski neist ei jää oma algses levilas looduses ellu, kuigi hinnanguliselt on Austraalia metsikute kaamelite populatsiooni arv vähemalt 500 000. Mõned väidavad, et nimetust 'dromedar' tuleks kasutada ainult võidusõidukaamelite viitamiseks.

Dromedari kaamel on kuus korda suurem kui a Helistama . Täiskasvanud Dromedari kaamelid kasvavad 10 jala pikkuseks ja 6–7 jala kõrguseks. Kaal jääb tavaliselt vahemikku 1000–1500 naela. Dromedary kaamel on pikem ja kiirem kui Bactrain kaamel. Ratsanikuga suudab Dromedari kaamel hoida tundide kaupa kiirust 8–9 miili tunnis. Laetud baktria kaamel liigub umbes 2,5 miili tunnis.

Dromedary kaamelite omadused

Dromedaridel on kreemikas kuni pruun või must lühikarvaline karv, mis on pikem peas, kaelas, kurgus, turjal ja sabal. Neil on üks küür, pikad jalad ja pikk, kumer kael. Kühm talletab rasva, mida nad saavad toiduks ammutada, ning rasva oksüdatsioon (aine keemiline kombinatsioon hapnikuga) toodab vett.

  dromedar-kaamelid-2

Isastel dromedaarikaamelitel on pehme suulae, mille nad puhuvad õhku, et saada sügavroosa kott, mida araabia keeles nimetatakse 'doulaks'. See ripub nende suu külgedest välja, et paaritumishooajal emaseid ligi meelitada. Dromedary kaamelid on kõrbeloomad ja neil on palju kohandusi eluks kuivas elupaigas. Neil on vööga jalad (liiva sisse vajumise vältimiseks).

Nad võivad sulgeda oma ninasõõrmed ja neil on kahekordne ripsmerida, et liiva eemale hoida. Dromedary-kaamelid peavad ilma joomiseta vastu pikki perioode – kuni 17 päeva. Kui nad joovad, võivad nad korraga võtta kuni 136 liitrit (30 gallonit). Kuivad väljaheited ja vähese uriini tekitamisega saavad nad vett kokku hoida. Nende kehatemperatuur võib enne higistamist tõusta 6–8 kraadi Celsiuse järgi.

Kaamelid on taimtoidulised ja söövad igasugust taimestikku, mida nad leiavad, sealhulgas rohi, lehti ja taimi.

Dromedari kaameli emase tiinus kestab umbes 12 kuud. Tavaliselt sünnib üks vasikas ja seda imetatakse kuni 18 kuud. Emased on suguküpsed 3–4 aasta pärast, isased 5–6 aasta pärast. Eluiga vangistuses on tavaliselt umbes 25–30 aastat, mõned loomad ulatuvad 60-aastaseks.

Kaasaegseid kodustatud dromedaare kasutatakse piima ja liha tootmiseks ning lasti ja reisijate veoloomadena. Erinevalt hobused , nad põlvitavad reisijate ja lasti laadimiseks.

Dromedarkaamelitel on väljateenitud maine, kuna nad on halva iseloomuga ja kangekaelsed olendid, kes sülitavad ja peksavad. Tegelikkuses kipuvad nad olema sõbralikud, kannatlikud ja intelligentsed. Kaamel näitab oma rahulolematust jalgu trampides ja jooksmas. Paljudes Egiptuse kõrbes asuvates turismiobjektides on näha kaamelitel ratsutatud politseinikke.

Dromedarid on looduses välja surnud ja eksisteerivad koduloomadena, kuigi mõned neist on metsistunud. Neid ei ole IUCN loetletud.