Rahulikumad koeratõud – jahutatud koerad
muud / 2026
Pildi allikasThe Lühike öökull (Asio flammeus) on perekonda Asio kuuluv liik öökull. Neid tuntakse 'kõrvakullidena', kuna neil on imetajate kõrvu meenutavad sulgede kimbud. Nende kõrvakobarad on mõnikord nähtavad ja mõnikord mitte. Tavaliselt näitavad need öökullid kaitseasendis oma tutid. Lühike kõrv öökulli leidub avamaal ja rohumaadel.
Lühike öökull on keskmise suurusega öökull, mille keskmine pikkus on 34–43 sentimeetrit (13–17 tolli) ja kaal 206–475 grammi (11–13 untsi). Tal on suured silmad, suured pead, lühikesed kaelad ja laiad tiivad. Tema nokk on lühike, tugev, konks ja must. Tema sulestik on laiguline kollakaspruun kuni pruun, trellitatud saba ja tiivad. Ülemine rind on märgatavalt triibuline.
Lühike tiibade siruulatus on 85–103 sentimeetrit (38–44 tolli). Emased on isastest veidi suuremad. Kollakasoranžid silmad on liialdatud mõlemat silma ümbritsevate mustade rõngastega ja silmi ümbritsevate suurte, valkjate sulestiku kettadega nagu mask.

Lühikeseks öökulli võib leida kõigil mandritel, välja arvatud Antarktika ja Austraalia. Sellel on lindude seas üks suurimaid levialasid. Lühikene öökull pesitseb Euroopas, Aasias, Põhja- ja Lõuna-Ameerikas, Kariibi mere piirkonnas, Hawaiil ja Galápagose saartel. Lühikene öökull on osaliselt rändel, liikudes talvel oma levila põhjaosadest lõunasse. Lühikene öökull liigub teadaolevalt piirkondadesse, kus näriliste populatsioon on suurem. Lühike kõrvakull pesitseb maapinnal preerias, tundras, savannis või heinamaadel.
Pesad on varjatud madala taimestikuga ja neid võib kergelt vooderdada umbrohu, rohi või sulgedega. Tüüpilises klapis leidub umbes 4–7 valget muna, kuid hiirte arvukuse aastail võib lindude suurus ulatuda kuni tosina munani. Aastas on üks poeg. Emaslind inkubeerib mune enamasti 21–37 päeva. Järglased puhkevad veidi üle nelja nädala vanuselt. On teada, et see öökull meelitab kiskjaid oma pesast eemale, näib olevat vigane tiib.
Lühikese kõrvuku seksuaalne küpsus saabub aastaselt. Pesitsusperiood põhjapoolkeral kestab märtsist juunini, saavutades haripunkti aprillis. Selle aja jooksul võivad need öökullid koguneda parvedesse.
Pesitsusperioodil teevad isased endast lennul suurepäraseid vaatemänge, et emaseid meelitada. Isane sööstab tiibu lehvitades üle pesa kosjas. Need öökullid on üldiselt monogaamsed (neil on suhtes ainult üks kaaslane).
Jahti peetakse enamasti öösel, kuid see öökull on ööpäevane (aktiivne päeval ja puhkab öösel) ja krepuskulaarne (aktiivne peamiselt hämaras) ning öine (magab päeval ja on aktiivne öösel). Ta kipub lagedatel põldudel ja rohumaadel lendama vaid jalgu maapinnast kõrgemale, kuni ta langeb oma saagiks jalad ette.
Samal lagedal alal võib jahti pidada mitu öökulli. Tema toit koosneb peamiselt närilistest, eriti hiirtest, kuid ta sööb ka teisi väikeimetajaid ja mõningaid suuri putukaid. Mõnikord kipub ta sööma isegi väiksemaid linde. Selle lend on ebaregulaarsete tiivalöökide tõttu iseloomulikult floppy.
Lühikestel kõrvakullidel on kriimustatud koorelaadne hüüd. Levinud on käredad 'vau, vau, vau' või 'toot-toot-toot-toot-toot'. Pesitsusaladel kostab ka kõva 'eeee-yerp'. Lühikesed kõrvakullid on aga talvitusaladel vait.