Harilik jõehobu

Valige Lemmiklooma Nimi







Pildi allikas

The Harilik jõehobu (Jõehobu amphibius) võib kohata Lääne-, Kesk-, Ida- ja Lõuna-Aafrika järvedes, soodes ja aeglase vooluga jõgedes. Nad võivad kaaluda kuni kolm ja pool tonni ning nende 'nahk' (nahk) võib üksi kaaluda kuni pool tonni. Harilik jõehobu võib olla kuni 13 jalga pikk (kaks korda pikem kui väga pikk inimene) ja 5 jalga pikk.

Jõehobu ühised omadused

Harilikul jõehobusel on lihav, kogukas keha, mis balansseerib neljal lühikesel kännul jalal. Need 'kännud' jalad on üsna mitmekülgsed. Igal jõehobu jalal on 4 varvast ja kuigi need on vööga, pihustatakse neid vee kasutamiseks piisavalt ühtlaselt, et jõehobu maal olles toetaks.

Jõehobu nahk on tavaliselt hallikaspruun ja täiesti karvutu, välja arvatud mõned harjased suu ja sabaotsa ümber. Kuigi jõehobu nahas pole higinäärmeid (nagu sea), on neil spetsiaalsed näärmed, mis toodavad punast vedelikku. See punane vedelik kaitseb nende nahka päikese ja infektsioonide eest, kuigi nad sõltuvad suuresti jahedast veest ja mudast, et vältida ülekuumenemist ja dehüdratsiooni. Selle vedeliku tootmine suureneb kiiresti, kui jõehobu on põnevil.

Jõehobul on tohutu koonukujuline pea (emaste pead on veidi väiksemad). Jõehobu väikesed silmad, väikesed kõrvad ja ninasõõrmed asetsevad kõrgel pea kohal – see võimaldab jõehobul haista, näha ja hingata, kui suurem osa tema kehast on vee all.

Kuigi jõehobud ei saa ujuda, sest nende keha on hõljumiseks liiga tihe, veedavad nad suurema osa päevast vees. Jõehobud võivad korraga vee all viibida umbes 6 minutit – selleks hingavad nad sügavalt sisse ning sulgevad kõrvad ja ninasõõrmed. Kuna jõehobud ei oska ujuda, liiguvad nad jalad jõesängist lahti ja galopivad ümber jõepõhja üllatavalt graatsilises stiilis, mis võiks meenutada balletitantsijat.

Jõehobu suured suud koosnevad 2 jala laiustest huultest ja hammastest, mis võivad 10 jala pikkuse krokodilli pooleks hammustada. Jõehobud võivad avada oma suu tohutult 150 kraadi või 4 jala laiuseks, mis näitab nende suuri kihvalaadseid kihvasid ja žiletiteravaid lõikehambaid, mis suudavad väikese paadi pooleks hammustada.

Jõehobu tavaline käitumine

Uskuge või mitte, need suured, kuuleka välimusega loomad on tegelikult väga agressiivsed. Hoolimata oma suurusest suudavad jõehobud inimesest välja joosta ja saavutavad kiiruse 30 miili tunnis. Jõehobud on agressiivsuse näitamiseks välja töötanud mõned tuntud rituaalid – suur haigutamine ei tähenda, et jõehobu oleks väsinud, see on üks nende agressiivsemaid vorme ja näitab vastasseisu vees. Põhimõtteliselt, olles ettearvamatu, hammustatakse või tallatakse kõike, mis nende teele jääb.

Siin on mõned tavalisemad jõehobu agressiivsed rituaalid:

  • Sõnniku dušš – nad kasutavad oma saba sõnniku aerutamiseks, et näidata domineerimist – tavaliselt teevad seda pullid (isased jõehobud).

  • Kasvatamine, kopsud ja lõualuu kokkupõrge.

  • Agressoriga silmitsi seismine avatud suuga – enamasti teeb seda kaitsev emane poegade kaitsmisel.

Teised helid ja toimingud, mis näitavad agressiooni, on järgmised:

  • Vee kühvel, pea raputamine, laadimine ja tagaajamine.

  • Nurisemine, möirgamine ja plahvatuslikult väljahingamine vee kohal või all.

Ka isastel jõehobustel on alistuv käitumine – siin on mõned näited:

  • Küürus asendis – pea madalal – lähenemine on domineerivale isasele alluva (vähem domineeriva) mehe tegu.

  • Lamades (madal, näoga maas) maal – see juhtub tavaliselt siis, kui isane jõehobu ähvardab häirida vasikate lasteaeda – nad pääsevad emase viha eest, lamades pikali.

Jõehobud on seltskondlikud loomad, mis tähendab, et nad liiguvad ringi rühmadena, nautides teiste seltskonda. Jõehobud elavad 10–40-pealistes karjades, kuid täheldatud on ka 100-pealisi või enamalisi jõehobusid. Domineeriv isasloom on ainus, kellel on lubatud paarituda karja emastega, kuigi mõnikord lubab ta paarituda ka alluval isasel.

Domineeriv jõehobu isaste territoorium on tema sõnnikuga hästi tähistatud. Sõnniku tõhus lõhn hoiatab teisi isaseid jõehobusid, kes võivad proovida tema territooriumile tungida. Mõnikord võivad kaklused tekkida, kui territooriumi ähvardab rivaalitsev jõehobu, mille tulemuseks on vigastused ja mõnikord surm.

Jõehobud ei ole haigustele vastuvõtlikud, mistõttu sobivates elupaikades ja tingimustes võib nende arvukus kiiresti kasvada. Jõehobustel on ainult röövloomad teised jõehobud ja kahjuks ka inimesed, kes jahivad neid nahkade, kihvade ja liha pärast.

Pulli jõehobu lõõtsumine mõõdab kõrvu lõhestavat 115 detsibelli ja kõlab nagu lõvi möirgamine.

Tavaline jõehobu dieet

Kuigi jõehobudel on väga teravad hambad ja nad on väga suured loomad, on nad tegelikult taimtoidulised, mis tähendab, et nad ei söö liha, vaid ainult taimi. Jõehobud võivad vees viibida terve päeva, kuid öösel tulevad nad järvedest, soodest ja tiikidest välja ning suunduvad rohtu karjatama.

Nad on oma suuruse kohta hämmastavalt väledad loomad ja head ronijad. Öösiti ronivad nad järskudele kallastele muru karjatama. Nad saavad ühe ööga läbi umbes 100 naela rohtu. See karjatamine kestab suurema osa ööst, seejärel suunduvad nad enne päikesetõusu tagasi vette ja soodesse toitu seedima ning veel ühe päeva veepinna all laisklema.

Hariliku jõehobu paljunemine

Isased jõehobud on paaritumiseks umbes 7-aastased ja emased umbes 9-aastased. Jõehobude paaritumine toimub tavaliselt kuivadel aastaaegadel, kui enamik jõehobusid on kogunenud veeallikate ümber. Paaritumine toimub tavaliselt vee all. Emane jõehobu kannab oma last umbes 240 päeva. Kui saabub poegimisaeg, eraldub ta karjast ja isoleerib end.

Sünnib üks vasikas, tavaliselt vee all ning ema ja vasikas viibivad koos karjast eemal 10–44 päeva. Jõehobu ema tõukab oma vasika veepinnale, et saada esimene hingetõmme, seejärel tõmbab vasikas hinge, sulgeb ninasõõrmed, paneb kõrvad kokku ja sukeldub emal imetama.

Emane jõehobu sünnitab iga kahe aasta tagant ühe vasika. Vasikad sünnivad tavaliselt vihmaperioodil ja kaaluvad sündides umbes 93 naela. Vasikad hakkavad rohtu sööma umbes 3 nädala vanuselt, kuid ta jätkab emalt imetamist umbes aasta. Tõsine öine karjatamine algab umbes 5 kuu vanuselt. Vasikad jäävad oma emade lähedusse kaitseks, mitte ainult eest krokodillid ja lõvid , kuid isastelt jõehobudelt, kes veidral kombel maismaal vasikatega ei vaeva, kuid võivad vees rünnata noori isaseid.

Maismaal võivad isased jõehobud vasikatele jalgu tallata ka tagaajamise, kaklemise ja trügimise ajal. Kui isane jõehobu satub poegade lähedale, tormab emajõehobu isast jõehobu, kes seejärel lamab ja annab talle teada, et ta ei tahtnud halba. Pole kindel, miks isased jõehobud ründavad noori isaseid jõehobusid, võib-olla seetõttu, et nad on isased ja neid nähakse ohuna. Kõige sagedamini arendatakse lasteaedu, kus on palju väikseid vasikaid, keda kaitseb 1–7 lehma, samal ajal kui teised emad karjatavad.

Tavalise jõehobu kaitsestaatus

Jõehobude populatsioone kogu kontinendil ohustab elupaikade kadu ja reguleerimata jaht. Jõehobu on kantud 2006. aasta mais Maailma Looduskaitseliidu (IUCN) koostatud niinimetatud punasesse nimekirja. See tähendab, et jõehobu on praegu tõsises väljasuremisohus.

Vaata lähemalt loomad, mis algavad tähega C