Schweenie: Täiuslik kaisukaru segu?
Tõugud / 2026

Hirvemardikad kuuluvad perekonda Lucanidae. Need on umbes 1200 liigist koosnev rühm. Hirvemardikaid võib kohata Lõuna- ja Kesk-Euroopas. Suurbritannias leidub neid Inglismaa lõuna- ja kagupiirkondades. Mõned liigid kasvavad 8 sentimeetrini (3¼ tolli), kuid enamik on umbes 5 sentimeetrit (2 tolli). Hirvemardikatel on punakaspruunide sarvedega tume, lillakaspruun elytra (tiivakorv) (emaste sarved on palju väiksemad kui isastel).

Täiskasvanud isased mardikad tärkavad olenevalt ilmast mais või juunis, seejärel emased. Isasel on tugevad tiivad tiibade all (elytra) ja ta lendab õhtuhämaruses emaseid otsima. Lend võib olla üsna heitlik ja mõnikord lendab mardikas valgusest meelitades siseruumides läbi avatud akende või uste.
Paaritumisrituaalid hõlmavad seda, et isane hirvemardikas avab oma sarved laiaks ja kõnnib tegelikult 'eputades'. Kaks isast võitlevad, kui nad tunnevad huvi sama naise vastu. Vigastused on haruldased, kuid tugevam mardikas keerab vastase selili. See on pigem agressiivsuse ja domineerimise kui ohtlik võitlus.
Pärast paaritumist leiab emane niiske kõduneva puidu ala, kuhu muneda. Ta otsib palke ja vanu kände parkidest, aedadest ja hekkidest. Kui ta on munenud, sureb ta ja isane ei pea enam kaua vastu.
Igast munast koorub kreemjat värvi vastsed, mis näevad välja nagu rasv, kortsus, oranžikaspruuni pea ja kuue jässaka jalaga. Sellel on kõvad lõuad laguneva puidu rebimiseks ja närimiseks. Seda tüüpi toit ei ole eriti toitev, mistõttu kulub kolm kuni viis aastat, enne kui vastsed on valmis nukuks muutuma.
Täiskasvanud mardikas areneb selle nukukesta sees, mis jääb kogu talveks peidus kõduneva kännu sees. Täielikult moodustunud täiskasvanud mardikas tärkab alles järgmise aasta mais või juunis, kui ilm muutub soojemaks. Seejärel algab tsükkel uuesti, kui isased lendavad paarilist otsima. Lennuhooaeg kestab vaid augustini ja talve saabumise ajaks on kõik täiskasvanud mardikad surnud.

Ingliskeelne nimetus tuleneb enamiku liikide isasloomade suurtest ja eristatavatest alalõualuudest, mis meenutavad hirve sarve. hirved .
Suures osas Euroopast on tuntud liik 'Lucanus cervus', mida Suurbritannias nimetatakse 'hirvemardikaks' (see on Briti suurim maismaaputukas).
Hirvemardikad asustavad laialehelisi metsaalasid, eriti tamme, aga ka parke ja aedu, kus leidub hekke, kände ja palke.
Isased hirvemardikad kasutavad oma lõugasid, et omavahel soodsate paaritumiskohtade nimel maadleda, kuid vaatamata oma sageli hirmutavale välimusele ei ole nad tavaliselt inimeste suhtes agressiivsed.
Emased hirvemardikad on tavaliselt isastest väiksemad, nende alalõualuud on mardikale normaalses proportsioonis.
Kahjuks on hirvemardikas praegu Suurbritannias haruldane, peamiselt sobiva elupaiga kadumise tõttu.