7 parimat koera päästevesti: teie ostja juhend
Lemmikloomad / 2026
Pildi allikasThe Kalakotkas lind (Pandion haliaetus) on keskmise suurusega röövlind, kes on spetsialiseerunud kalasööja ja on levinud üle maailma. Seda esineb kõigil maailma mandritel, välja arvatud Antarktika, kuid Lõuna-Ameerikas ainult mittepesitseva rändajana. Kalakotka lindu tuntakse sageli teiste kõnekeelsete nimede all, nagu 'kalakull', 'merikull' või 'kalakotkas'.
Kuna kalakotkas on paljude ainulaadsete omadustega liik, on talle antud oma taksonoomiline perekond Pandion ja perekond Pandionidae.
Osprey kaalub umbes 1400–2000 grammi (3–4,4 naela) ja selle pikkus on 52–60 sentimeetrit (20,5–24 tolli). Sellel on 150–180 sentimeetrit (5–5,9 jalga) tiibade siruulatus. Kalakotkal on peamiselt valge alaosa ja pea, välja arvatud tume mask läbi silma, ja üsna ühtlaselt pruunid ülaosad. Tema lühike saba ja pikad kitsad tiivad nelja pika sõrmesulega (ja lühema viiendaga) annavad talle väga erilise välimuse.
Lennu ajal on kalakotkadel kaarjad tiivad ja rippuvad 'käed', mis annab neile kajaka välimuse. Nende üleskutse on teravate vilede seeria, cheep cheep või yewk yewk. Kui kalakotkad on oma pesade lähedal, hüüavad nad meeletu 'cheereek'.
Ospeysi dieet koosneb peamiselt kalast. Kalad, mida nad püüavad, on tavaliselt 150–300 grammi (5,3–10 untsi) ja umbes 25–35 sentimeetrit (10–12 tolli). Kalakotkas on selle dieediga eriti hästi kohanenud – tal on pööratavad välimised varbad, suletavad ninasõõrmed, mis hoiavad sukeldumise ajal vett eemal, ja tahapoole suunatud soomused küünistel, mis toimivad ogadena, mis aitavad saaki hoida.
Kalakotkas tuvastab oma saagi õhust, hõljudes sageli enne, kui ta jalad ette vette sööstab, et kala kinni püüda. Lennule tagasi tõustes pööratakse kala pea ettepoole, et vähendada takistust. Okasküünised on nii tõhusad vahendid kalade haaramiseks, et mõnikord ei pruugi kalakotkas oodatust raskemat kala tagasi lasta. See võib põhjustada kalakotka vette tõmbamise. Harva võivad kalakotkad saagiks saada muid märgalade loomi, nagu roomajad (kuni noorte alligaatorite suurused), veenärilised, salamandrid ja muud linnud.
Kalakotkas pesitseb mageveejärvedes ja mõnikord ranniku riimvetes. Enamik kalakotkasid ei alusta sigimist enne viie- kuni seitsmeaastaseks saamist. Kui pesitsuskohti pole, võivad noored kalakotkad olla sunnitud pesitsemist edasi lükkama. Selle probleemi leevendamiseks võidakse püstitada poste, et pakkuda rohkem pesade ehitamiseks sobivaid kohti.
Kalakotkas tavaliselt elukaaslane . Kevadel alustavad nad oma poegade kasvatamiseks viiekuulist partnerlusperioodi. Emane kalakotkas muneb kuu aja jooksul 3–4 muna ja sõltub soojuse säästmiseks pesa suurusest. Kaneelivärvi munad kaaluvad umbes 65 grammi (2,4 untsi). Mune inkubeeritakse umbes 5 nädalat, enne kui nad kooruvad.
Äsja koorunud kalakotka tibud kaaluvad vaid 50–60 grammi (2 untsi), kuid lenduvad kaheksa nädala jooksul. Kui toitu napib, jäävad esimesena koorunud tibud suure tõenäosusega ellu.
Noorkalakotkas on äratuntav sulestiku ülaosas olevate karvaste narmaste, alaosa pehme tooni ja triibulise võra järgi. Kevadeks muudab ülaosa kulumine tiibade ja lendsulgede tõmblused noorlindude paremaks näitajaks. Täiskasvanud isassoost kalakotkaid saab emasest kalakotkast eristada saledama keha ja kitsamate tiibade järgi. Samuti on neil emaslindudest nõrgem või olematu rinnavöö ja ühtlasemalt kahvatumad tiivaalused. Kalakotka tüüpiline eluiga on 20–25 aastat.
Bubo öökullid ja Kaljukotkad (ja võib-olla ka teised võrreldava suurusega kotkad) on ainsad suurkiskjad nii pesades kui ka täiskasvanud isendites. Harva on teada, et kalakotkad on nende saagiks sattunud krokodillid kui nad vette sukelduvad.
20-30 aastat tagasi ähvardas mõnes piirkonnas kalakotkasid võimalik väljasuremine, kuna liik ei suutnud populatsiooni säilitamiseks piisavalt poegi toota. Võimalik, et DDT (dikloro-difenüül-trikloroetaan) ja muude ohtlike pestitsiidide keelustamise tõttu paljudes riikides 1970. aastate alguses ning tagakiusamise vähenemise tõttu, kalakotkad ja muud mõjutatud isikud röövlinnuliigid on teinud märkimisväärseid taastumisi. 2007. aasta IUCNi punase nimekirja kategooria: vähim mure.