Pesukaru

  pesukaru

The Pesukaru (Procyon lotor) on procyonidae perekonda kuuluv sugukond, mis koosneb väikesekasvulistest, üldiselt saleda keha ja pika sabaga loomadest.

Kõikidel protsüoniididel, välja arvatud kinkajou, on vöötidega sabad ja selged näomärgid. Kährik on keskmise suurusega imetaja, kes on pärit Põhja-Ameerika boreaalsetest metsadest.

Sõna 'kährik' kirjutatakse mõnikord 'pesukaru'. 20. sajandi keskpaigas võeti kährikud kasutusele ja on nüüdseks laialt levinud kogu Euroopa mandriosas.



Raccoon Kirjeldus

  Pesukaru

Pesukarude kehapikkus on umbes 41–71 sentimeetrit (16,1–28,0 tolli) ja kaal 3,9–9,0 kilogrammi (8,6–19,8 naela). Tavaliselt on isased kährikud emastest 15–20% raskemad. Kährikud võivad rasvavarude tõttu kaaluda talvel kaks korda rohkem kui kevadel. Nende õlgade kõrgus on 22,8–30,4 sentimeetrit (9,0–12,0 tolli). Kährikutel on põõsas saba, mille pikkus võib olla 19,2–40,5 sentimeetrit (7,6–15,9 tolli).

Kährikutel on väga omanäoline näomask, mille tõttu on nende silmade ümber must karvkate, mis on kontrastiks ümbritseva valge näovärviga. Seda nimetatakse mõnikord 'bandiitide maskiks'. Nende kõrvad on veidi ümarad ja ääristatud valge karvaga. Nende teistel kehaosadel on niiskust välja laskvad pikad ja jäigad kaitsekarvad tavaliselt hallikat värvi. Kährikutel on tihe aluskarv, mis moodustab peaaegu 90% nende karvast ja isoleerib neid külma ilma eest. Nende sabadel on vaheldumisi heledad ja tumedad rõngad.

Kährikutel on istutusjalad (kand ja tald puudutavad põrandat) ning nad on võimelised istuma tagajalgadel, et esikäppadega objekte uurida. Nende esi- ja tagakäppadel on viis varvast. Kährikud ei saa kiiresti joosta ega hüpata väga kaugele, kuna neil on lühikesed jalad, kuid pesukarud võivad ujuda umbes 4 miili tunnis ja olla vees mitu tundi.

Kährikutel on ülitundlikud esikäpad. Ülitundlikud esikäpad, millel on viis eraldiseisvat sõrme, on kaitseks ümbritsetud õhukese kallusekihiga. Vibrissad asetsevad teravate, mitte sissetõmmatavate küüniste kohal, suudavad nad objekte tuvastada juba enne nende puudutamist. On üsna hämmastav, et külmas alla 10 kraadises vees seismine ei mõjuta neid tundlikke osi.

Arvatakse, et pesukarud on värvipimedad, kuid nende silmad on rohelise valguse tajumisega hästi kohanenud. Kährikutel on äge kuulmine ja nad tajuvad kõrgeid helisid kuni 50–85 kHz, aga ka väga vaikset müra, nagu maa-alused vihmaussid.

Kähriku elupaik

Kodupiirkondade kuju ja suurus varieeruvad olenevalt soost ja elupaigast, kusjuures täiskasvanud nõuavad alasid rohkem kui kaks korda suuremad kui noorloomad. Vanade tammede või muude puude õõnsusi ja kaljulõhesid eelistavad kährikud magamis-, talve- ja allapanu. Kui selliseid koopaid ei ole, kasutavad kährikud teiste imetajate kaevatud urusid, tihedat alusmetsa või puude jalgevahesid. Kährikud ei tee kunagi püsivast veeallikast kaugemal kui 1200 jala kaugusel.

Kähriku dieet

Kuigi pesukarud on tavaliselt öised, on nad mõnikord aktiivsed ka päevavalguses, et saada kasu saadaolevatest toiduallikatest. Kährikud on kõigesööjad ja toituvad taimsest toidust ja selgroogsetest. Nende toitumine kevadel ja varasuvel koosneb peamiselt putukad , ussid ja teised juba aasta alguses saadaval olevad loomad eelistavad pesukarud oma rikkaliku kalorisisalduse tõttu hilissuvel ja sügisel tärkavaid puuvilju ja pähkleid, et koguda talveks rasvavaru. Kalad ja kahepaiksed on nende peamised selgroogsed saakloomad.

  pesukarud

Kähriku käitumine

Kunagi arvati, et kährikud on üksikud loomad aga uued tõendid on näidanud, et pesukarud rühmituvad kas emas- või isasrühmadeks. Seotud emased pesukarud jagavad sageli ühist ala, kohtudes söögikohtades või magamiskohtades. Isased kährikud elavad koos väikestes, umbes 4-liikmelistes rühmades, et säilitada oma positsioone potentsiaalsete röövloomade või samalaadsete sissetungijate vastu, eriti paaritumishooajal. Kährikud märgivad oma territooriume uriini, väljaheidete ja näärmeeritiste abil, mis tavaliselt jagunevad pärakunäärmetega.

Kährikutel on 13 tuvastatud häälkõnet, millest 7 kasutatakse ema ja kasside (noorte) vahelises suhtluses, üks neist on linnutaoline säutsumine.

Kährikud on vallatud loomad, aga ka üsna intelligentsed. Uuring näitas, et pesukarud suutsid 13 keerukast lukust 11 avada vähem kui 10 katsega ja neil ei olnud hiljem probleeme, kui lukud ümber paigutati või tagurpidi keerati. Ka pesukarul on väga head mälestused.

Kähriku paljundamine

Kähriku pesitsushooaeg toimub kevadel jaanuari lõpust märtsi keskpaigani. Pärast ligikaudu 65-päevast tiinusperioodi toovad emased kährikud ilmale 2–5 poega (komplekti). Komplektid on sündides 9,5 sentimeetrit (3,7 tolli) pikad ja kaaluvad 60–75 grammi (2,1–2,6 untsi). Komplektid on sündides pimedad ja kurdid, kuigi nende mask paistab juba heleda karvaga silma.

Nad avavad oma silmad esimest korda umbes 21 päeva pärast. Kui komplektid kaaluvad umbes 1 kilogrammi (2,2 naela), hakkavad nad koopast väljapoole uurima. Tahket toitu tarbivad nad esimest korda 6–9 nädala pärast.

Noori kährikuid kasvatavad emad, kuni nad sügisel rühmast laiali lähevad. Kuna mõned isased käituvad agressiivselt sõltumatute kittide suhtes, isoleerivad emad end teistest kährikutest, kuni nende komplektid on piisavalt suured, et end kaitsta. Kähriku eluiga looduses on 1 – 3 aastat, kuid nii metsiku kui vangistuses peetava kähriku eluiga on teadaolevalt kuni 16 aastat.

Liiklusõnnetused on pesukarude sagedane surmapõhjus. Bobcatside röövimine, koiotid ja teised kiskjad ei ole oluline surmapõhjus, eriti seetõttu, et paljudel kährikutega asustatud aladel on suuremad kiskjad hävitatud.

Kähriku kaitsestaatus

Kährikud on klassifitseeritud kui 'Ohustatud'.