Echidna
muud / 2026

Preussi ahv (Cercopithecus preussi), tuntud ka kui Preussi guenon, on ööpäevane primaat, kes elab maismaal mägistes metsades kuni 2500 meetri kõrgusel Nigeeria idaosas, Lääne-Kameronis ja Biokos Ekvatoriaal-Guineas.
Preussi ahvi liigitatakse mõnikord L’Hoest’s Monkey (C. lhoesti) alamliigiks. Preussi ahv on kõigesööja ja kuigi ta sööb peamiselt puuvilju ja lehti, sööb ta ka putukaid. See on tuntud aeg-ajalt põllukultuuride röövimise poolest. Preussi ahv on tumedat värvi ja valge lõuaga. See kaalub kuni 10 kilogrammi.
Preussi ahviväed koosnevad ühest täiskasvanud mehest ning mitmest emasest ja noorukist ning koosnevad tavaliselt umbes 17 isendist. Emased sünnitavad ühe poega umbes kord kolme aasta jooksul. Preussi ahvid valmivad 4-aastaselt ja nende eluiga on 31 aastat.

Preussi ahv on elupaikade kadumise ja jahipidamise tõttu ohustatud liik. See on üks liike, mis elab Lääne-Aafrika Guinea metsades bioloogilise mitmekesisuse levialas. Preussi ahvil on kaks alamliiki, Kameruni ahv (Cercopithecus preussi preussi) ja Bioko Preussi ahv (Cercopithecus preussi insularis).

Sclateri ahv (Cercopithecus sclateri) on vana maailma ahv, keda kirjeldas esmakordselt Reginald Innes Pocock 1904. aastal ja sai nime Philip Sclateri järgi. See on ööpäevane ahv, kes elab Nigeeria ja Benini vihmametsade ja troopiliste alade puudel.
Sclateri ahvi ei tohiks segi ajada lähedalt seotud ja sarnase nimega liigiga, valgekurk-guenoniga (Cercopithecus erythrogaster). Sclater’s Monkey toitumine on teadmata, kuid tõenäoliselt on tegemist kõigesööjaga, kes täiendab oma dieeti taimeosade ja putukatega, tuginedes teistele lähedalt seotud liikidele.
Sclateri ahvid elavad 4–30 isendist koosnevates vägedes. Isane kaalub 3–4 kilogrammi ja emane 2,5–3,5 kilogrammi. Emane sünnitab ühe poega, mis on populatsiooni vähenemise tegur. Sclater’s Monkey arvati olevat väljasurnud kuni 1988. aastani.
Nigeerias elab viis eraldiseisvat populatsiooni, mis on hajutatud piki Nigeri jõge ja selle deltat. Kaks neist elanikest elavad linnade lähedal, mis peavad neid pühadeks olenditeks. Ülejäänud kolme populatsiooni kütitakse tugevalt. Igas kaitsealuses populatsioonis on umbes 250 isendit.
Sclateri ahvi peetakse endiselt väljasuremisohus liigiks ja selle populatsiooni vähenemise tõttu on see väljasuremise lähedal. Tänapäeval on selle territoorium kaitse all ja seda peetakse püha maaks, kus jahipidamine ja metsaraie on piiratud. Sclater’s Monkey on üks liike, kes elab Lääne-Aafrika Guinea metsades bioloogilise mitmekesisuse levialas.

Valgekurguahv (Cercopithecus erythrogaster), tuntud ka kui punakõhuahv, on ööpäevane ahv, kes elab Nigeeria ja Benini vihmametsade või troopiliste piirkondade puudel. Valgekurguahv on tavaliselt säästev, kuid putukad , lehed ja põllukultuurid on samuti selle toidulaual.
Valgekurguahv elab tavaliselt 4–5 isendist koosnevates rühmades, kuid on avastatud ka 30 või enama isendi rühmi. Mõned isasahvid rändavad üksi. Valgekurguahvid on puud, elavad niisketes troopilistes metsades ja kuivade troopiliste metsade kõige niiskemates kohtades, kuid neid võib kohata ka teisest põõsast ja vanal põllumaal.
Isased kaaluvad 3,5–4,5 kilogrammi ja emased 2–4 kilogrammi. Emased sünnitavad ühe poega, mis on populatsiooni vähenemise tegur. Valgekurk-ahvi peeti kunagi väljasurnuks, kuna jahtiti pidevalt tema ainulaadse punase kõhu ja valgete esijalgade karusnahku. Siiski leiti 1988. aastal Nigeri jõe lähedalt väike rühm.
Valgekurguahvi peetakse arvukuse vähenemise tõttu endiselt ohustatud liigiks. Tänapäeval on selle territoorium kaitse all ja seda peetakse püha maaks, kus jahipidamine ja metsaraie on piiratud. See on üks liike, mis elab Lääne-Aafrika Guinea metsades bioloogilise mitmekesisuse levialas.
Valgekurguahvidel on kaks alamliiki: punakõhu-guenon (Cercopithecus erythrogaster erythrogaster) ja nigeeria valgekurk-guenon (Cercopithecus erythrogaster pococki).

Hundi Mona ahv (Cercopithecus wolfi) on vana maailma ahv perekonnast Cercopithecidae. Kuigi seda nimetatakse praegu täielikuks liigiks, sisaldab see kolme alamliiki:
C. w. hunt, mida leidub Zaire'i lõunaosas Zaire'i ja Kasai jõgede vahel,
C. w. pürogaster, mida leidub Kasai jõgedest lõuna pool ja….
C. w. elegans, mida leidub Lomami ja Lualaba jõgede vahel.
Wolf Mona ahvid ei ole ohustatud. Selle liigi ökoloogiast on teada väga vähe, kuid teada on see, et see liik esineb peamiselt madalmetsades ning asustab ka kald- ja soometsasid. Nende elupaigakasutuse ja eelistuste, liigitiheduse ja spetsiifiliste suhete kohta teiste primaatidega ei ole piisavalt andmeid – neid teemasid veel uuritakse.