Puma kass

Valige Lemmiklooma Nimi







  Puma kass

The Puuma Kass (Puma concolor) on suur, graatsiline kass, mis kuulub felidae perekonda. Pumasid kutsutakse ka puumadeks, pantriteks ja mägilõvideks.

Pumad on üksikud kassid ja neil on suurim levila kõigist läänepoolkera looduslikest maismaaimetajatest. Nende valik ulatub Yukonist, Kanada Lõuna-Ameerika Andide lõunaosadesse.

Kuigi pumad on suured kassid, ei kuulu nad 'suurte kasside' kategooriasse. Selle asemel on nad kategooria 'väikesed kassid' ühed suurimad kassid, kuigi mõned neist võivad olla leopardi suurused.

Puma kassi kirjeldus

Puma Cat on uue maailma kassidest kaalult neljas pärast lõvi, leopardi, jaaguari ja tiigrit. Täiskasvanud pumad on saledad ja väledad kassid, kelle pikkus ninast sabani on 2,4 meetrit (8 jalga) (saba pikkus on 80 sentimeetrit (33 tolli).

Nad on õlalt 60–76 sentimeetrit (2–2,5 jalga) pikad ja isastel umbes 53–72 kilogrammi (115–160 naela) ja emastel 34–48 kilogrammi (75–105 naela).

Pumadel on tavaline karusnahk, mis ulatub kollakaspruunist kuni hõbehalli või punakaspruunini. Pumade alaosas on heledamad laigud, sealhulgas lõualuudel, lõual ja kurgus. Pumadel on ümarad pead ja püstised kõrvad.

Nende esijalad on suuremad kui tagajalad ja kohandatud saagiks haaramiseks. Nende esikäppadel on 5 sissetõmmatavat küünist pluss üks kastekäppa ja 4 tagakäppadel. Pumadel on lihaseline kael ja tugevad lõuad. Pumadel on äge kuulmine ja suurepärane nägemine, mis teeb neist suurepärased jahimehed.

Isase nime nimetatakse lihtsalt 'Pumaks', emaslooma nimetatakse 'she-Pumaks' ja poegi nimetatakse 'kutsikateks'.

Puuma elupaik

Pumal on lai elupaikade valik. Varitsemiseks eelistab ta tiheda alusvõsa ja kiviste aladega kasvukohti, kuid võib elada ka lagendikel, okas- ja troopilistes metsades, soodes ja kõrbetes.

Puma kassi dieet

Puma on lihasööja jälitaja ja varitsuskiskja ning jälitab mitmesuguseid saaki. Nende põhitoiduks on sõralised nagu hirved , hobused , põdrad , veised ja lambad. Põhimõtteliselt sööb puma kõiki loomi, mida ta suudab püüda, isegi nii suuri loomi kui a põder .

Pumad varitsevad oma saaki läbi põõsaste ja puude ning üle kivide, enne kui nad hüppavad võimsalt oma ohvri selga ja teevad lämmatava kaelahammustuse. Pumas vilgas selgroog on selle tapmistehnika jaoks kohandatud.

Kui suur saakloom tapetakse, katab puma need teadaolevalt põõsaga ja naaseb mõne päeva jooksul toituma. Nad toetavad oma dieeti suurte putukate ja väikeste närilistega.

Puma kassi käitumine

Puma kassid on territoriaalsed loomad ja territooriumid sõltuvad maastikust, taimestikust ja saakloomade rohkusest. Pumad on eraklikud ja väldivad piirkondi, kus on inimasustused. Naiste territooriumid on tavaliselt poole väiksemad kui meeste territooriumid, mis võivad olla 58–386 ruutmiili.

Emased märgistavad oma territooriumi kraapimisjälje, uriini ja väljaheidetega, mida kasutatakse ka paariliste meelitamiseks. Isased võivad oma territooriumi märgistamiseks kokku kraapida väikese hunniku lehti ja kõrrelisi ning seejärel urineerida sellele.

Pumade rühmad sisaldavad ainult emasid ja nende poegi. Täiskasvanud pumad kohtuvad ainult aretamiseks. Pumad on krepuskulaarsed ja on kõige aktiivsemad koidikul ja õhtuhämaruses.

Pumad on häälekad kassid ja on hästi tuntud oma madalate susisemise, urisemise, nurrumise ja karjumise poolest. Kuna neil on kasside perekonna suurimad tagajalad, suudavad pumad hüpata väga kõrgele kuni 5,4 meetrini (18 jalga). Horisontaalsed hüpped võivad olla 6–12 meetrit (20–40 jalga).

Nad on väga kiired kassid ja suudavad joosta kiirusega 35 miili tunnis, kuigi see sobib kõige paremini lühikeste, teravate ja võimsate spurtide jaoks. Pumad on head ronijad ja ujumisvõimelised.

  Puuma kass

Puma paljundamine

Emased pumad saavad suguküpseks 1–3 aasta jooksul. Iga 2–3 aasta tagant sünnib üks pesakond poegi. Emased on 23-päevase tsükli jooksul inna all 8 päeva. Pärast 91-päevast tiinusperioodi sünnib pesakonnas 1–6 poega.

Emakoopad on tavaliselt koopad või muud kaetud alad, mis pakuvad poegadele kaitset. Pojad on täpilised ja sünnivad siniste silmade ja rõngastega sabal. Pojad võõrutatakse umbes 3 kuud pärast sündi ja arenedes saadavad nad oma ema tapmispaikadesse.

Kuue kuu vanuselt jahivad pojad oma väikest saaki. Emased pumad valvavad oma poegi raevukalt ja võitlevad edukalt nii suurte loomadega kui Grizzly karud . Kutsikad lahkuvad emalt oma territooriumi rajama umbes 2-aastaselt. Pumakassi eluiga looduses on 8–13 aastat ja vangistuses 18–19 aastat.

Puma kaitsestaatus

IUCN klassifitseerib pumad peaaegu ohustatud kategooriasse. Pumade kogu pesitsuspopulatsioon on alla 50 000 isendi ja väheneb jätkuvalt. Pumasid ei ohusta peale inimeste teised loomad, kuigi nad suhtlevad teiste suurte kiskjatega, nagu pruunkaru ja hallhunt, kes võistlevad saagi pärast.

Mõnes osas võib see konkureerida Jaguar ja ameeriklane Alligaator . Kui pumakassi ja jaaguaride levila kattuvad, domineerivad jaaguarid suurema saagi üle ja puma võtab väiksema saagi.

Alates 1996. aastast oli puma kasside jaht Argentinas keelatud, Brasiilia , boliivia , Tšilli , Kolumbia , Costa Rica , Prantsuse Guajaana , Guatemala , Honduras , Nicaragua , Panama , Paraguay , Suriname , Venezuela , ja Uruguay . Puumadele jahitakse tavaliselt koos koerakarjadega, kuni loom on 'puutunud'. Kui jahimees sündmuskohale jõuab, laseb ta kassi lähedalt puu otsast alla.

Cougarit ei saa Californias seaduslikult tappa, välja arvatud väga spetsiifilistel asjaoludel, näiteks kui üksikisik kuulutatakse avalikule julgeolekule ohtlikuks.

Kala- ja ulukiministeeriumi statistika näitab aga, et Californias on puma tapmised alates 1970. aastatest kasvanud, aastatel 2000–2006 tapeti keskmiselt üle 112 kassi aastas, võrreldes 6 kassi surmaga 1970. aastatel.