Punane Hunt

  Punane Hunt

The Punane Hunt (Canis Rufus) on kõigist hundiliikidest kõige haruldasem ja ohustatuim.

Arvatakse, et punaste huntide esialgne levik hõlmas suurt osa Põhja-Ameerika idaosast, kus punaseid hunte leiti idas Pennsylvaniast, lõunas Floridast ja läänest Texasest.

Täiendavate uuringute põhjal arvatakse, et punahundi ajalooline levila ulatus nüüd veelgi põhja poole USA kirdeosa ja Kanada äärmise idaosa suunas. Möödunud sajandil on aga tagakiusamine, elupaikade hävitamine ja hübridiseerimine koiotidega viinud Punase Hundi väljasuremise äärele.



Punase hundi omadused

Punahunt on keskmise kasvuga koer, väiksem ja saledam kui hallhunt, kuid punahunt on koiotist suurem. Täiskasvanud isasloomade punahuntide kõrgus on tavaliselt 38–40 sentimeetrit (15–16 tolli), pikkus 140–165 sentimeetrit (4,5–5,5 jalga) ja kaal 18–36 kilogrammi (40–80 naela). Punasel hundil on sile punakas karv, hõbehall otsmik, tumedamad märgid valgetel säärtel ja kreemikas kõhualune. Punasel Hundil on pikad kõrvad ja pikad jalad.

Punase hundi populatsioon

1980. aastal kütiti punaseid hunte peaaegu väljasuremise äärele. Ameerika organisatsioon, mille nimi oli USA kala- ja metsloomade teenistus, kogus vangistuses kasvatamiseks kokku vähem kui 20 puhast punast hunti. Kuigi nad kuulutati 1980. aastal looduses väljasurnuks, oli õnneks 1987. aastaks piisavalt vangistuses peetavaid loomi, et alustada taasasustamisprogrammi.

Tänapäeval elab umbes 155 vangistuses peetavat punast hunti 37 vangistuses kasvatatavas kasvatusasutuses üle USA, sealhulgas kahes saareprogrammis. Tänu nendele programmidele elab praegu looduses ligi 100 punast hunti, sealhulgas 68 hunti, kes on varustatud raadiokaelarihmadega.

Paljundamine

Punased hundid kipuvad paari eluks ajaks kaaslasega. Kui nad on omavahel seotud, sigivad nad kord aastas, tavaliselt talve lõpus. Rasedusperiood on 60 kuni 63 päeva. Selle aja möödudes sünnitab emane 2–6 poega. Mõlemad vanemad aitavad kasvatada järglasi, kes on piisavalt küpsed, et jätta 6 kuu vanuselt vanemlik toetus maha. Vangistuses võivad punased hundid elada kuni 15-aastaseks, kuid looduses on eluiga mõnevõrra lühem, keskmiselt 6–7 aastat.

  Punane Hunt

Dieet

Erinevalt hallist hundist sööb punane hunt peamiselt väikeloomi, sealhulgas küülikuid, kährikuid ja närilisi. Punased hundid söövad aeg-ajalt putukaid ja marju. Kuna nad on hallist hundist väiksemad, on suurt saaki raske püüda ja seetõttu söövad nad harva suuremat saaki, näiteks hirve, kui neil pole abi hundid .

Punase hundi käitumine

Punased hundid on häbelikud ja salajased loomad ning kipuvad jahti pidama üksi või väikestes karjades, kuhu kuuluvad pesitsevad täiskasvanud paarid (alfaisane ja emane) ja nende järglased. Paki suurus sõltub suurusest olenevalt saagi kättesaadavusest.

Domineerivate ja alluvate loomade hierarhia karjas aitab tal toimida üksusena. Punased hundid on peamiselt öised ja aktiivsed peamiselt öösel. Nad suhtlevad lõhnamärgistuse, häälitsuste (sealhulgas ulgumise), näoilmete ja kehaasendite abil. . (Lisateavet vt Hundi käitumine ).

Punase Hundi ahelik

Ajalooliselt levisid Red Wolves Ameerika Ühendriikide kaguosas Pennsylvaniast Floridani ja kuni Texaseni läänes. Tänapäeval tiirlevad ainsad metsikud punased hundid Põhja-Carolina kirdeosas asuvas Alligatori jõe varjupaigas ja lähedal asuvas Pocosin Lakesi rahvuslikus looduskaitsealal.

Elupaigad

Loodusliku punase hundi elupaikadeks on metsad, märgalad, ranniku preeriad ja mäed. Punased hundid teevad oma urud õõnsatesse puudesse, oja kallastele ja liivakünkadesse.

Ohud Punasele Hundile

Punase hundi ohud hõlmavad elupaikade kadu inimarengu tõttu ja negatiivseid hoiakuid, mis takistavad taastamist. Peamine oht liigi ellujäämisele on hübridisatsioonid koiotidega. Viimastel aastatel on Red Wolf vähenenud ja asendatud suuremas osas oma tootevalikust Coyotes ja Coyote-Red Wolf hübriididega.

Punahundi kaitsestaatus

1987. aastal toodi Põhja-Carolina ranniku lähedal Alligator Riveri riiklikus looduskaitsealal esimese saare paljundusprojektina loodusesse uuesti umbes 100 looma. 1989. aastal algatati 2. saare levitamise projekt populatsiooni vabastamisega Mississippi rannikul asuval Horni saarel. See populatsioon teisaldati 1998. aastal inimestega kokkupuutumise tõenäosuse tõttu.

3. saare levitamisprojekt tutvustas 1990. aastal populatsiooni St. Vincenti saarel Floridas San Blasi neeme ja Apalachicola (Florida osariigis) vahel ning 1997. aastal toodi 4. saare paljundusprogramm Floridas Apalachicolast lõuna pool asuvale Cape St. George'i saarele. . Vangistuses on 170 inimest.