Kanada marmorrebane
muud / 2026

The Spinner delfiin leidub üle maailma avamere troopilistes vetes. Vurridelfiine on kahte liiki: lühikese koonuga delfiin ja pika koonuga delfiin.
Lühikeste vurri kohta on vähe teada, ainult et see ulatub Mehhiko lahest Kariibi mereni ja Atlandi ookeani keskosast Aafrika looderannikuni. Spinnerdelfiinid kasvavad 7 jala (2 meetri) pikkuseks ja kaaluvad 200 naela (90 kilogrammi). Nende lestad on väikesed ja terava otsaga ning seljauim on kumer ja peaaegu terav ning asub selja keskel. Nende ülakeha on tumehalli värvi, silmadest kuni sabani ulatub helehall ala. Tema kõht on valge.
Vaikse ookeani erinevates kohtades elab erinevaid vurrdelfiinide vorme. Tai lahest leitud Costa Rica, idapoolne, valgekõht, havai (hallid) ja kääbusvorm. Neid eristab nende suurus, mis on vahemikus 5,5–6 jalga (1,65–1,8 meetrit) kuni 7 jalga (2 meetrit) ning kaal 135 naela (61 kilogrammi) ja 200 naela (91 kilogrammi). Spinnerdelfiine saab ära tunda ka nende kuju ja märgiste erinevuste järgi.

Spinner Dolphini erinevate vormide keha suurus, kuju ja värvimustrid erinevad olenevalt geograafilisest asukohast. Üldiselt on neil delfiinidel ühised omadused.
Vurrudelfiinidel on sihvakas keha ja pikk peenike nokk (v.a Atlandi lühikese koonuga spinner). Nende lestad on väikesed ja terava otsaga. Nende värvus on tumehalli, helehalli ja valge varjundiga. Enamikul spinnerdelfiinidel on valge kõht.
Spinnerdelfiinid kogunevad gruppidesse, mis varieeruvad mõnest delfiinist suurepäraste, tuhandetesse ulatuvate koolkondadeni. Need delfiinid on kuulsad oma akrobaatiliste näidikute poolest, kus nad õhus hüppamisel pöörlevad piki oma telge. Nad on ka innukad vibusõitjad. Loomade ketramise põhjus pole teada.
Üks soovitus on, et lahkumisel ja uuesti sisenemisel tekkiv suur mullide pada võib olla teiste koolis viibivate isikute kajalokatsiooni sihtmärk. See võib olla ka lihtsalt näitlemine. On märgatud inimesi, kes sooritavad kiiresti järjest vähemalt 14 pöörlevat hüpet.
Spinnerdelfiinid jahivad enamasti öösel, kuna päeva 3000 jala sügavusel veetnud mereelustiku 'hajutav kiht' tõuseb pinna poole, et toituda mikroskoopilisest taimsest materjalist. Nende dieet koosneb kala , millimallikas , euphausiids (või krill), kalmaar, kooreta teod, samuti käpalised (merest ja peaaegu kõigist mageveeelupaikadest leitud väikeste koorikloomade rühm).
Enne kihti sukeldumist koguneb delfiinide kaun omamoodi ralliks, justkui asuksid nad ohtlikule teekonnale. Need delfiinid võtavad suure riski, sest kogunenud on ka teisi kiskjaid, nt haid , mis on delfiinide looduslikud kiskjad.
Spinnerdelfiinid moodustavad väikesed alarühmad ja levivad üle mere. Mitu korda sukelduvad delfiinid 800 jala või kõrgemale pimedasse ookeani. Ehkki spinnerdelfiinidel on rohkem hambaid kui ühelgi teisel delfiinil (45–65 teravat, teravat hammast mõlemal küljel nii ülemises kui ka alumises lõualuus), ei kasuta nad neid saagi närimiseks, vaid pigem saagi haaramiseks ja liikumatuks muutmiseks.

Spinner Dolphin helid näivad olevat vilede ja pulsihelide kujul, mis on segu kajalokatsioonist ja suhtlusest. Kajalokatsioonihelid võimaldavad delfiinidel jälgida objekte hämaras või pimedas vees ja näha palju kaugemale, kui nende silmad võimaldavad. Nende keeruline vilehelide hulk on viis, kuidas delfiinid omavahel räägivad. Spinnerid suudavad end isegi identifitseerida helidega, mida nad tekitavad puhumisavadest mullide järel.
Nad suhtlevad ka erinevate kehaosadega vett laksutades. Näiteks tekivad 'nina väljatõmbed' siis, kui nokk lükatakse pinnalt välja. Seda toimingut kasutatakse tavaliselt siis, kui kaun on puhkeperioodist väljumas. 'Sabalaksu' kasutatakse sageli ähvardava ohu märkimiseks või sukeldumisest märku andmiseks.
Pealaksu, külje- ja seljalaksu kohtab kõige sagedamini siis, kui kool hakkab hoogu juurde võtma. Viimased ja kõige suurejoonelisemad on keerutused ise. Paljud loomad keerlevad korduvalt, kusjuures iga pöörlemine kipub aina väiksemaks muutuma ja lõppeb lõpuks tugeva küljelaksuga.
Emased saavad suguküpseks umbes 4–7 aastaselt, isased umbes 7–10 aastaselt. Vastsündinud vasikas on keskmiselt 32 tolli (80 sentimeetrit) pikk. Tiinusaeg on 10 ja pool kuud ning poegimine 2–3 aastat. Vasikad hooldavad 1-2 aastat.
Tuntud Spinner Dolphinsi kiskjad on haid, mõõkvaalad ja võib-olla ka vale-mõõkvaalad, pügmee-mõõkvaalad ja pilootvaalad.
Spinnerdelfiinid on klassifitseeritud ohustatud liikide hulka.
Vaikse ookeani idaosa troopilises osas on valgekõht- ja idapoolsete spinnerdelfiinide populatsioon tuunikalurite võrkudesse takerdumise tõttu kannatanud tohutult. Veel pole teada, miks nad ujuvad karjades kollauim-tuuni parvede kohal. Kalurid on sellisest käitumisest teadlikud ja tuunikala otsimise asemel otsivad nad hoopis keerlevaid delfiine, teades, et kollauim-tuun on nende all. Kui nad need leiavad, piiravad nad karja suurte võrkudega, mida nimetatakse seinnoodadeks, püüdes kinni delfiinid koos tuunikalaga.
Arvatakse, et kalavarud on alates 1960. aastatest, mil hakati kasutama seinnoota, vähenenud koguni 80%. Vangistuses saavad nad hästi hakkama ja neid on eksponeeritud Hawaiil ja mujal USA-s, Indoneesias, Filipiinidel ja Hongkongis.