Rahulikumad koeratõud – jahutatud koerad
muud / 2026

Ühine tüügassiga (Phacochoerus africanus) on sigade (Suidae) sugukonna metsik liige, keda leidub Sahara-taguses Aafrikas rohumaadel, savannidel ja metsamaadel. Seal on neli alamliiki - Nolani tüügassiga, Eritrea tüügassiga, Kesk-Aafrika tüügassiga ja Lõuna-tüügassiga.
Neid iseloomustavad enamasti kaks suust väljaulatuvat ja ülespoole kõverduvat kihvapaari, mida kasutatakse kaevamiseks, võitluseks ja kaitseks kiskjate vastu. Kahjuks kasutatakse neid kihvad tavaliselt ka Ida- ja Lõuna-Aafrika turismikaubanduseks.
Erinevalt teistest sea liigid , on tüügassiga kohanenud karjatamise ja savanni elupaikadega ning tema toitumine on kõigesööja. Nende saagiks on suuremad loomad, kes elavad samas piirkonnas, nt lõvid , kuid võib joosta väga kiiresti — kiirusega kuni 48 km/h (30 mph)!
Praegu on tüügassiga IUCNi nimekirjas kõige vähem muret tekitav ja teda leidub paljudel kaitsealadel kogu oma levila ulatuses. Paljud populatsioonid on tõsiselt vähenemas kaitsmata aladel toimuva üleküttimise tõttu.

Tüügassiga on keskmise suurusega liik, pikkusega 0,9–1,5 meetrit (2 jalga 11 tolli kuni 4 jalga 11 tolli) ja õlgade kõrgusega 63,5–85 cm (2 jalga 1 tolli kuni 2 jalga 91⁄2 tolli). . Emased on tavaliselt isastest väiksemad, kaaludes 45–75 kilogrammi (99–165 naela), isased aga 60–150 kg (130–330 naela).
Kõige paremini tuvastatavad tunnused on kaks paari kihvad suust välja ulatuv ja ülespoole kõverduv. Alumine paar, mis on palju lühem kui ülemine paar, muutub habemenuga teravaks, hõõrudes vastu ülemist paari iga kord, kui suu avatakse ja suletakse. Neid kasutatakse kaevamiseks, samuti võitluseks ja saagiks põgenemiseks.
Ülemised kihvad on isastel 255–635 mm ja emastel 152–255 mm pikad ning laia elliptilise ristlõikega, mille sügavus on umbes 4,5 cm (13⁄4 tolli) ja laius 2,5 cm (1 tolli).
Nagu nimigi viitab, on tüügassigade näol laigud, mis näevad välja nagu tüükad, kuid need on tegelikult vaid paksud nahakasvud. Need laigud toimivad polsterdusena, kui isased paaritushooajal kaklevad. Nendel loomadel on kolm erinevat näotüügast: 1) suborbitaalsed tüükad, mis võivad isastel kasvada kuni 15 cm pikkuseks; 2) preorbitaalsed tüükad, mis naistel ei arene nii palju; ja 3) valgete harjastega submaxillaarsed tüükad.
Tüügassigad on tavaliselt musta või pruuni värvi ja keha katab hõre karv. Neil on ka lakk, mis ulatub mööda selgroogu alla selja keskpaigani. Nende sabad on pikad ja lõpevad karvapahmakaga. Neil on ka koonu otsas suured ninasõõrmed
Vaatamata sellele, et tüügassigadel on suur pea ja suhteliselt suur keha, ei ole neil nahaalust rasva, mis muudab nad vastuvõtlikuks äärmuslikele keskkonnatemperatuuridele.
Tüügassiga keskmine eluiga on 7–11 aastat. Noorloomade elulemus on esimesel eluaastal alla 50%, sest pojad on vastuvõtlikud nii äärmuslikele temperatuuridele kui ka röövloomadele. Selle looma igas vanuses suremuse peamised põhjused on röövloomad, inimeste häirimine, haigused ja jaht.
Tüügassiga on ainus sealiik, kes on kohanenud karjatamise ja savanni elupaikadega. Nad on kõigesööjad ja nende toit koosneb kõrrelistest, juurtest, marjadest ja muudest puuviljadest, koorest, seentest, putukatest, munadest ja raibest, kuigi nende toitumine varieerub olenevalt aastaajast ja saadaolevast. Kuival hooajal söövad nad risoome ja sibulaid, mis võivad põuaperioodil tavalistele tüügassigadele vett pakkuda.
Nad söövad ka oma sõnnikut ja ninasarvikute sõnnikut, Aafrika pühvlid , vesipukkid ja frankoliinid!
Toidu otsimiseks kasutavad nad nina ja jalgu. Need on spetsialiseerunud lühikeste heintaimede karjatamiseks, kuna nad suudavad end maapinna lähedale langetada randmeliigestele, mis on kleepuvad ja polsterdatud.

Tüügassigad elavad sotsiaalsetes rühmades, mida nimetatakse heliloojateks ja mis võivad sisaldada kuni 18 isendit. Emased elavad sondrites koos poegade ja teiste emasloomadega, isasloomad aga lahkuvad oma sünnirühmast umbes kaheaastaselt, kuid jäävad oma elupaika. Emased loodavad lahkuda ainult siis, kui nad on rasedad. Subtäiskasvanud isased suhtlevad poissmeeste rühmades, kuid täiskasvanuks saades elavad üksi. Nad ühinevad pesitsusajal loodemeestega, et paarituda emastega.
Need loomad ei ole territoriaalsed ja erinevatel tüügassigadel on sageli kattuvad elupaigad. Nad jagavad puhke-, söötmis-, joogi- ja püherdamise kohti. Nad on peamiselt ööpäevased ja otsivad öösiti varjupaika urgudesse, kuid muudavad seda inimeste häirimise korral ja otsivad toitu hoopis öösel.
Tüügassigadel on vastastikune suhe lindudega, näiteks puna- ja kollanokkadega. Linnud saavad toituda tavaliste tüügassigade kandvatest parasiitidest, samas kui metsalised saavad neist kahjuritest vabaneda. Samuti on täheldatud, et need võimaldavad lindiga mangustidel ja ahvidel puuke eemaldada.
Tüügassigadel on halb nägemine, kuid nende kuulmine ja haistmine on väga hea. Neil on kaks näonääret: kihn ja rasunääre, mida nad hakkavad kasutama umbes kuue kuni seitsme kuu vanuselt. Sõbralike kohtumiste ajal hõõruvad nad oma preorbitaalseid näärmeid üksteise vastu.
Tüügassigad võitlevad harva ja põgenevad kiskjate eest palju tõenäolisemalt kui nendega silmitsi seistes. Nad võivad joosta kiirusega kuni 48 km/h (30 miili tunnis) ja jooksevad saba püsti ning sisenevad oma koopasse esimesena, kihvad väljapoole. Küll aga võitlevad nad paaritumishooajal teiste isastega. Aeg-ajalt on neid täheldatud suuri kiskjaid laadimas ja isegi haavamas. Kakluste ajal nurisevad ja krigisevad hambaid.
Emad kaitsevad väga oma põrsaid, keda sageli röövlinnud, nagu Verreaux’ öökullid ja võitluskotkad, saagiks saavad. Ta kaitseb neid agressiivselt.
Tüügassigadel on polügünandriline paaritumissüsteem ja nii isastel kui ka emastel on palju kaaslasi. Kuigi isased ei kaitse oma territooriume, võitlevad nad teiste isastega emastega aretusõiguste eest. Võitlus hõlmab tõukamist ja löömist pea ja nüride ülemiste kihvadega. Isased on tavaliselt üksikud loomad , kuid ühineb loojadega, et paarituda emastega. Emased tüügassigad kasutavad sagedast urineerimist, et näidata oma valmisolekut kultide paaritumiseks.
Emased saavad viljakaks tavaliselt 4–5 kuud pärast vihmaperioodi lõppu ja poegivad kuival ajal. Kui emane on tiine, jätab ta looja ja poegib urgu, mis on oluline põrsaste kehatemperatuuri reguleerimisel, kuna noored tüügassigad ei suuda esimestel elupäevadel oma kehatemperatuuri hoida.
Neil on sigadest pikim tiinusperiood, mis jääb vahemikku 170–175 päeva ja neil sünnib 1–7 põrsa suurust pesakonda, keskmiselt 3 põrsast pesakonna kohta. Noored tüügassigad veedavad enne emaga väljasõitu kuus kuni seitse nädalat urgas. On täheldatud, et emad imetavad põrsaid, kui nad kaotavad oma pesakonna. Täiskasvanud isased ei mängi vanemlikus hoolitsuses rolli.
Põrsad hakkavad karjatama umbes kahe kuni kolme nädala vanuselt ja võõrutatakse kuue kuu pärast. Nad on kiirelt liikuvad, viibivad kaitseks oma emade läheduses. Isased tüügassigad ei jäta oma ema enne 2-aastaseks saamist. Nad on suguküpsed 18–20 kuu vanuselt, kuigi isasloomad paarituvad tavaliselt alles 4-aastaselt.
Tüügassigu leidub Aafrikas, kuid täpne asukoht sõltub liigist. Nolani variant on leitud aastal Burkina Faso , Elevandiluurannik , Kongo Demokraatlik Vabariik , Etioopia , Ghana , Guinea-Bissau , Tšaad , Mauritaania , Nigeeria , Senegal ja Sudaan . Eritrea tüügassiga on leitud Eritrea , Etioopia, Djibouti ja Somaalia aastal leidub Kesk-Aafrika tüügassiga Keenia ja Tansaania . Lõuna variant on leitud aastal Angola , Botswana , Namiibia , Lõuna-Aafrika ja Zimbabwe .
Tavaliselt elavad nad avatud ja metsaga savannides, rohu-steppides ja poolkõrbetes. Nad kipuvad eelistama avatud alasid ja vältima vihmametsa ja karmi kõrbe ning kasutavad mõnikord varem metsaga kaetud alasid, mis on karjamaadeks puhastatud.
Tüügassigad ei ela seal, kus toimub inimtegevus. Nad vajavad alasid, kus nad saaksid maha jahtuda, et tulla toime kõrgete temperatuuridega, näiteks mättad. Nad nõuavad ka kohti, kus õhtul soojas hoida, näiteks urud. Sageli on need koopad tehtud aardvarkide poolt. Kuid nad ei võitle aukude pärast. Tüügassigad on üldiselt passiivsed ja otsivad oma kodu rajamiseks juba mahajäetud urgasid.

Tüügassigad on oma kodupiirkonnas laialt levinud ja 1999. aasta seisuga on Lõuna-Aafrikas hinnanguliselt 250 000 populatsiooni. Need on IUCNi punases nimekirjas loetletud kõige vähem muret tekitavatena.
Paljud populatsioonid on aga tõsiselt vähenemas kaitsmata aladel toimuva üleküttimise tõttu. Looduskaitsealad püüavad tüügassigu kaitsta, kuid väljaspool neid alasid jahipidamise eeskirju ei kehti. Neid on lihtne küttida ja liha poolest hinnatakse neid nii kohalikuks tarbimiseks kui ka linnades kauplemiseks. Neid tapetakse ka kihvade pärast, millest võetakse tüügassigade elevandiluu. Need on nikerdatud peamiselt Ida- ja Lõuna-Aafrika turismikaubanduse jaoks.
On teada, et tüügassigad kahjustavad mitmesuguseid põllukultuure, näiteks riisipõlde ja maapähklisaake. Karjakasvatajad näevad tüügassigades ka Lõuna-Aafrika karjatamise konkurente. Nad on vastuvõtlikud ka haigustele, mis võivad levida kodusigadele, näiteks sigade Aafrika katku viirusele. Nendel põhjustel võivad põllumehed neid looduses ebaseaduslikult tappa.
Tüügassigade saagiks on valdavalt lõvid, kuid sageli on neid ka saagiks gepardid , leopardid, maalitud koerad, hüään , ja kotkad. Nad väldivad öiseid kiskjaid, olles päeval aktiivsed ja öösiti varjudes urgudes. Nad kasutavad röövloomade vältimiseks ka puna- ja kollanokkade hoiatuskõnesid. Nad on kiired jooksjad ja tavaliselt väldivad rünnakuid põgenedes, kuigi suudavad vajadusel võidelda.
Emasid tüügassigu nimetatakse emisteks ja isaseid kuldideks.
Lisateavet muu kohta Aafrika loomad