Valge ninasarvik

Pildi allikas

The Valge ninasarvik või Kandilise huulega ninasarvik (Ceratotherium simum) on üks viiest endiselt eksisteerivast ninasarviku liigist ja on üks väheseid allesjäänud megafauna liike. Elevantide taga on see tõenäoliselt kõige massiivsem allesjäänud maismaaloom. Valge ninasarvik on suurem kui must ninasarvik, tegelikult võib valge ninasarvik kasvada suuremaks kui ükski teine ​​maismaaimetaja, välja arvatud elevandid.

Valge ninasarvik on tuntud oma laia suu poolest, mida kasutatakse karjatamiseks, ja selle poolest, et ta on kõigist ninasarvikuliikidest kõige sotsiaalsem.

Valge ninasarviku omadused



Valgel ninasarvikul on massiivne keha ja suur pea, lühike kael ja lai rind. See ninasarvik võib kaaluda üle 6670 naela (3000 kilogrammi), selle pea ja keha pikkus on 3,35–4,2 meetrit (11–13,9 jalga) ja õlgade kõrgus 150–185 sentimeetrit (60–73 tolli). Valge ninasarviku rekordsuurus oli umbes 3600 kilogrammi. Valge ninasarvik on pärit Kirde- ja Lõuna-Aafrikast.

Valgetel ninasarvikutel pole peaaegu üldse karvu. Neil on ruudukujuline (mitte terav) ülahuul, pikem kolju ja vähem terav otsmik ning rohkem väljendunud õlakuur kui mustal ninasarvikul, mis toetab oma suurt pead. Valgetel ninasarvikutel on kaks sarve, esiosa on keskmiselt 60 sentimeetrit pikk, kuid ulatub aeg-ajalt 150 sentimeetrini.

Valge ninasarvik on aga tuhmhalli värvi, kuna neile meeldib mudas püherdada, võib nende nahk muutuda pruunikaks või võtta endasse uppuva muda värvi.

Vaatamata oma tohutule suurusele ja massilisusele suudavad valged ninasarvikud joosta kuni 40 miili tunnis. Nad on ka väga väledad ja võivad väga väikeses ruumis kiiresti pöörata. Valge ninasarvik on sõraline, kelle sõrgade kummalgi jalal on kolm varvast. Nad on hobustega (kes on ka kabiloomad) tihedamalt seotud kui jõehobudega.

Valge ninasarviku elupaik

Valge ninasarvik elab Aafrikas – sama mis must ninasarvik. Valgete ninasarvikute elupaigaks on troopilised ja subtroopilised rohumaad, savannid ja põõsad.

Valge ninasarviku dieet

Üks huvitav fakt valge ninasarviku kohta on see, et ta on taimtoiduline ja võib süüa taimi, mis on mürgised teistele loomadele. Kui seda tüüpi ninasarvikuid poleks, oleks Aafrika tasandikud need tüütud mürgised taimed üle ujutatud. Kuna valgel ninasarvikul on laiem suu, kipub ta olema karjatav loom. Ta toitub rohust ja suudab rohtu süüa kiiremini, kui suudaksite seda niita. Valge ninasarvik suudab ilma veeta olla 4 või 5 päeva.

Valge ninasarviku käitumine

Valged ninasarvikud kipuvad rühmitama ühest kuni seitsmest loomast koosnevateks karjadeks, kuigi tavaliselt on nad nii üksikud loomad .

Oma kehva nägemisega hakkavad valged ninasarvikud esmalt laadima ja siis vaatavad, kas pärast on millegi pärast muretseda. Valged ninasarvikud toetuvad oma haistmis- ja kuulmismeelele, mis on hästi arenenud. Selle omaduse tõttu on neid kutsutud ärrituvateks ja kohmakateks loomadeks – see ei saaks olla tõest kaugemal. Valged ninasarvikud kasutavad suhtlemiseks ja väljendamiseks oma kõrvu, ninasõõrmeid, kehahoiakut ja väga keerulist hingamissüsteemi. (Natuke nagu morsekood).

Valge ninasarvik kipub vältima päeval kuumust, mille sees ta varjus puhkab. Seetõttu on see tavaliselt aktiivne varahommikul, hilisel pärastlõunal ja õhtul. Kuuma tippajal valge ninasarvik jahtub ja vabaneb 'ektoparasiitidest' (välisparasiitidest), supledes madalates basseinides mudas. Täiskasvanud isasloomad võivad neis piirkondades veeta peaaegu kogu oma elu, välja arvatud juhul, kui vesi on kättesaamatu. Sel juhul lähevad nad iga 3–4 päeva tagant joogikohta.

Valge ninasarviku paljunemine

Valge ninasarviku emase tiinusperiood on 15–16 kuud. Üks vasikas sünnib pärast seda aega ja kaalub umbes 150 naela.

Kui on ettenägematu häire, jookseb vasikas alati ema ette.

Valge ninasarviku anatoomia

Valge ninasarviku alamliik

Lõuna valge ninasarvik

Valgel ninasarvikul on kaks alamliiki; 2005. aasta seisuga on Lõuna-Aafrikas umbes 11 000 lõunapoolse valge ninasarviku (Ceratotherium simumssp. simum) populatsiooni, mis teeb neist maailma kõige arvukama ninasarviku alamliigi. Metsikult püütud lõunavalged sigivad kergesti vangistuses, kui on piisavalt ruumi ja toitu, aga ka teisi pesitsusealisi emaseid ninasarvikuid. Näiteks on San Diego metsloomapargis alates 1972. aastast sündinud 91 vasikat. Praegu arusaamatud põhjustel on aga vangistuses sündinud lõunapoolsete valgete emaste paljunemismäär äärmiselt madal.

Sambias Livingstone'is (Mosi-o-tunia loomapargis) on ka kaks valget ninasarvikut.

Põhja-valge ninasarvik

Põhja-valge ninasarvik (Ceratotherium simum cottoni), mida varem leidus mitmes Saharast lõuna pool asuvas Ida- ja Kesk-Aafrika riigis, peetakse kriitiliselt ohustatuks, samas kui tema lõunasugulane on praegu kõige arvukam kõigist tänapäeval tuntud ninasarvikuliikidest. Nende metsik populatsioon on vähenenud umbes 500-lt 1970. aastatel vaid umbes 4-le tänapäeval.

Miks nimetatakse seda 'valgeks ninasarvikuks', kui ta pole 'valge'?

Valge ninasarviku nimi pärineb Lõuna-Aafrikast, kus afrikaani keel arenes välja hollandi keelest. Afrikaani sõna wyd (tuleneb hollandi sõnast wijd), mis tähendab laia, viitas ninasarviku suu laiusele. Varased inglise asunikud Lõuna-Aafrikas tõlgendasid wyd-d valge jaoks valesti.

Nii hakati laia suuga ninasarvikut nimetama valgeks ninasarvikuks ja teist kitsa terava suuga ninasarvikut mustaks ninasarvikuks. Lai suu oli kohandatud suurte rohuliblede lõikamiseks, kitsas suu aga põõsastel lehtede söömiseks. Valge ninasarviku nahavärv on üsna sarnane musta ninasarviku nahavärviga.

Valge ninasarviku alternatiivne üldnimetus, täpsem, kuid harva kasutatav, on kandilise huulega ninasarvik. Perekond White Rhinos, Ceratotherium, tähendab sobivalt 'sarvedega metsalist'.

Valge ninasarviku kaitsestaatus

Valged ninasarvikud on tavaliselt rahulikuma temperamendiga kui mustad ninasarvikud – nad pole nii agressiivsed. Ent kuna neile meeldib rohumaadel karjatada, on nad sarvi jahtivate salaküttide suhtes haavatavamad kui tugeva nööriga must ninasarvik. Tänu Keenia looduskaitsjatele on valge ninasarvik taasasustatud ning neil on lubatud paljuneda ja arvukust suurendada. Kõik viis ninasarvikuliiki on aga klassifitseeritud ohustatud liikide hulka.