Väike öökull (Athene noctua) Faktid
muud / 2026
Pildi allikasAafrika elevandid Aafrika elevant , (Loxodonta Africana), on tuntud ka kui 'Aafrika põõsaelevant'. Nii Aafrika põõsaelevant kui ka Aafrika metsaelevant on tavaliselt liigitatud üheks liigiks, mida tuntakse lihtsalt Aafrika elevandi nime all. Aafrika metsaelevant elab aga vihmametsades ja Aafrika põõsaelevant savannides, seetõttu nimetatakse teda mõnikord ka 'savannaelevandiks'.
Aafrika elevandi kael on üsna kõrge ja kaldub sirge selja poole. Aafrika elevandid on rohkem kortsus ja neil on palju suuremad kõrvad kui Aasia elevandid. Erinevalt Aasia elevantide laubast on Aafrika elevantide laup tasane, ilma konarusteta ja kaldub sujuvalt tüve poole. Nende alahuul on lühike, lai ja ümar ning nii emastel kui ka isastel Aafrika elevantidel on jämedad ja ettepoole kaarduvad kihvad. Aafrika elevandid on ka suuremad kui Aasia isased ja emased elevandid.
Suurimad registreeritud Aafrika elevandid kaalusid üle 9 tonni ja nende õla kõrgus oli üle 12 jala. Aafrika elevantide keskmine kaal on kuni 7 tonni, mis on umbes samaväärne 78 täiskasvanud isasloomaga, igaüks keskmiselt 90 kilogrammi.
Aafrika elevantidel on esijalgadel 4 küünt ja tagajalgadel 3 küünt, nagu Aasia elevandil, kuid Aafrika elevantidel on tüve otsas 2 kinnistavat sõrme, Aasia elevandil aga ainult üks.
Aafrika elevandid on saanud oma nime nende purihammaste omapärase kujuga harjade järgi. Aafrika elevandi hammaste harjad on jämedamad ja väiksemad kui Aasia elevandil.
Siin on mõned faktid Aafrika elevandi anatoomia kohta:
Süda ja maks: Elevandi süda kaalub 22 kilogrammi ja ringleb umbes 450 liitrit verd. Sisemise 'puhastuse' teostab 77 kilogrammi kaaluv maks.
Vesi ja pagasiruum: Korraga 9 liitri vee joomiseks kasutab elevant oma tüve, mis kaalub 113 kilogrammi.
Keel: Neelamisprotsessi aitab kaasa 12 kilogrammi kaaluv elevandi keel.
Toit ja sooled: Iga päev söödud ligikaudu 250 kilogrammi toitu läbib 18 meetrit soolestikku. Lõpuks töödeldakse sellest umbes 100 kilogrammi elevandi sõnnikut päevas. Aafrika elevandid on taimtoidulised. Nende toitumine varieerub sõltuvalt nende elupaigast. Metsades, osakõrbetes ja rohumaadel elavad elevandid söövad erinevas vahekorras ürte ning puu- või põõsalehti. On registreeritud, et Kariba järve kaldal elavad elevandid söövad veealust taimestikku.
Seedimine: Elevandid seedivad ainult umbes 40% sellest, mida nad söövad, ja seetõttu peavad nad söömisele kulutama kaks kolmandikku päevast.
Gaas: Elevant 'eraldab' 2000 liitrit metaangaasi päevas.
Nahk: Elevandi nahk kaalub 450–750 kilogrammi.
Saba: Elevandi saba kaalub 11 kilogrammi.
Võitlus: Pikim registreeritud võitlus kahe elevandi vahel oli 10 tundi ja 56 minutit.
Matriarh: Elevandikarjad koosnevad emasloomadest ja poegadest. Karja juhib matriarh (vanaema). Kui noored isasloomad on täiskasvanuks saanud, ajab kari nad minema. Pulli elevandid liituvad karjaga ainult paaritumiseks.
Rasedus : Elevantide tiinus (eostumisest sünnini) on 23 kuud. Rasedusperiood kipub olema veidi pikem kui aastal Aasia elevant .
Heli: Suurem osa elevantide vahelisest suhtlusest toimub infraheli tasemel.
Helistama: Hinnanguliselt on 50 ruutkilomeetri suurune ala täidetud infrahelis konkreetse elevandi 'kutsega'. See võib madalamate temperatuuride tõttu suureneda hämaras umbes 300 ruutkilomeetrini.
Silmad : Elevandi silmad on pea suhtes väga väikesed. Silm sisaldab väga vähe fotoretseptoreid ja nad ei näe väga hästi kaugemale kui paarsada jalga.
Kiirus: Elevant võib kõndida üsna kiiresti ja laadida veelgi kiiremini.
Ei hüppa: Elevandid ei saa hüpata.
Ujumine: Elevandid armastavad vett ja on suurepärased ujujad.
Pagasiruum: Elevandi tüvi on kõige mitmekülgsem imetajate loomingust, mida kasutatakse nina, käe, käte ja mitmeotstarbelise tööriistana. See on piisavalt võimas, et tappa lõvi ühe tõmbega, ometi on otsas olevad sõrmetaolised labad piisavalt osavad, et sulest maast välja kiskuda.
Kere lihased: Tüvi on luudeta ja koosneb hinnanguliselt 40 000 lihasest.
Kihvad: Elevandi kihvad on piklikud ülemised lõikehambad, mis kasvavad pidevalt kogu elevandi elu jooksul. Need ei ole alati täpsed, kuna see sõltub sellest, kumba poolt nad eelistavad sarnaselt vasaku- ja paremakäelistele.
Kõrvad: Elevandi kõrvad on kaetud veenidega, mis moodustavad eristatavad ja ainulaadsed mustrid, mida saab kasutada isendite tuvastamiseks – sarnaselt inimese sõrmejälgedega. Elevandi kõrvad on täis veresooni ja lehvitades langetavad need kiiresti looma kehatemperatuuri. Seda kiiresti ringlevat verd jahutatakse elevandi kõrvas umbes 9 kraadi Fahrenheiti võrra.
Aafrika põõsaelevant on intelligentne loom. Arutlemise ja õppimise katsed näitavad, et nad on koos Aasia nõbudega kõige targemad kabiloomad. See on peamiselt tingitud nende suurest ajust.
Enamikus kohtades puuduvad täiskasvanud aafrika põõsaelevantil looduslikud kiskjad tänu oma suurele suurusele, kuid vasikad (eriti vastsündinu) on haavatavad. lõvid ja krokodill rünnakud ja (harva) leopardile ja hüään rünnakud.
Kuigi Aafrika elevant on liigitatud haavatavaks, on tingimused Ida- ja Lõuna-Aafrika piirkonniti mõnevõrra erinevad.
2006. aastal dokumenteeriti Tšaadi kaguosas õhust tehtud uuringutega elevandi tapmine. 2006. aasta hiliskevadel ja suvel viidi Zakouma rahvuspargi läheduses läbi rida salaküttimisjuhtumeid, mille tulemusel tapeti üle 100 elevandi. Sellel piirkonnal on aastakümnete pikkune elevantide salaküttimise ajalugu Aafrika viie suure mängu , mille tõttu on piirkonna elevantide populatsioon, mis ületas 1970. aastal 300 000 piiri, tänaseks kahanenud ligikaudu 10 000-ni. Aafrika elevanti kaitseb ametlikult Tšaadi valitsus, kuid valitsuse antud ressursid ja tööjõud (koos Euroopa Liidu abiga) on osutunud salaküttimise peatamiseks ebapiisavaks.
Inimeste tungimine looduslikele aladele, kus põõsaelevante esineb või nendega külgnevatele aladele, on viinud hiljutiste uuringuteni elevantide rühmade ohutu inimestest eemale juhtimise meetodite kohta, sealhulgas avastuse, et vihaste mesilaste salvestatud helide taasesitus on märkimisväärselt tõhus elevantide põgenemise ajendiks. ala.