Hirvemardikas
muud / 2026

Väike öökull ( Ateena on öine ) on väike hallikaspruun öökull valgete laikude ja triipudega ning iseloomuliku lameda pea ja kollaste silmadega. See öökull on laialt levinud Euroopa , Aasia ja Põhja-Aafrikas ning esmakordselt toodi Suurbritanniasse 19. sajandi lõpus ja sinna Uus-Meremaa 20. sajandi alguses.
Väike öökull elab tavaliselt lagedatel põldudel, rohumaadel ja avatud metsamaadel, kus tal on juurdepääs putukatele, vihmaussidele, teistele selgrootutele ja väikestele selgroogsetele, kellest ta toitub. Kuna väike öökull on nii laialt levinud ja nii tavaline linnuliik, ei peeta tema populatsiooni ohustatuks ega ohustatuks.
Nagu nende nimigi ütleb, on väike öökull väike öökull, tavaliselt 21–23 cm pikk. Nad kaaluvad 160–205 g ja nende tiibade siruulatus on 56 cm, emased on tavaliselt isastest veidi suuremad.
Neil on lame pea ja lihav, kompaktne keha. Nende näoketas on silmade kohal lapik, mistõttu nad näevad välja nagu nad kortsutavad kulmu! Väikestel öökullidel on ka kollased silmad ja üsna pikad jalad.

Väike öökull on enamasti tumepruuni värvi, rinnal ja kõhul on valged laigud ja triibud. Seljal ja sabal on ümarad laigud ning sellel on kreemikas lõug.
Väikestel öökullidel on ka kooremärgid otsmikul ja võral, silmade ümber kreemikad rõngad ja pea tagaosale iseloomulik V-kujuline märk, mis aitab kiskjaid eemale hoida.
Noored väikesed öökullid on värvilt tuhmimad ja nende võral ei ole valgeid laike.
Väikest öökulli leidub kõikjal Euroopas ja Aasias, Pürenee poolsaarest ja Taanist ida suunas Hiinani ja lõunas Himaalajani. Seda leidub ka Põhja-Aafrikas, Mauritaaniast Egiptuse, Punase mere ja Araabiani.
19. sajandil toodi väike öökull Ühendkuningriiki. Nüüd on see levinud üle suure osa Inglismaast ja Walesist. 20. sajandil toodi lind Uus-Meremaale, Lõunasaarele.
Väike öökull võib ellu jääda erinevates elupaikades, kuigi tavaliselt leidub teda avatud jahimaade lähedal. See tähendab, et seda leidub sageli avatud metsamaade, lagedate põldude ja rohumaade läheduses. See öökull on kohanemisvõimeline ka kuiva kliimaga, nii et seda võib leida ka kõrbete lähedalt. Teatud piirkondades elab väike öökull inimeste läheduses, põllumaadel ja viljapuuaedades ning külades ja linnahoonetes.

Väike öökull on oportunistlik kiskja ja toitub väikestest närilistest ja suurtest selgrootutest, näiteks vihmaussidest. Mõned selle levinumad saakloomad on mardikad, vihmaussid, ritsikad ja rohutirtsud. Kuid see sööb ka imetajaid, linnud , roomajad, kahepaiksed, kalad, molluskid ja koorikloomad.
Väikesed öökullid peavad jahti peamiselt öösel või hämaras ning jahtivad oma toitu mitmel erineval viisil, olenevalt sellest, millist saaki nad jahivad. Sageli istuvad nad ja ootavad, et saagiks püüda, istudes kõrgel, et maapinda jälgida. Samuti jooksevad ja hüppavad nad saaki püüdmiseks mööda maad või lendavad madalalt maapinnale.
Väikesed öökullid võivad saaki püüda ka õhus lennates ja on teadaolevalt püüdnud isegi sama rasket saaki kui nemad!
Väike öökull on osaliselt ööpäevane loom. Kui ta jahib hämaras ja pärast pimedat, võib teda näha päeval. Nad istuvad sageli inimtegevusega piirkondades ja jäävad oma ahvenale, kui inimesed on läheduses, ilma et nad neid häiriks.
Need linnud võivad olla häälekad ka päeval ja väikesel öökullil on teadaolevalt 22–40 erinevat häält. Neid kõnesid kasutatakse nende territooriumi kaitsmiseks kiskjate eest, teistega suhtlemiseks ja kaaslaste meelitamiseks.
Nende lindude paaritumisperiood on veebruari algusest mai lõpuni. Väikesed öökullid on monogaamsed ja jäävad sageli koos, kuni üks partner sureb. Kui need öökullid on omavahel seotud paari moodustanud, valib isane oma territooriumil välja potentsiaalsed pesad. Seejärel näitab ta emasloomale potentsiaalseid pesakohti, kuni naine ühe välja valib.
Emasloom muneb kahest kuni kaheksast munast (keskmiselt viis) ning munad on valged ja nende mõõtmed on 35,5 x 29,5 mm (1,40 x 1,16 tolli). Emane haudub mune kakskümmend kaheksa kuni kakskümmend üheksa päeva, mille jooksul isane toob talle toitu.
Kui öökullid on koorunud, hoolitseb nende eest emane, samal ajal kui isane toob talle toitu, et neid toita. Äsja koorunud öökullid kaaluvad 10–12 g. Kui öökullid vananevad, toidavad poegi mõlemad vanemad.
Umbes seitsmenädalaselt on öökullid valmis pesast lahkuma ja lendama õpivad nad kuni kaks nädalat hiljem. Nad saavad täiskasvanuks umbes 7–8 kuu vanuselt ja suguküpseks 1 aasta vanuselt.
Väikesed öökullid jäävad sageli kogu eluks oma sünnikoha lähedale, mõnikord vähem kui 20 kilomeetri kaugusele. Nad on territoriaalsed linnud, isased jäävad ühte territooriumi ja kaitsevad seda kogu eluks.
Väikeste öökullide suurimad kiskjad on teised, suuremad linnud. Nende hulka kuuluvad kõrvitsad, öökullid, pikakõrvalised öökullid , pistrikuid , väike-konnakotkad, harakad , punased tuulelohed , tiivad , männi- ja kivimärjad. Pojad on rebaste saagiks, siilid , totsid , pruunid rotid ja kodukassid ja koerad .
Vaatamata paljudele looduslikele röövloomadele on väikestel öökullidel võimalusi end kaitsta. Nad kasutavad spetsiaalseid kõnesid nii kiskjate tõrjumiseks kui ka teiste hoiatamiseks. Samuti oskavad nad suurepäraselt end magamise ajal maskeerida.
Väikese öökulli eluiga on umbes 16 aastat, kuigi nende lindude keskmine vanus on vaid 3 aastat. Paljud linnud ei jõua täiskasvanuks, saades neid noorelt või toidupuuduse tõttu. Muud surmapõhjused hõlmavad hukkumist autode poolt või karmid talved.