Ida-Madala gorillad
muud / 2026

Pikk-kull (Asio otus), tuntud ka kui põhjakakk, väike sarv- või kass-kull, on keskmise suurusega öökull, kes pesitseb paljudes piirkondades. Euroopa ja Palearktikas, samuti in Põhja-Ameerika . See kuulub tüüpiliste öökullidena tuntud sugukonda Strigidae, mis sisaldab enamikku säilinud öökulliliike.
See öökulliliik on suurepäraselt maskeeritud, kuid sageli saab ära tunda nende pikkade ja madalate hoopide järgi. Nad on öised jahimehed, kes peesitavad tihedas lehestikus ja peavad jahti avamaal. Nende toitumine koosneb peamiselt väikestest närilistest, eriti hiirtest, kuid nad võivad oma saaki kohandada sõltuvalt saadavusest.
Pikad öökullid ei ole tugevalt territoriaalsed ega istuvad ning on osaliselt rändavad, kuigi võivad näida ka rändavatena. Pikk-kõrvakull on üks enim levinud ja asustatud öökulliliike maailmas ning oma laia levila ja arvukuse tõttu on ta IUCNi nimekirjas kui kõige vähem muret tekitav öökull.
Pikk-kull kuulub perekonda Asio, mille liikmeid nimetatakse tavaliselt kõrvakullideks. Teiste Asio liikmete hulka kuuluvad öökull, Jamaica öökull ja triibuline öökull.
Tuntud on neli alamliiki pikk-kõrvakullil: A. o. otus, A. o. canariensis, A. o. wilsonianus ja A. o. tuftsi.
A. o. otus on nimiliik ja seda leidub kogu Palearktika liigi levilas kuni Assoorideni läänes, Loode-Aafrikas, Pürenee poolsaarel ja Briti saartel kuni Sahhalini, Jaapani ja Põhja-Hiinani. Nende lindude suurus näib läänest itta veidi suurenevat, kusjuures Hiina öökullid on umbes 4% suuremad kui Euroopast pärit öökullid.
Sellel alamliigil on kollakaspruun näoketas, mis on musta servaga, suhteliselt lühikeste kulmudega, mis on valkjad või puuduvad täielikult. Ülemised osad on kollakaspruunid, tumedate laikude ja mustjate triipudega. Kõrvad on peamiselt mustjaspruunid kollakaspruuni servadega ja saba on tavaliselt kollakaspruunid ja hallika varjundiga. Silmad on kollakasoranžid.
A. o. Canariensis leidub Kanaari saartel ja see on öökulli väikseim alamliik, mille tiivakõrva pikkus on 257–284 mm (10,1–11,2 tolli). See alamliik on tumedam, on ka tumedam kui nominaalliik ning sellel on raskemad ja teravamad tumedad märgid. Neil on ka punakasoranžid silmad.
A. o. wilsonianust leidub Kanada lõuna- ja kaguosas ning USA lõunaosas. See alamliik on enamasti erksamalt märgistatud kui nominaalliik ja sellel on punakaspruun musta servaga näoketas. Sellel on ka sügavkollased silmad. Sellel alamliigil on tiivavõru, mille pikkus on 284–305 mm (11,2–12,0 tolli).
A. o. tuftsi leidub Kanada lääneosast lõunast kuni USA keskosa lõunani. Sellel on kahvatum sulestik kui A. o. wilsonianus, mille järgi saab seda eristada, kuigi nende kahe alamliigi levila kattub. Sellel on ka kahvatum pruun laigulisus kui A. o. wilsonianus.

Pikk-kõrvakull on keskmise suurusega öökull, kelle kogupikkus on tavaliselt 31–40 cm (12–16 tolli). Neil on oma suuruse kohta suhteliselt pikk tiibade siruulatus, mis võib ulatuda 86–102 cm (2 jalga 10–3 jalga 4 tolli). Sellele vaatamata on nad siiski väiksemad kui teised öökulli liigid, näiteks sookakk, kõrv- ja kõrvits. Nagu enamus öökullid ja röövlinnud , on neil loomadel seksuaalne dimorfism, mille puhul emased on tavaliselt isastest veidi suuremad. Ka isasloomad kipuvad olema heleda sulestikuga.
Pikad öökullid on Põhja-Ameerika öökullidest kõige sihvakamad – omadus, mida nad kasutavad kaitseks kiskjate vastu. Neil on suur ja ümar pea. Kuigi nende nimi viitab sellele, et neil on pikad kõrvad , neil on tegelikult pea ülaosas kõrvade juures pikad püstised suled, mis paistavad üksteise lähedal olevate tuttidena. Need asuvad pea keskkohale lähemal kui paljudel teistel öökullitüüpidel, kuigi nende asukoha põhjus pole tegelikult teada. Neid kõrvakimpe lennu ajal näha ei ole.
See öökulliliik on tavaliselt pruunikashall, vertikaalsete triipudega, mis eristavad neid suurtest sarvedega öökullidest, millel on horisontaalsed triibud. Neil on ka näo keskel kahvatud laigud, mis annavad valgete kulmude välimuse, ja valge laik arve all. Nende näoketaste värvus võib olenevalt alamliigist erineda, kuid see on alati hästi arenenud ja tavaliselt ääristatud.
Neil on must nokk, oranžid või kollased silmad ning nende jalad ja varbad on täiesti sulelised.
Arvatakse, et pikk-kõrvakulli eluiga on suhteliselt lühike, enamik elab umbes 4-aastaseks. Siiski võivad nad elada kauem, vanim teadaolev metsik kõrv-kakk-kull elab 27 aastat ja 9 kuud.
Pikad öökullid on laia toitumisega, söövad väikseid imetajaid, linde, selgrootuid, roomajad , kahepaiksed ja kala . Nende kõige tavalisem saakloom on väikesed imetajad, nagu närilised, kellelt nad saavad suurema osa oma energiast. Teadaolevalt jahivad nad peamiselt hiirte ja isegi aitavad mõnes riigis hiirte populatsioone kontrollida.
Seal, kus hiirt ei ole, toitub kõrv öökull enamasti põldhiirtest, koduhiirtest ja rottidest. Teiste söödud imetajate hulka kuuluvad nahkhiired, siilid , mutid , jänesed , jänesed, oravad ja nirkid .
Kui pikk-kõrvakullid ei toitu lindudest kuigi sageli, on nad teadaolevalt söönud koduvarblasi, euraasia puuvarblasi, tähte ja musträstaid. Maod , sisalikud , konnad, kärnkonnad , karpkala ja ämblikulaadsed on selle liigi saagiks aeg-ajalt.
Pikkkõrv jahib enamasti metsaalade servadel, hekkidel ja lagendikul, kus on kareda rohumaa. Nad jahivad madalal maapinnale lennates ja kasutavad oma väga head kuulmismeelt, et silmade asemel saagi kahinat tuvastada. Nad on vaiksed lendajad, kelle suled summutavad öökulli õhus liikumise heli. Kui nad on saagi märganud, kukuvad nad küünised laiali, et saagile kallale lüüa.
Selle asemel, et oma saaki küünistega läbi torgata, suruvad öökullid tavaliselt oma saaki jalgadega surnuks. Samuti tapavad nad teadaolevalt saakloomi kolju tagaosa hammustades ja seejärel tervelt alla neelades.
Kuna need öökullid neelavad oma saagi tervelt alla, tõmbavad nad seedimatud osad tagasi graanuliteks, mida võib sageli leida öökullipesade ümbrusest. Mõned bioloogid koguvad neid graanuleid ja kasutavad neid öökulli dieedi tundmaõppimiseks.
Kuna pikk-kõrvakull kattub oma levila teiste öökullidega, peab ta sageli oma saaki teiste liikidega jagama. Väikesed öökullid on üks, kuigi neil on kalduvus toitumise osas suurem paindlikkus. Lühi- ja sookullid konkureerivad või ressursse ka pikkade kõrvakullidega. Nad ei konkureeri mitte ainult toidu pärast, vaid ka elupaikade pärast

Pikk-kõrvakull on öine eluviisiga, tema tegevus algab õhtuhämaruse paiku. Päeval kipuvad pikk-kõrvad öökullid oksal püsti peesitama. Pesitsusvälisel hooajal esinevad öökullid sageli öökullide kogumitena peesitamise ajal, mis on öökulliliikide puhul üsna haruldane. See võib hõlmata 6 kuni 50 öökulli. Need linnud ööbivad tüve lähedal tiheda lehestiku sees, et neid ei näeks.
Mõned pikk-kõrvakullid on rändel. Põhjapoolsed populatsioonid on rändavad, näidates tugevat kalduvust liikuda sügisel lõuna poole. Kesk-Euroopa täiskasvanud on vähem rändajad. Vaatamata sellele, et mõned selle liigi populatsioonid on järjepidevad iga-aastased rändajad, peetakse mõnda populatsiooni nomaadideks, kuna neil on väga juhuslik rändemuster.
Pikkkõrv on enamasti vaikne, kuigi kasutab pesitsusperioodil suhtlemiseks laia kõnede repertuaari. Levinumad häälitsused on pehmed muusikalised häälitsused ja üksikud värisevad häälitsused. Nad võivad ka erutudes karjuda või vilistada. Vanemad kaitsevad jõuliselt oma noori ja häirekõnesid demonstreerivad mõlemad sugupooled.
Pikad kõrvakullid on monogaamsed, pesitsevad paarid hakkavad moodustuma talvel. Isased reklaamivad emastele laulude ja õhuesitluste abil, et nad otsivad kaaslast. Sigimine toimub veebruarist juuli keskpaigani.
Pikkkõrv pesitseb puude otsas, tavaliselt mõne teise looma ehitatud pesas. Aeg-ajalt ehitavad nad omale pesa. Kui pesa on valitud, muneb emane 2-10 (tavaliselt 5-6) muna 2-päevaste intervallidega. Munad on valged, siledad ja läikivad.
Emane haudub mune 25–30 päeva, jätmata mune päevasel ajal katmata, kuigi ta teeb öösiti pause. Sündides on tibud poolaltrilised, kuigi lahkuvad pesast 21 päeva pärast.
Isased pakuvad emasloomadele ja poegadele toitu haude- ja haudmisperioodil. Pojad hakkavad lendama umbes 35-päevaselt ja saavad iseseisvaks 10–11 nädala vanuselt. Nad saavad seksuaalselt küpseks umbes 1-aastaselt.
Kõhukulli leidub kogu põhjapoolkeral, nende levila ulatub Põhja-Ameerikast läbi Euroopa ja ida pool kuni Jaapanini. Väikesed populatsioonid on leitud ka Põhja- ja Ida-Aafrikas, Assooridel ja Kanaari saartel.
See liik eelistab tihedat taimestikku rohumaade lähedal ja on levinud puudevööndites või väikestes metsades piki tasandike ja isegi kõrbeoaase. Nad otsivad metsaservi, millel on juurdepääs lagendikutele ja mis on ohtralt saagiks, metsakattega ööbimiseks ja pesitsemiseks. Neid võib leida ka väikestest puudesaludest, märgaladest ümbritsetud tihnikutes, rohumaades, soodes ja põllumaades. Nende levila võib ulatuda merepinnast kuni 2000 m.
Arvatakse, et pikkade öökullide populatsioon on suuremas osas oma levila stabiilne ja seetõttu on see IUCNi punases nimekirjas kõige vähem murettekitav. IUCN hinnangul on kogupopulatsioon 2–5,5 miljonit, mistõttu on see üks arvukamaid öökulli.
Suurimad ohud pikk-kõrvakullile on inimesed. Jahimehed on neid öökulle ajalooliselt maha lasknud, samuti hukkuvad nad liiklusõnnetustes ning saavad pestitsiidide ja raskmetallide mürgituse.
Elupaikade kadu on veel üks oht pikk-kõrvakullile. See võib olla tingitud maa arengust ja kliimamuutustest.
Täiskasvanud pikk-kõrvakullid on saagiks paljudele teistele röövloomadele, sealhulgas sarvikkullid, tõugu öökullid, suur-konnakotkad, kuldsed kotkad , punasaba-kullid, punaõla-kullid, põhja-kullid, kotkakullid , harilikud rästakad ja pistrikuid .
Pikkade kõrvakulli pesapoegade saagiks on sea-, härmaod, ameerika varesed, mustnokk harakad ja mitu kulliliiki. Täiskasvanud isendid kaitsevad pesasid pesa ümber tiirutades ja kiskja pihta näpuga löödes või kiskjat sukeldudes pommitades häirekõnesid tehes. Samuti võivad nad teeselda, et on vigastatud, et tähelepanu pesalt eemale tõmmata.
Kuna pikk-kõrvakullid on nii hästi maskeeritud, ei näe neid sageli puude otsas pesitsedes kiskjad.
Pikad öökullid on nende ökosüsteemi jaoks olulised. Nad aitavad kontrollida oma saaklooma populatsioone selles piirkonnas, et need alad ei muutuks liiga ülerahvastatuks. Samamoodi saavad nad aidata ka inimesi, sest nad söövad närilisi, nagu rändhiired ja hiired.

Suures osas pikkade öökullide levialas esineb see koos lühikeste öökullidega. Need kaks kuuluvad samasse perekonda ja peale nende nimede erinevad nad üsna palju. Alustuseks võib öelda, et öökull on suurem kui pikk-kõrvakull ja loomulikult on kõrvuti kõrvakiud palju pikemad kui kõrvukul. Lühikõrvakullidel on ka oranžide asemel kollased iirised, pikkkõrvalistel ümbritseb silmi vertikaalse asemel horisontaalselt must. Lühikõrvalised öökullid on kahvatumad ja neil on ka vähem eristavad märgid.
Kasvukoha poolest soosib kõrv-kull puudeta avatud elupaiku, pikk-kõrv aga tihedat taimestikku ja metsaservi. Nende lindude lennates on märgata rohkem erinevusi, sealhulgas märgistused tiibadel.
Pikkkõrv võib välja näha väga sarnane teiste öökulliliikidega, eriti harjumatu silmaga. Allpool on toodud mõned teised öökulliliigid, mida looduses sageli segi aetakse pikk-kõrvakulliga, ja nende erinevused kõrvutist.
Stiilne öökull on suurem kui pikk-kõrv ja üldiselt tumedam, tumedama ja julgema mustriga sulestikuga. Näo ketas näib olevat tuhmmust. Neil on ka osaliselt paljad varbad.
Euraasias eksisteerivad kõrvuti kõrvutikarva öökullid, kuid neil on palju ümaram ja mahukam kehaehitus. Nende pea on ka ümaram ja laiem ning neil pole kõrvakimpe. Nende silmad on mustjaspruunid ja neil on lühikesed tiivad.
Öökull on palju suurem kui pikk-kõrvakull, suure ruudukujulise välimusega pea- ja kõrvakobarad, mis asetsevad servale lähemale. Selle jalad ja küünised on samuti suuremad ja palju võimsamad.
Nendel öökullidel on tugeva mustriga kroonid ja seljad, millel on rasked mustad märgid, kuid neil on ka vähem tugevalt väljendunud näoketas kui pikkkõrvastel.
Aasia kalakullid on ka palju pikemad kui pikk-kõrv. Neil on vähem varieeruv värvus ja räsitud välimusega kõrvakimpud.
Suur-sarvkullil on kandiline pea ja laiemalt eraldatud kõrvakobarad. Need on ka suuremad ja raskemad.
Rabakull on tavaliselt pruuni värvi ja peene laiguga. Sellel on ka pruunid kõrvad ja väga väikesed kõrvakimbud.
Screech öökullid on palju väiksemad kui pikad öökullid ja neil on väga lühikesed kõrvakobarad.
Pikk-kõrvakulli leidub kogu põhjapoolkeral. Neid võib leida Põhja-Ameerikas, Euroopas ja Aasia osades. Ka Aafrikas on pikk-kõrvakulli populatsioone väikesed.
Mõned pikk-kõrvakullid on rändel. Mõned liiguvad talvel lõunasse, teised aga jäävad paigale. Mõned populatsioonid rändavad ka juhuslikult, mis annab neile nomaadi mulje.
Enamasti söövad pikakõrvalised öökullid hiired ja muud närilised, näiteks hiired. On teada, et nad söövad ka teisi linde, selgrootud ja roomajad.
Pikakõrvalistel öökullidel tegelikult pikki kõrvu ei ole. Nimetus “pikkkõrv öökull” tuleneb nende peasulgedest, mis paistavad kõrvade juures tuttidena pea ülaosas.
Pikk-kõrvakull ei ole haruldane öökull. Tegelikult on nad ühed arvukamad öökullid planeedil, hinnanguliselt 2–5,5 miljonit.