Aafrika pühvlid

Valige Lemmiklooma Nimi







  Aafrika pühvlid

Aafrika pühvlid (Syncerus caffer) on Sahara-taguses Aafrikas asuv veis, keda on viis liiki. Need loomad on suured ja neid peetakse Aafrika mandri üheks kõige ohtlikumaks loomaks. Tal on väga ettearvamatu temperament ja seda pole kunagi kodustatud; tegelikult ei ole ta koduveiste esivanem ja on teiste suuremate veistega vaid kauge sugulane.

Need loomad kuuluvad perekonda Syncerus ja perekonda Bovidae . Neid leidub enamasti savannides, soodes ja lammidel. Nad karjatavad mäletsejalised , söövad nii rohtu ja tarnaid kui ka muda või boolust. Aafrika pühvlitel on väga vähe kiskjaid ja nad on võimelised end kaitsma selliste suurte loomade eest nagu Aafrika lõvid . Sellest hoolimata söövad lõvid regulaarselt pühvleid.

Nimetatud alamliik neemepühvel on suure viisiku liige ja seetõttu otsitakse teda trofeejahi jaoks. Küttimine koos elupaikade kaotamisega on üks peamisi põhjuseid, miks Aafrika pühvlite populatsioon väheneb. Praegu on see IUCNi punases nimekirjas ohustatud.

Aafrika pühvli alamliik

Aafrika pühvlitel on viis alamliiki. Need erinevad enamasti suuruse ja asukoha poolest.

Syncerus caffer caffer (Cape Buffalo)

Cape buffalo on leitud Lõuna-Aafrika ja Ida-Aafrikas. Need on nominaalsed liigid ja suurimad liigid, täiskasvanud isasloomad kaaluvad kuni 870 kg (1920 naela). Need on ka kõige tumedamat värvi, peaaegu mustad.

Syncerus caffer nanus (metspühvlid, kääbuspühvlid või Kongo pühvlid)

Metspühvlit leidub Kesk- ja Lääne-Aafrika metsaaladel. See on alamliikidest väikseim, kaalub umbes 270 kg (600 naela) ja turjakõrgus on 120 cm. See muudab selle alamliigi umbes sama suureks kui sebra ja umbes kaks kuni kolm korda kergem kui nominaalne liik.

Need pühvlid on punast värvi, tumedamad laigud peas ja õlgades ning kõrvades, moodustades harja. Need tunduvad nii erinevad, et need on kaks erinevat liiki.

Syncerus caffer brachyceros (Sudaani pühvlid)

Sudaani pühvlit leidub Lääne-Aafrikas ja see on kahe esimese alamliigi vahepealne. Nad on üsna väikesed, täiskasvanud pühvlid kaaluvad keskmiselt kuni 400 kg (880 naela).

Syncerus caffer equinoctialis (Niile Buffalo)

Niiluse pühvlit leidub Kesk-Aafrikas ja see sarnaneb neeme pühvliga. Kuid see on väiksem kui Cape buffalo ja on heledamat värvi. Mõnikord arvatakse, et see alamliik on sama Sudaan pühvlid.

Syncerus caffer mathewsi (Mountain Buffalo või Virunga Buffalo)

Mägipühvlit leidub piirkonna mägistel aladel Kongo Demokraatlik Vabariik , Rwanda ja Uganda . Kõik ametiasutused ei tunnusta seda üldiselt.

  Aafrika pühvlid

Aafrika pühvlite omadused

Aafrika pühvlid on väga suur liik, mis võib olenevalt alamliigist kaaluda 425–870 kg (937–1918 naela), kusjuures isased on tavaliselt emasloomadest suuremad. Nende õlgade kõrgus võib olla 1,0–1,7 m (3,3–5,6 jalga) ning pea ja keha pikkus 1,7–3,4 m (5,6–11,2 jalga). Saba pikkus võib olla 70–110 cm (28–43 tolli).

Nendel loomadel on pikk, kuid jässakas keha ja lühikesed paksud jalad. Tavaliselt on neil must või tumepruun karv ja vanematel pullidel on silmade ümber ja näol valkjad ringid. Emastel on tavaliselt punakamad karvad. Nende keha esiosa on võimsam kui tagumine, nende kabjad on eest laiemad, et toetada nende raskust.

Aafrika pühvlid on enim tuntud oma sarvede poolest. Sarvedel on kokkusulanud alused, mis moodustavad pideva luukilbi kogu pea ülaosas, mida nimetatakse 'bossiks'. Sarved kõverduvad üles- ja väljapoole ning mõnel suurloomal võib sarvede otste vahe ulatuda ühe meetrini. Need sarved saavutavad oma täissuuruse viie-kuueaastaselt, kuid ei muutu kõvaks enne kaheksa- või üheksa-aastaseks saamist.

Aafrika pühvlite eluiga

Aafrika pühvlid võivad looduses elada kuni 22 aastat ja vangistuses kuni 29 aastat. Isasloomade eluiga on tõenäolisem lühem kui emastel või alaealistel täiskasvanutel ning nad jäävad ohvriks lõvid kõrgema keskmise määraga kui naistel.

Aafrika pühvlite dieet

Rohi moodustab suurema osa Aafrika pühvlite dieedist - ja nad söövad seda palju. Nad söövad ka muda või boolust tagamaks, et saavad toidust kõik toitained kätte. Need pühvlid eelistavad üldiselt kõrgema lehtede ja varre suhtega kõrrelisi.

Nad kasutavad oma keelt ja laia lõikehamba rida, et süüa rohtu kiiremini kui enamik teisi Aafrika taimtoidulisi. Kui nad on murupinnast tühjendanud, ei jää nad sinna ja liiguvad kiiresti edasi.

Aafrika pühvlite käitumine

Aafrika pühvlid on sotsiaalne loom, kuigi nende karja suurus võib olla väga erinev. Karjad koosnevad tavaliselt pereliikmetest, sealhulgas sugulastest emasloomadest ja nende järglastest. Neid karjasid ümbritsevad alluvad isasloomad, kõrged isas- ja emasloomad ning vanad või invaliidid loomad.

Isastel on lineaarne domineerimise hierarhia, mis põhineb vanusel ja suurusel. Noored isased hoiavad domineerivast pullist distantsi, kuigi domineerivad pullid võivad taluda alluvaid pulle samas karjas. Seda seetõttu, et mida suurem on kari, seda ohutumad on pühvlid.

Isased lahkuvad karjast ja moodustavad põuaajal poissmeeste rühmad. Esineb kahte tüüpi poissmeeste karju: nelja- kuni seitsmeaastastest isastest ja 12-aastastest või vanematest isastest. Märjal aastaajal ühinevad nooremad pullid uuesti karjaga, et paarituda emasloomadega ja seejärel jääda nende juurde kogu hooajaks, et kaitsta vasikaid.

Karja liikumine

Kui rääkida karja liikumisest, on emastel omamoodi 'hääletuskäitumine', kus nad istuvad selles suunas, nagu nad arvavad, et nad peaksid liikuma. Paljud Aafrika pühvlite käitumisviisid võivad erineda teatud tegurite, näiteks aastaaja ja röövloomade ohu tõttu. Näiteks juulis kipuvad nad toituma keskmiselt 1,5 tundi, kuid aprillis võib see olla kuni 4,5 tundi.

Aafrika pühvlid püüavad leida potentsiaalset ohtu, tavaliselt visuaalselt, uurides oma keskkonda. Selleks jäävad nad paigale ja reguleerivad oma pea asendit sõltuvalt võimaliku ohu kaugusest ja nurgast. Kui kiskjad jälitavad karju, jäävad nad kokku ja tagavad, et vasikad kogutakse rühma keskele.

Nendel loomadel on väga hea nägemine ja nad suudavad märgata ohte enam kui 1 kilomeetri kauguselt. Lisaks vaikivatele ja visuaalsetele vihjetele kasutavad pühvlid üksteisega suhtlemiseks ka häälitsusi. Isased pullid osalevad mängus, domineerivad vastasmõjud või tegelikud kaklused, kuigi need on haruldased.

Aafrika pühvlid on inimestele väga ohtlikud. Nad on kõige ohtlikumad ja ründavad kõige tõenäolisemalt haiget saades, mistõttu need loomad ründavad ja tapavad jahimehi sageli. Tegelikult kuuluvad nad küttimiseks kõige ohtlikumate loomade esiviisikusse. Kuna need on nii tugevad, neil on nii suured sarved ja nii kiired, ei ole teil palju õnne, kui proovite neist vigastusteta pääseda, kui see teid jälitab. Pühvlid tapavad igal aastal hinnanguliselt 200 inimest.

  Aafrika pühvlid

Aafrika pühvlite paljunemine

Paaritumine toimub aastaringselt, kuna emased pühvlid on polüestrus, mille tsükkel kestab 21–22 päeva. Märja hooaja lõpupoole on aga paaritumises hooaeg, mida võib seal nimetada pühvlite paaritumisperioodiks.

Paaritumishooaja lähenedes ühinevad poissmeeste rühmade isased uuesti karjaga, et leida paariline. Kui ta on ühe leidnud, järgneb ta emasele, kuni see on paaritumisele vastuvõtlik. Mõnikord läheneb emasele domineerivam isane, mille tulemusena naaseb algne isane karjamaale. Kui kopulatsioon on toimunud, võivad teised isased sama emasloomaga kopuleerida. Need loomad ei ole monogaamsed ja nende vahel ei püsi side.

Aafrika pühvlite tiinusaeg on umbes 11,5 kuud. Vastsündinud kaaluvad tavaliselt 24–60 kg. Emased jäävad oma vastsündinutele, sest nad saavad pärast sündi jõudu juurde, samal ajal kui ülejäänud kari liigub toitu otsima. Emased toidavad, kaitsevad, juhendavad, silitavad ja mängivad vasikatega, isastel pole aga poegade maitsmisega mingit pistmist. Mõnikord võtavad orvuks jäänud vasikaid vastu vanemad emased, kes võivad korraga adopteerida mitu orvuks jäänud vasikat.

Vasikad võõrutatakse tavaliselt 9-10 kuu vanuselt ja hakkavad sööma tahket toitu teisel kuul. Nad saavad iseseisvaks ühe kuni kahe aasta vanuselt. Emased Aafrika pühvlid sünnitavad oma esimese vasika tavaliselt viieaastaselt. Tavaliselt sigivad nad uuesti 18–19 kuu pärast. Isased on suguküpsed 4–6 aastaselt.

Aafrika pühvlite asukoht ja elupaik

Aafrika pühvleid leidub kogu Sahara-taguses Aafrikas. Nende täpne asukoht sõltub nende alamliigist: neeme pühvlit leidub Lõuna- ja Ida-Aafrikas, metspühvlit Kesk- ja Lääne-Aafrika metsaaladel, Sudaani pühvlit leidub Lääne-Aafrikas ja Niiluse pühvlit Kesk-Aafrikas. . Mõnel neist pühvlitest on leviala kattuv ja just sel põhjusel ei ole haruldane näha kahe alamliigi hübriide.

Need loomad elavad tihedates tasandike metsades, madalsoo vihmametsades, mägimetsades ja rohumaadel, akaatsia rohumaadel, miombo metsades ja rannikualadel savann s, tasandikud ja poolkuiv võsa. Tegelikult võivad nad elada ja jäävad elama kõikjal, kus on püsiv vesi ja rohi.

Neile meeldib elada veeallikast vähem kui 1 km kaugusel ja neid võib kohata üle 4000 m kõrgusel. Sageli sõltuvad piirkonnad, kus nad elavad, selle piirkonna sademete hulgast. Samuti eelistavad nad tiheda kattega elupaika, näiteks pilliroogu ja tihnikuid, kuid neid võib kohata ka avatud metsamaal.

Aafrika pühvlite kaitsestaatus

Kõiki Aafrika pühvli alamliike käsitleb IUCN koos ja need on loetletud peaaegu ohus olevate alamliikidena. 1800. aastatel puutusid Aafrika pühvlipopulatsioonid kokku karjakatkuga, koduveiste haigusega, mis põhjustas liigi märkimisväärse vähenemise. Õnneks on liigid vahepeal taastunud, kuid muud tegurid ohustavad neid endiselt. Aafrika pühvlite populatsioon on praegu umbes 400 000 isendit.

Peamised ohud Aafrika pühvlitele on elupaikade kadu ja salaküttimine. Ühena suurest viisikust on need loomad sageli salaküttide ja trofeeküttide sihtmärgiks. Mõned jahimehed maksavad selle jahtimise võimaluse eest üle 10 000 dollari. Elupaikade kadu põhjustab kliimamuutus, mis võib hiljem muuta piirkonna ökosüsteemi.

Aafrika pühvlite kiskjad

Peale inimeste on Aafrika pühvlitel väga vähe looduslikke kiskjaid. Nende suurimad kiskjad on Aafrika lõvid , kuigi nad suudavad ja kaitsevad end lõvide eest. Neid võib ka suurelt süüa krokodillid .

Pühvli kukutamiseks võib kuluda rohkem kui üks lõvi ja mõnikord kogu uhkus. Aafrika pühvlid võivad lõvist edestada umbes 10 km tunnis, nii et edu saavutamiseks peavad lõvid neid varitsema lähedalt.

Teised loomad, nt gepardid , leopardid , ning täpilised hüäänid koos lõvide ja krokodillidega ohustavad vastsündinud ja noori pühvleid. Aafrika metsikud koerad võivad olla ohuks ka noortele ja mõnikord ka täiskasvanud lehmadele.

Aafrika pühvlite ökoloogiline tähtsus

Aafrika pühvlid on nende ökosüsteemi jaoks olulised suuresti tänu sellele, kuidas nad karjatavad. Nad on tsüklilised karjatajad, mis tähendab, et nad naasevad samadele aladele, et uuesti karjatada, kui taimestik on piisavalt kasvanud. See on oluline loomade puhul, kes liiguvad kas koos pühvlikarjaga või järgnevad karjale, nt sebrad ja gnuu , kuna see avab neile toitumiseks uusi taimestikulaike.

Aafrika pühvlite KKK

Mis on Aafrika pühvli teaduslik nimi?

Aafrika pühvli teaduslik nimi on Syncerus caffer .

Kus Aafrika pühvlid elavad?

Aafrika pühvlid on pärit Sahara-tagusest Aafrikast. Nende täpne asukoht sõltub nende alamliigist.

Mida Aafrika pühvlid söövad?

Aafrika pühvlid on taimtoidulised ja söövad peamiselt rohtu. Nad eelistavad taimi, mille lehtede ja varre suhe on suurem. Need loomad veetsid palju aega karjatamisel ja liiguvad kiiresti uutele aladele, kui ala on ammendunud.

Mitu aafrika pühvli alamliiki on?

Aafrika pühvlitel on neli kinnitatud alamliiki - Cape Buffalo, Forest Buffalo, Sudaani pühvlid ja Niiluse pühvlid - ja üks, mida kõik võimud ei tunnusta, Mountain Buffalo.

Kui suured on Aafrika pühvlid?

Aafrika pühvlid on väga suured. Olenevalt alamliigist võivad nad kaaluda kuni 870 kg (1918 naela) ja õlgade kõrgus kuni 1,7 m (5,6 jalga).

Kas Aafrika pühvlid võivad inimestele haiget teha?

Aafrika pühvlid on Aafrika elusloodustest ühed ohtlikumad ja võivad inimestele haiget teha. Pühvlirünnakud on looduses tavalised, hinnanguliselt sureb Aafrika pühvlite rünnakusse aastas 200 inimest.

Väidetavalt on nad tapnud rohkem suurulukite jahimehi kui ükski teine ​​Aafrika metslooma ja kuuluvad kõige ohtlikumate loomade esiviisikusse. Seda seetõttu, et nad on kõige agressiivsemad, kui nad on haavatud või kui karja vasikat on rünnanud kiskjad.

Millised on teised Suure viisiku liikmed?

Aafrika pühvlid kuuluvad viie suure hulka, mistõttu on nad populaarsed vaatamisväärsused safarite turistide ja ka trofeeküttide seas.

Kui kiiresti suudavad Aafrika pühvlid joosta?

Need loomad on väga kiired. Nad võivad ületada lõvi ja on teada, et nad suudavad röövloomade eest põgenemiseks joosta kiirusega kuni 56,3 km/h.

Mis vahe on Buffalo ja Bisoni vahel?

Piisonid on tavaliselt pühvlitest suuremad , ja neil on pikemad juuksed.

Õppige teiste kohta loomad Aafrikast