9 parimat automaatse koeraukse arvustust – 2022. aasta väljaanne
muud / 2026
Pildi allikasThe Gepard (Acinonyx jubatus) on maailma kiireim maismaaloom ja ainulaadne kasside perekonna 'felidae' liige.
Gepardi teaduslik nimi on Acinonyx jubatus.
Gepard ilmus Maale umbes 4 miljonit aastat tagasi, tunduvalt enne teisi suuri kasse. Gepard on ainulaadne oma kiiruse poolest, kuid tal puudub ronimisvõime nagu teistel kassidel.
Kunagi kõikjal Aafrika ja India savannides ja rohumaades levinud suurepärane loom on praegu haruldane ja seda leidub ainult Aafrikas ja Lähis-Idas.
Allpool on näide videost, milline suurepärane jahimees on gepard. Selle kiirus ja väledus teevad sellest kassiperekonnas ühe hirmuäratavama jahimehe.
Kui olete ülaltoodud videot näinud, märkate, et kuigi gepard on suurepärane ja keskendunud jahimees, ei õnnestu tal alati oma saaki ahmida. Kari täpilisi hüääne häirib gepardit ja viib temalt saagi ära. Pakk hüääne on Cheeathile lihtsalt liiga palju ja gepard kõnnib pigem minema, kui riskib hüäänide poolt tapetud saada.
Gepardide pikkus on 1,6–2,1 meetrit (5,25–7 jalga) ja kaal umbes 30–45 kilogrammi (66–99 naela). Isased on veidi suuremad kui emased.
Gepardil on lühike punakaspruuni karv, mis on kaetud mustade ühtlaselt paiknevate laikudega. Tal on valge kõhualune ja sabal olevad laigud ühinevad, moodustades lõpus 4–5 rõngast.
Geparde aetakse mõnikord segi leopardidega, kuid neid saab ära tunda iseloomulike mustade triipude järgi nende näol. Mustad jooned mööda nende nägu ja silmade all toimivad sprintimisel nagu pimestamisvastased seadmed.

Nendel kaunitel, graatsilistel kassidel on pikad kõhnad kehad, pikad jalad ja väike pea, mis muudab nad suurepäraselt kohanenud nende kiire ja väleda jahikäitumisega. Väidetavalt sarnanevad nende füüsilised omadused võidusõidukoera omadega. Nende näod on lühikesed ja lamedad ning nende silmad on suunatud ettepoole, et tagada neile suurepärane binokulaarne nägemine. Nende silmadel on ka pildistabilisaator, mis võimaldab neil suurel kiirusel joostes oma saagile teravalt keskenduda.
Gepardid on spetsiaalselt jahipidamiseks kohandatud nende kergete skelettide, suure lihasmassi ja mittetõmmatavate küünistega, mis aitavad neil pinnast haarata ning annavad lühikeste löökide korral hea kiirenduse ja kiiruse. Nende kasteküüned on kõverad ja teravad ning neid kasutatakse saagi haaramiseks.
Gepardidel on väga painduvad ogad ning kui nad sprintivad, painduvad ja sirutuvad nende selgrood, võimaldades nende võimsatel tagajalgadel saavutada pikemaid ja tõhusamaid samme, võimaldades neil saavutada kiirust 110 kilomeetrit tunnis (70 miili tunnis). Nad on võimelised kiirendama 0–64 kilomeetrit tunnis (40 miili tunnis) vaid 3 sammuga. Nende pikad sabad (28 tolli) toimivad roolidena ja võimaldavad gepardil saavutada väledat saaki jälitades äärmiselt tihedaid pöördeid.
Gepardidel on suured ninakäigud, suured kopsud ja maks ning võimas süda. Nende käpad ei ole nii ümarad kui teistel kassidel ja nende padjandeid on kiiretel ja järskudel pööretel raske aidata.
Gepardide eelistatud elupaik on avatud savannid ja rohumaad . Neid on lihtne jälgida lühikeste heintaimedega lagendikel. Nad kasutavad mitmesuguseid elupaiku, sealhulgas tihedat taimestikku ja isegi mägiseid maastikke. Kuid gepardid vajavad röövloomade eest varjumiseks keskkonda, kus on kõrged rohud, põõsad ja suured taimed.

Gepardid on lihasööjad ja toituvad antiloopidest, küülikutest, noortest jaanalindudest ja paljudest sõralistest rohumaadest. Kuna gepardid sõltuvad jahipidamisel nägemisest, on nad ööpäevased loomad, kes jahivad saaki peamiselt varahommikul ja hilisel pärastlõunal, kui temperatuur on jahedam.
Gepardid elavad üksi või väikestes rühmades. Jahti pidades jälitab gepard oma saaki üle 400 meetri, enne kui loobub ja otsib teist jälitavat looma. Gepard jõuab oma saagile võimalikult lähedale, enne kui ta jälitab teda nii kiiresti kui võimalik.
Erinevalt teistest kassidest kasutavad gepardid saagi alla jooksmiseks hiilimise asemel kiirust ning kuna neil on väikesed nõrgad hambad ja lõualuud, ei suuda nad surmavat hammustada, kuid saagi küünistega kinni püüdes annavad nad saagiks hammustuse. kõri, mis neid lämmatab. Kuna nende sprindid on nii kiired, muutuvad gepardid hingetuks ja kuumenevad üle 30 sekundi jooksul. Pärast pidevat saagi jälitamise ja tapmise pingutust võib gepard puhata umbes pool tundi, enne kui ta sööma hakkab.
Gepard ei saa möirgada nagu teised suured kassid, kuid tema häälitsused hõlmavad nurrumist, säutsumist, urisemist ja susisemist.

Emased gepardid saavad küpseks 3-aastaselt ja isased 3–4-aastaselt. Paaritumisperiood võib olla üks päev või kuni nädal. Naised gepardid
tiinusperiood on 90–95 päeva, pärast mida sünnitab ta vaikses, varjatud kohas tavaliselt kõrge rohu sees 4–6 poega. Pesakonnad sünnivad iga 2-3 aasta tagant.
Vastsündinud pojad kaaluvad 9–15 untsi ning on sündides pimedad ja täiesti abitud. Neil on tume karv ja nende laigud on omavahel segunenud ja vaevu nähtavad. 4–10 päeva vanuselt avavad pojad silmad ja hakkavad pesapiirkonnas ringi roomama. Nende hambad hakkavad igemete kaudu välja paistma umbes 3 nädala vanuselt.
Poegade esimestel elunädalatel kasvab poegade selga kollane/pruun mantel, mis kaitseb vihma ja päikese eest. Mantel kaob peaaegu täielikult 3 kuu pärast, jättes väikese laka, mis jääb alles kuni 2-aastaseks saamiseni.
Kuna gepard ei ole agressiivne kass ega suuda tõrjuda suuremate kiskjate vastu, kes võivad rünnata oma poegi, jääb täiskasvanuks ellu vaid umbes üks kahekümnest poegadest, kuna paljud tapavad tavaliselt lõvid ja hüäänid. Ellujäänud pojad õpivad ema valvsa pilgu all jälitama väikest saaki, näiteks noort gaselli. Nad harjutavad oskusi, mida nad vajavad iseseisva täiskasvanuna ellujäämiseks. Oma oskuste arenedes peavad nad ellujäämiseks õppima hakkama saama suurema saagiga.
Umbes 6 kuu vanuselt on pojad poole väiksemad kui täiskasvanud gepard. Nad jäävad oma ema juurde 16–18 kuuks, pärast mida jätab ema pojad uuesti aretuma. Pojad jäävad koos veel mõneks kuuks, kuni emased on sigimiseks valmis ja domineerivad aretusisased ajavad isased minema. Isased pojad jäävad kokku, moodustades territooriumi kaitsmiseks koalitsiooni.
Emane gepard vajab jahipidamisala kuni 800 ruutkilomeetrit (300 ruutmiili) ning peale mõne rahvuspargi ja isoleeritud populatsiooni on sobivad territooriumid peamiselt Namiibia ja Lõuna-Aafrika osad. Gepardi eluiga looduses on 15–20 aastat.
Kahjuks on gepard hoolimata arvukatest vangistuses aretustegevusest liigitatud IUCNi poolt kriitiliselt ohustatud liikide hulka. Nende arvukuse langus on tingitud nende kaunite nahkade jahtimisest ja looduses elab vaid 10 000–12 000 gepardit.
Aasia gepard on üleküttimise, saagiks ja elupaikade kadumise tõttu väljasuremise äärel. Ainult umbes 100 on jäänud väikestesse isoleeritud populatsioonidesse. Aafrika gepardide arvukus väheneb isegi looduskaitsealadel, kuna on suurenenud konkurents suuremate röövloomade, nagu lõvid ja hüäänid, vastu.
Vaata lähemalt loomad, mis algavad tähega C