8 erinevat tüüpi karu

Valige Lemmiklooma Nimi







Maailmas on palju erinevaid karusid ja igaüks neist on omal moel ainulaadne. Karud on tavaliselt suured, karvased lühikese saba ja istutuskäppadega loomad (see tähendab, et nad kõnnivad talla peal).

Perekond Ursidae on üks üheksast perekonnast Caniformia ehk 'koeralaadsete' lihasööjate alamseltsis. Karude lähimad sugulased on:

  • loivalised (nt hülged, morsad, merilõvid)
  • canids (nt koerad, hundid, rebased)
  • musteloidid (nt. pesukarud , punane panda )

Erinevat tüüpi karude loend

Kaasaegsed karud koosnevad kaheksast liigist kolmes alamperekonnas:

  • Ailuropodinae
  • Tremarktiin
  • Karud

hiidpanda – A iluropoda melanoleuca

Hiidpanda on ehk tuntuim karuliik. Ta on pärit Lõuna-Kesk-Hiinast ja elab bambusemetsades kõrgel mägedes. Pandad on taimtoidulised, söövad peamiselt bambusevõrseid, lehti ja varsi. Nemad on üksikud loomad , elavad tavaliselt üksi, välja arvatud paaritumisel. Hiidpanda on Ailuropodinae alamperekonna ainus elusolev liik.

Hiina mägimetsasid varjatud udu on viimase sajandi jooksul aeglaselt kadunud. Paljud pandade toitumise ja ellujäämise jaoks olulised bambuspiirkonnad raiuvad maha inimesed, kes seejärel sinna farme ehitavad. Hiidpanda on ohustatud liik. Viimase aruande kohaselt on Hiinas vangistuses 239 hiidpandat (neist 128 Wolongis ja 67 Chengdus) ja veel 27 pandat väljaspool riiki. Samuti arvati, et looduses elab umbes 1590 pandat.

Pandadel on lihasööjatest imetajatest suurimad purihambad. Panda esikäppadel on täiendav 'pöial', mida nimetatakse 'vastupidiseks pseudopöidlaks', mida kasutatakse koos nimetissõrmedega ja mis võimaldab pandal täpselt haarata isegi väikseid bambusevõrseid.

Pandal on laiskkaru järel karuperekonna pikim saba, mille pikkus on 4–6 tolli. Vangistuses võivad hiidpandad tavaliselt elada 20–30 aasta vanuseks.

Prillkaru – Tremarctos kaunistatud

Prillkaru on ainus Lõuna-Ameerikas leitud karuliik. See on väike karu, mis kaalub vaid umbes 100 kg (220 naela). Prillkarud on kõigesööjad, kes söövad peamiselt putukaid, puuvilju ja taimi. Nad elavad Lõuna-Ameerika Andide mägedes. Prillkaru on Tremarctinae alamperekonna ainus elusolev liik.

Prillkarud on saanud sellise nime, kuna nende silmade ümber on suured valged ringid või valge karva poolringid, mis annavad neile prillide kandmise mulje. Prillkaru karvas karv on must, näo ja rinna ülaosas on beežid, mõnikord punased märgid. Nende elukoha sooja kliima tõttu on nende karv suhteliselt õhem kui enamikul teistel karuliikidel ja nad ei pea talveunne jääma. Kõigil teistel karutüüpidel on 14 paari ribisid, kuid Prillkarul on neid ainult 13.

Prillkarud on öised ja tegutsevad peamiselt öösel, eriti hämaras. Päeval varjuvad nad koobastesse, puujuurte alla või puutüvedele. Nad on metsaelukad ja asjatundlikud mägironijad ning veedavad palju aega puude otsas toitu otsides. Nende ellujäämine sõltub suuresti võimest ronida isegi Andide metsade kõrgeimate puude otsa.

Kui karud on puude otsas, ehitavad nad sageli murdunud okstest toitumisplatvorme. Karud kasutavad neid platvorme rohkema toidu saamiseks.

Jääkaru - Merekaru

Jääkaru on kõigist karudest suurim. Seda leidub maailma Arktika piirkonnas. Jääkarud on lihasööjad, söövad enamasti tihendid ja teised mereimetajad. Nad on ka tipu kiskja . Nad on väga head ujujad ja võivad vee all püsida kuni kaks minutit. Täiskasvanud isasloomad kaaluvad umbes 350–680 kg (770–1500 naela), emased on aga umbes kaks kolmandikku isasloomadest. Neid leidub Põhja-Jäämeres ja seda ümbritsevates meredes, samuti Kanadas Hudsoni lahes. Jääkarud on ainsad karuliigid, mida peetakse mereimetajateks, kuna nad veedavad suurema osa oma elust jääl ja sõltuvad toidust ookeanist.

Jääkarud veedavad suure osa ajast magades või jääl ringi rändades, otsides hülgeid. Täiskasvanud on head ujujad, kuid väikesed pojad upuvad kergesti. Sel põhjusel püsivad noored pered tihedal jääl. Jääkarud on tavaliselt üksildased, isased ja emased tulevad kokku, et paarituda vaid mõneks päevaks hilistalvel või varakevadel. Tiined emaslinnud talvituvad lumme kaevatud urgudes mõne kilomeetri kaugusel rannajoonest.

Jääkarude levila ja territooriumid on tohutud ja võivad ulatuda kuni 125 000 ruutkilomeetrini (48 250 ruutmiili), kuna nende saak on hõredalt levinud. Saagiks jahtimiseks istuvad jääkarud väga paigal jääaugu ääres ja ootavad, kuni hülged pinnale tõusevad, et hingata. Kui hüljes ilmub, lööb karu talle esikäpaga ja tirib ta enne pea hammustamist jääle.

päikesekaru – Helarctos malayanus

Päikesekaru on karudest väikseim, ta on 70 sentimeetrit (28 tolli) õlast ja kaalub 25–65 kilogrammi (55–143 naela). Seda leidub Kagu-Aasias. Päikesekarud on kõigesööjad, söövad peamiselt putukaid, puuvilju ja taimi. Nad elavad puude otsas ja on suurepärased ronijad. Neid karusid ähvardab tugev metsaraie ja ebaseaduslik jaht. Neid tuntakse meesisalduse tõttu ka kui 'Meekaru'. IUCN on selle liigi nimetanud haavatavaks.

Aasia must karu - Tiibeti karu

Aasia mustkaru on Aasias kõige levinum. Seda leidub metsades Indiast Jaapani ja Hiinani. Aasia mustad karud on kõigesööjad, kuid nende toitumine koosneb peamiselt taimsetest toitudest, peamiselt männipähklitest, puuviljadest ja rohelisest taimestikust. Nad on väga tugeva ülakehaga head ronijad. Neid karusid ähvardab metsade hävitamine ja küttimine. IUCN on selle liigi nimetanud haavatavaks.

Ameerika mustkaru – Ursus americanus

Ameerika mustkaru on Põhja-Ameerikas kõige levinum. See on keskmise suurusega karu, kelle täiskasvanud isased kaaluvad tavaliselt 57–250 kg (126–551 naela), emased aga umbes 33% vähem. Seda leidub metsades Kanadast Mehhikoni. Ameerika mustad karud on kõigesööjad ja nende toidulaual on taimed, putukad, väikesed loomad ja raiped. Umbes 80% nende toidust pärineb taimestikust. IUCN on klassifitseerinud Ameerika mustkaru kõige vähem muret tekitavate liikide hulka.

Ameerika mustkarusid on kuusteist alamliiki, sealhulgas:

  • Ursus americanus hamiltoni – Newfoundlandi must karu on suurem kui tema mandri sugulased, kaaludes 90–270 kg (200–600 naela) ja keskmiselt 135 kg (298 naela).
  • Ursus americanus californiensis – California must karu on võimeline elama erinevas kliimas: leitud parasvöötme vihmamets põhjas ja chaparral põõsastik lõunas.
  • Ursus americanus americanus – Ida-mustkaru, mis on levinud Ida-Kanadas ja USA idaosas kõikjal, kus leidub sobivat elupaika.
  • Ursus americanus floridanus – Florida mustkarul on helepruun nina ja läikiv must karv. Valge leeg rinnal on selle alamliigi puhul tavaline. Keskmine mees kaalub 136 kg (300 naela).
  • Ursus americanus kermodei – umbes 10% selle alamliigi populatsioonist on retsessiivse geeni tõttu valge või kreemika karvkattega.
  • Ursus americanus cinnamomum – kaneelikarul on pruun või punakaspruun karv, mis meenutab kaneeli.

Pruunkaru – karukarud

  Grisli karu

Grislikaru, tuntud ka kui pruunkaru, leidub Põhja-Ameerikas, Euroopas ja Aasias. Nad on kõigesööjad, toitudes nii taimedest kui loomadest. Täiskasvanud isasloomad kaaluvad 136–680 kg (300–1500 naela), samas kui emased on tavaliselt umbes kaks kolmandikku isasloomade suurusest.

Mõned tuntud pruunkaru alamliigid on järgmised:

  • Grislikarud Ursus – Grislikarud elavad piirkondades, kus on märkimisväärne kate, näiteks metsades ja tihnikutes. Õnneks on need karud loetletud IUCNi punases nimekirjas kõige vähem muret tekitavatena ja neil ei ole veel ohtu sattuda. Praegu elab kogu Põhja-Ameerikas umbes 60 000 metsikut grislikaru. Grislykarudel on lai levila ja nad vajavad elamiseks palju ruumi. Nad on kõigesööjad ja nii tippkiskja kui nurgakivi kiskja . Talvekuudel nad ka talvituvad. Grislikarud on üksildased loomad, välja arvatud emad ja pojad või kui leitakse rikkalik toiduallikas. Nad kasutavad suhtlemiseks helisid, näiteks urisemist, oigamist või nurinat, liikumist ja lõhnu. Nad suudavad joosta kiiresti, kiirusega umbes 35 miili tunnis väga lühikesteks spurtideks, ning on ka head ujujad. Pojad oskavad hästi puude otsa ronida, et ohtu vältida, kuid vananedes kaotavad nad selle võime. Grislid hõõruvad sageli oma keha puudele, et neid kriimustada ja teistele karudele teada anda.
  • Kodiaki karud Middendorffi karukarud – Kodiaki karud on maailma suurim pruunkaru alamliik ja võivad kaaluda kuni 680 kg (1500 naela). Nad elavad Kodiaki saarel ja teistel lähedal asuvatel Alaska saartel.
  • Euraasia karu Karu on lähedal – Euraasia pruunkaru on pruunkaru kaheksast alamliigist kõige levinum. Seda leidub Euroopas, Venemaal, Kesk-Aasias, Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas.
  • Süüria karu Süüria karud – Süüria pruunkaru on pruunkarude kaheksast alamliigist väikseim ja isasloomad kaaluvad keskmiselt 110 kg (240 naela). Neid leidub Türgis, Süürias ja Iraagis.

laisk karu – Karu Melursus

Laiskkarud on kõigesööjad ja nende toidulaual on putukad, puuviljad, mesi, väikesed imetajad ja munad. Neid leidub Indias, Nepalis, Sri Lankal, Bhutanis ja Bangladeshis. Laiskkarudel on pikad juuksed, mis katavad suurema osa nende kehast, mis annab neile iseloomuliku karva välimuse.

Keskmiselt, karud võivad looduses elada kuni 25 aastat ja 50 vangistuses.

Kuus liiki, sealhulgas jääkaru ja hiidpanda, on kantud IUCNi punasesse nimekirja kui ohustatud või haavatavad liigid.