Väike öökull (Athene noctua) Faktid
muud / 2026
Pildi allikasThe Punane panda (Ailurus fulgens) on endeemiline Himaalajas Bhutanis, Lõuna-Hiinas, Indias, Laoses, Nepalis ja Birmas.
Punane panda on osariigi loom Indias Sikkimi osariigis. Punane Panda on ka Darjeelingi rahvusvaheliste festivalide maskott. Punased pandad näevad välja üsna erinevad Hiidpanda , meenutavad nad rohkem kähriku välimust või nirk tüüpi loom.

Punast pandat tuntakse ka kui 'Väike PandaWah kassikaru' või 'Firefox'. Viide sellele, et teda kutsutakse Wahiks, tuleneb selle iseloomulikust hüüdmisest. Punased pandad on kõige tihedamalt seotud pesukaru ja on nüüd oma perekonnas (Ailuridea). Enamiku neist võib leida parasvöötme metsad Himaalaja ja mõned Hiina ja Myanmari (Birma) kõrged mägipiirkonnad.
Punaste pandade alamsugukond jaguneb kaheks alamliigiks:
Ailurus fulgens styani, mis on pärit Põhja-Myanmarist ja Lõuna-Kesk-Hiinast
ja
Ailurus fulgens fulgens on pärit Nepalist, Tiibetist, Bhutanist ning India Assami ja Sikkimi osariikidest. Ailurus fulgens: ladina keeles: 'tulevärvi kass'
Punastel pandadel on pehme, tihe karv, mis kaitseb neid jaheda temperatuuri eest. Looma ülemise külje karv on punakaspruun, alumine pool ja jalad on aga mustad. Punaste pandade jalataldu katab valge karv. Punase panda kompaktne nägu ja kõrvade ääred on peamiselt valged.
Punasel pandal on silmade kohal punakaspruunid maskitaolised märgid ja tihe, karvane saba, mida tähistavad vaheldumisi punakad ja helepruunid rõngad. Nende saba meenutab tõesti kähriku oma.
Punasel Pandal on pooleldi sissetõmmatavad küünised ja nagu hiidpandal, on ka valepöial, mis on tegelikult randmeluu pikendus.
Punased pandad elavad Himaalaja kaugemates mägipiirkondades tihedas metsas ja bambusetihnikutes. Metsades on tihe bambuse ja väikeste puude aluslugu. Punase panda elupaiga temperatuur langeb tavaliselt 10–25 kraadi Celsiuse järgi. Punased pandad pärsivad ka kõrgusvahemikke 6000–12 000 jalga.
Nii nagu hiidpanda, on ka punane panda bambusööja ja tema toitumine koosneb peamiselt bambusest. Suvel võib punane panda toituda puuviljadest, seentest, lehtedest, kõrrelistest, juurtest, puuviljadest, samblikest ja tammetõrudest. Kuigi seda peetakse taimtoiduliseks, võtab punane panda aeg-ajalt lindude mune ja oletatakse, et nad võivad mõnikord süüa hiiri ja linde. Kuna bambuse toitainete tase on nii madal, on punase panda ainevahetus aeglane ja ta veedab suure osa oma päevast toidu otsimisel.
Punaste pandade seedesüsteem on samuti nagu hiidpanda seedesüsteem. Punane panda sobib rohkem lihasööja dieedile. Kuid see ei suuda tselluloosi seedida, seega peab see ellujäämiseks tarbima suures koguses bambust ja seetõttu liigitatakse see enamasti taimtoiduliseks.
Punane panda on öine ja on enamasti aktiivne varahommikul ja hilisel pärastlõunal ning veedab suurema osa päevast puude otsas puhkades, säästes energiat, kuna nende bambusest toitumine on madala energiasisaldusega. Punased pandad on tavaliselt üksildased olendid pesitsusajal moodustavad nad aga paare.
Punased pandad näivad olevat territoriaalsed. Punased pandad kasutavad pärakupiirkonnas näärmekotte, mis tekitavad lõhna, mida nad kasutavad territoriaalsete piiride tähistamiseks, hõõrudes oma kotte erinevatele looduses esinevatele objektidele. Lisaks võivad nad territooriumi tähistada ka tavaliste roojamiskohtade abil. Punased pandad on leebe, mitteagressiivse iseloomuga.
Punase emase panda tiinusaeg on umbes 3 kuud. Selle aja jooksul teeb emane rohust ja okstest pesa kas õõnsasse puu- või kiviprakku. Seejärel tuuakse pessa kuni 3 vastsündinud poega. Pesitsusperiood kestab jaanuari keskpaigast märtsi alguseni ja pojad sünnivad tavaliselt mai keskpaigast juuli keskpaigani. Punased pandad saavad suguküpseks umbes aasta vanuselt.
Vastsündinud punased pandapojad kaaluvad umbes 4–5 untsi. Nad on täielikult karvased ja kahvatukollase värvusega. Täpselt nagu hiidpandapojad, on nad sündides pimedad ja sõltuvad täielikult oma emast, et hoolitseda ja ellu jääda. Kui pojad on 3 nädala vanused, avavad nad silmad. Punased pandapojad hakkavad täiskasvanud punase panda värvust omandama umbes 90 päeva vanuselt. Punased pandapojad võõrutatakse 5-kuuselt ja jäävad ema juurde kuni järgmise pesakonna sündimiseni, mis on umbes aasta pärast nende sündi.
Isased punased pandad poegade üleskasvatamist ei jaga, on täiesti jäetud punapanda emale poegade enda kasvatamine ja eest hoolitsemine. Punased pandad võivad vangistuses elada kuni 14 aastat. Siiski pole kindel, kui kaua nad tegelikult looduses elavad.
Punased pandad on IUCNi poolt ohustatuks loetud ja CITESi II lisa.
The suured ohud punastele pandadele on elupaikade kadumine metsade raadamise ja metsa killustumise tõttu.
Punaseid pandasid tapetakse sageli nende mantlite pärast, et valmistada karusnahast mütse ja riideid. Hiina kasvava elanikkonna tõttu puhastatakse punapandade elupaiku majade ehitamiseks. Umbes 10 000 pandat sureb aastas ja umbes 7000 10 000st sureb metsade hävitamise tõttu.

Rohkem Punase Panda pildid