31 imeliku ja naljaka kõlaga looma
muud / 2026
Pildi allikasThe Metsik Kass (Felis silvestris) on Suurbritannia ainuke metsik kassiperekonna liige ja väga sarnane kodukassiga. Nüüdseks Šoti mägismaale piirdunud metskassid kadusid Lõuna-Inglismaalt 16. sajandil, kusjuures viimane Põhja-Inglismaal registreeritud kass lasti maha 1849. aastal.
Looduse ja maaelu seadus annab metskassidele ja nende urgudele range õiguskaitse. Metskasse on lihtne segi ajada nn metsikute kassidega, kes on metsikult elavad kodukassid ja keda on praegu Suurbritannias umbes 900 000.
Metskasside pesitsushooaja populatsioon ei ületa hinnanguliselt 2000 inimest. Mõned hinnangud on veelgi madalamad ja väljasuremist peetakse tõenäoliseks.
Metskasside pikkus on 45–80 sentimeetrit (18–32 tolli) ja kaal 3–8 kilogrammi (6–17,6 naela). Õlakõrgus on keskmiselt umbes 35 sentimeetrit (14 tolli) ja saba pikkus on umbes 30 sentimeetrit (12 tolli).

Metskassi karv on halli/pruuni värvi, kreemja alaosa ja tumedate triipudega. Aafrika alamliik kipub olema veidi väiksem ja helepruuni värvusega.
Nagu eelpool mainitud, sarnaneb metskass vägagi kodukassile, kuid metskass on triibulisem ja põõsasma, tömbi otsaga saba, mida märgivad paksud mustad rõngad.
Looduslikus keskkonnas on metskass kohanemisvõimeline mitmesuguste elupaigatüüpidega, nagu savann, avamets ja stepp. Nad elavad ka rabamaal, kus on karjamaad, võsa ja metsad Šotimaal, Edinburghist ja Glasgowst põhja pool, kuid mitte saartel. Talvel ajab halb ilm nad varjulisematesse metsaorgudesse
Metskassid loovad pesa rebasemullas, puutüvede alla, õõnsatesse puudesse, kaljukastesse või mahajäetud tihaste pesasse.
Metskass on kohustuslik lihasööja, nagu kõik kassid ja sööb peaaegu iga osa tapmisest; karv annab koresööta, luud kaltsiumi ja liha kõike muud, tegelikult vajavad nad harva juua, sest liha on nii kõrge veesisaldusega. Metskass kannab sageli oma soolestikus parasiitide usse ja sööb pikki rohuliblesid, et aidata oma süsteemi puhastada ja tõenäoliselt saada ka teatud vajalikke happeid, mida lihas ei leidu.
Metskass on pisiimetajate, lindude, jäneste, jäneste ja ulukite ning teiste samalaadsete olendite jahimees. Mõnikord püüavad nad saaki ja hoiavad neid, et hiljem selle juurde naasta.
Metskass on äärmiselt arglik. See väldib inimasustuse lähenemist. Metskass elab üksildaselt ja tema territoorium on umbes 3-kilomeetrine. Isased kattuvad vahemikud emastega, kuid emased ei kattu teiste emasloomadega.
Metskassid on peamiselt hämarus (aktiivne koidikul ja õhtuhämaruses). Nagu kõigi väiksemate kasside puhul, ei saa metskassid möirgada, kuid nad kasutavad suhtlemiseks mitmesuguseid muid helisid, sealhulgas urisemist, niitmist, nurrumist ja susisemist.
Metskassid paarituvad veebruaris ja märtsis ning annavad pärast 63–68-päevast tiinusperioodi ühe pesakonna 3–5 kassipoega. Kassipojad sünnivad karvadega, kuid on pimedad ja kurdid. Nende silmad avanevad 9 päeva pärast ja nad väljuvad koopast 4–5 nädala vanuselt. Ema saadavad nad jahiretkedele 10–12 nädala pärast. Teised pesakonnad tekivad aeg-ajalt augustis. Metskasside keskmine eluiga on 12 aastat.
Metskassi populatsioon on märkimisväärselt vähenenud ja praegu peetakse seda Suurbritannias tõsiseks väljasuremisohuks. Šoti metskass on nüüdseks kriitiliselt ohustatud liik. Ühendkuningriigi Mammals Trust väidab, et liikide sõnul võib populatsiooni kaitsmise ja säilitamise praeguste meetmete uuendamine päästa neid välja suremast. Nad süüdistavad metskasside vähenemises kodukassi geenide tungimist populatsiooni, mis on jätnud loodusesse vaid paarsada puhast looma.
Vaata lähemalt B-tähega algavad loomad