Ilves

Valige Lemmiklooma Nimi







Pildi allikas

Ilves on nimi, mis on antud neljale metskassile felidae perekonnast. Neli ilveseliiki on: Kanada ilves (Lynx canadensis), Euraasia (või siberi) ilves (Lynx lynx), Bobcat (Lynx rufus), mida tuntakse ka metskassina, ja hispaania (või ibeeria) ilves (Lynx pardinus). Caracal ei kuulu sellesse perekonda, hoolimata sellest, et teda kutsutakse mõnikord pärsia ilveseks või aafrika ilveseks.

Hispaania ilveste populatsioon väheneb jätkuvalt ja see on üks ohustatumaid kasse maailmas. Kanada ilves muutub Ameerika Ühendriikide põhjaosas jahipidamise, elupaikade hävitamise ja agressiivsema bobcatiga konkurentsi tõttu väga haruldaseks.

Bobcat on metskassidest kõige edukam, kuna ta on väga kohanemisvõimeline nii elupaigas kui ka saagis. Pürenee ilves on üks maailma haruldasemaid imetajaid ja seda on hinnatud kui enim ohustatud kassiliik maailmas oma väikese rahvaarvu, piiratud arvu elupaikade ja väikese levila tõttu.

Ilveste populatsioonid tõusevad ja langevad sünkroonis aasta populatsioonitsüklitega räätsajänesed . Kui jänesed on külluses, jääb paljunemiseks ellu rohkem ilveseid ja nende arvukus suureneb. Kui jäneste populatsioon langeb, mis juhtub iga 10 aasta tagant, surevad paljud ilvesed nälga.

Lynx Kirjeldus

Ilvesed on keskmise suurusega kassid, kelle karvkatte värvus varieerub vastavalt nende kliimale. Levila lõunapoolsetes piirkondades on ilvestel tavaliselt lühema karvaga, tumedama värvusega ja väiksemate käppadega, samas kui põhjapoolsetes piirkondades on nende karv paksem ja heledam (kamuflaažiks) ning nende käpad on suuremad ja palju rohkem polsterdatud. hakkama saada külma ja lumega.

Kõikidel ilveseliikidel on rinnal, kõhul ja jalgade siseküljel valge karv. Ilvestel on lühikesed sabad, pikad vurrud ja iseloomulikud mustad karvatutid kõrvaotstes. Ilvestel on pikad esi- ja tagajalad, mis toetavad nende jämedat keha, mille pikkus on 65–130 sentimeetrit (26–51 tolli) ja kaal umbes 11–37 naela (5–17 kilogrammi). Ilveste saba pikkus on 2–6 tolli (5–16 sentimeetrit).

Kanada ilvesed on Euraasia ilvestest väiksemad ja värvuselt rohkem hallid. Nagu kõigil kassidel, on ka ilvestel erakordne öine nägemine tänu nende silmade peeglitaoliste rakkude kihile, mida nimetatakse tapetum lucidumiks. Valgus, mida võrkkesta retseptori kiht ei neela, tabab tapetum lucidumi ja peegeldub otse võrkkesta retseptori kihti tagasi, et saada uus neeldumisvõimalus. Seetõttu säravad kassi silmad pimedas. Nende tundlikud vurrud, kiired refleksid ja terav kuulmine aitavad ilvestel ka öösel jahti pidada.

Ilveste elupaik

Ilvese kassid eelistavad külma, kõrbealasid ja kõrgel asuvaid metsi, kus on tihe rohu, pilliroog ja põõsad. Ilvese kassidel on väga suur levila, mis on teistest kassidest ülekaalukalt suurim. Ilvesed teevad urgasid kivipragudesse või kaljuribade alla. Karmi ja karmi ilmaga ja sigimisel varjuvad ilvesed koobastesse või õõnsatesse puude või palkide sisse. Kuigi ibeeria ilves näib inimest mitte kartvat, ei ela ta piirkondades, kus on loodud inimeste püsiasustused.

Ilvese dieet

Ilvese kassid on lihasööjad , igapäevased jahimehed ja toituvad paljudest loomadest, sealhulgas põhjapõtradest, metskitsedest, väikestest punahirvedest, karibu , seemisnahk, linnud, väikesed imetajad, näiteks räätsajänesed, kalad, lambad ja kitsed. Kuigi ilves peab jahti peamiselt maapinnal, võib ta ronida puude otsas ja ka ujuda, püüdes oma toitumise toetamiseks kalu. Kuigi ilves ei ole pelglik jahimees, võistleb ta oma saagiga harva, kui ta puutub kokku teiste kiskjatega, ja jätab saagi söömata. Euraasia ilves elab metsas ja sööb kabiloomi, näiteks hirve, samas kui ibeeria ilves eelistab võsastunud taimestikku ja toitub peamiselt jänesed . Ilvesed jahivad saaki jälitades või varitsedes.

Ilvese käitumine

Ilvese kassid on tavaliselt üksildased olendid ilveste väikesed rühmad peavad mõnikord aga jahti ja reisivad koos. Meeste territooriumid on suuremad ja võivad kattuda mitme naise territooriumiga. Ilvese kassid on agarad ronijad ja veedavad suurema osa ajast puude okstel, oodates, et nende alt mööduks saakloom, näiteks nõrgemad imetajad ja maismaalinnud. Ilvesed on väga häälekad loomad ja nad võivad teha hämmastavalt erinevaid susisevaid, lobisevaid ja röökivaid hääli.

Ilveste paljunemine

Ilveste pesitsusperiood on talve lõpus. Emased ilvesed sünnitavad 2–4 kassipoega pärast tiinusperioodi 56–70 päeva, kord aastas. Kassipojad kaaluvad sündides 200–300 grammi. Emane imetab kassipoegi 5 kuud, kuigi mõned kassipojad võivad ühe kuu vanuselt liha süüa.

Isased ilvesed kassipoegade vanemlikust hoolest osa ei võta. Kassipojad ja nende ema jäävad koos kuni järgmise talve paaritushooajani ja õed-vennad võivad pärast emast lahkuminekut mõnda aega koos olla. Ilvese eluiga on 12–20 aastat.

Ilvese kaitsestaatus

Ilvese kasside küttimine on paljudes riikides ebaseaduslik. Hispaania (Ibeeria) ilves on kriitiliselt ohustatud, ähvardab väljasuremine ning kõigi üksikisikute tapmine on Hispaanias ja Portugalis alates 1970. aastatest keelatud. 2000. aastal määras USA kala- ja loodusteenistus Kanada ilvese ohustatud liigiks. Ilveseid jahivad nende karusnaha pärast ja farmerid, et neid kaitsta koduloomad , kuna neid peetakse koduloomade kiskjateks.