Väike öökull (Athene noctua) Faktid
muud / 2026
Pildi allikasThe India kägu Seda leidub laialdaselt kogu Aasias Pakistanist Indiani ning Sri Lankal, Indoneesias, Hiinas ja Venemaal.
India kägu on kaks alamliiki, Cuculus micropterus micropterus ja Cuculus micropterus concretus.
India kägu on keskmise suurusega lind, kelle pikkus on umbes 30 sentimeetrit (13 tolli). Värvuselt hallikas/pruun, alaosas on laiad mustad piirded, mis emasel on kitsamad.
India kägu saba on tumedat värvi valgete otstega. Nende nokad on väikesed ja silmade ümber kollased silmarõngad. Iiris on helepruuni kuni punaka värvusega.
Nendel kägudel on oranžid jalad. Kuigi isased ja emased on välimuselt sarnased, erinevad emased veidi selle poolest, et nende kurgus on heledam ning rinnal ja sabal on rohkem pruuni värvi.
India kägu elab metsades ja lagedatel metsaaladel kuni 3600 meetri kõrgustes vööndites. Nende eelistatud elupaigaks on leht- ja igihaljad metsad, kuid neid leidub ka aiamaadel ja paksudel võsadel.
India kägu toitub karvastest röövikutest ja muust putukad . Nad söövad mõnikord ka puuvilju. India kägu kipub toituma metsade ülemises võras, kus nad toituvad õhu kaudu lendavatest termiitidest. Toidu otsimiseks eelistab ta lehtpuid.
India kägudel on valju kõne, mis koosneb peamiselt neljast noodist, mida kirjeldatakse kui 'bo-ko-ta-ko'.
India kägu on häbelik, üksildane lind, kes rändab talvel lõunasse.
India kägu pesitsusaeg varieerub maist juulini Põhja-Hiinas, märtsist augustini Indias, jaanuarist juunini Birmas ja jaanuarist augustini Malai poolsaarel.
India kägu on haudmeparasiit, kes muneb ühe muna teiste lindude pesadesse, näiteks vareste ja drongose pesadesse. Enne munemist sööb ta teise linnu mune. Munad kooruvad sõltuvalt piirkonnast 12–14-päevase inkubatsiooniperioodi järel.
Kägutibude kroonil on valged märgid ning valge kõri ja lõug, mis on kontrastiks tumeda näoga. Nad on pruunikamat värvi, laiade valgete otstega peas ja tiivasulgedel. Pesapoegadel on oranž/punane suu ja kollased äärikud lõheni (avatud suu sisemus).
India kägu on IUCN klassifitseerinud kõige vähem muret tekitavaks.