Väike öökull (Athene noctua) Faktid
muud / 2026

The Jaava ninasarvik (Rhinoceros sondaicus), on tuntud ka kui 'Väike ühesarviline ninasarvik'. Seda võib leida Lääne-Indoneesias ja Ida-Indohiinas. Jaava ninasarvikute elupaigad on troopilised ja subtroopilised niisked laialehelised metsad, näiteks tihedad vihmametsad, kus on mudamüüri ja palju vett, mis näitavad, et eelistatakse madalaid kohti.
The Jaava ninasarvik on tumehalli värvi ja ühe sarvega, umbes 25 sentimeetri pikkune, kuigi märgitakse, et ainult isastel on sarved nähtavad – emastel on väga lühikesed sarved või puuduvad sarved. Jaava ninasarviku nahk on karvutu ja sellel on palju lahtisi volte, mis annavad välimuse, nagu India ninasarvikulgi.

Jaava ninasarvik on välimuselt väga sarnane India ninasarvikuga, kuid on veidi väiksem, palju väiksema peaga ja nahavoldid vähem nähtavad kui India ninasarvikul. Ülahuul on terav ja painduv ning seda saab kasutada toidu haaramiseks ja suhu viimiseks.
Jaava ninasarviku kehapikkus ulatub 3,1–3,2 meetrini (10–10,5 jalga), sealhulgas pea ja kõrgus 1,5–1,7 meetrit. Täiskasvanud jaava ninasarvikud kaaluvad erinevalt 900–1400 kilogrammi või 1360–2000 kilogrammi.
Jaava ninasarvikute toiduallikad on võrsed, oksad, noor lehestik ja langenud viljad. Jaava ninasarvik haarab oma toidust kinni hoidva ülahuulega ja lööb istikud maha, et jõuda lehtede, võrsete ja viljadeni.
Emased jaava ninasarvikud saavad täiskasvanuks 3–4 aastaselt, isased aga palju hiljem – umbes 6-aastaselt. Jaava ninasarviku paljunemismäär on suhteliselt madal. Emasloomale sünnib üks vasikas iga 4–5 aasta järel, poegi imetakse kuni 2 aastat.
Kui emad ja vasikad ning paarituvad paarid välja arvata, on jaava ninasarvik väga üksildane isend. Kuid mõnikord kogunevad nad soolalakkumis- ja püherdamiskohtadesse.
On 3 erinevat alamliiki, millest ainult 2 arvatakse olevat säilinud:
The Indoneesia jaava ninasarvik (Rhinoceros sondaicus sondaicus), elas kunagi Java- ja Sumatral. Jaava saare läänetipus asuvas Ujung Kuloni rahvuspargis on populatsioon praegu piiratud umbes 40–50 loomaga.
The Vietnami jaava ninasarvik (Rhinoceros sondaicus annamiticus) või Vietnami ninasarvik elas kunagi Vietnamis, Kambodžas, Laoses ning Tais ja Malaisias. Annamiticus on pärit Kagu-Aasias asuvast Annamite mäeahelikust, mis on osa selle alamliigi levilast. Üks populatsioon, hinnanguliselt vähem kui 12 allesjäänud ninasarvikut, elab Vietnamis Cat Tieni rahvuspargis asuvas madaliku metsas. Geneetiline analüüs viitab sellele, et kahel säilinud alamliigil oli viimati ühine esivanem 300 000–2 miljonit aastat tagasi.
The India jaava ninasarvik (Rhinoceros sondaicus inermis), ulatus kunagi Bengalist Birmani, kuid arvatakse, et see suri välja 1900. aastate esimesel kümnendil. Inermis tähendab ilma sarvedeta, kuna selle alamliigi kõige iseloomulikum tunnus on isastel väikesed sarved ja emastel sarvede puudumine. Selle liigi algne isend oli sarvedeta emane. Birma poliitiline olukord on takistanud liigi hindamist selles riigis, kuid selle ellujäämist peetakse ebatõenäoliseks.
Kõik kolm Java-ninasarviku alamliiki on klassifitseeritud kriitiliselt ohustatud kategooriasse.

Jaava ninasarviku arvukuse vähenemise peamised põhjused on olnud raietegevusest ja arengust tingitud elupaikade kadu koos kehaosade jahtimisega, mida idamaade ravimites kasutatakse. Kaks kriitiliselt väikest populatsiooni on haavatavad ka haiguste, loodusõnnetuste, salaküttimise ja sugulusaretusest põhjustatud geneetiliste probleemide suhtes.
Praegu jaava ninasarvikuid vangistuses ei ole. Kuigi nad elavad kaitsealadel, avaldab ülaltoodud surve neile siiski tugevat mõju. Kuigi parkide levialasid on suurendatud ja residendist riigid on salaküttimise keelanud ja sõlminud teatud kokkulepped nende loomadega mittekauplemiseks, võib selle kriitiliselt haruldase liigi päästmiseks olla liiga hilja.