Rahulikumad koeratõud – jahutatud koerad
muud / 2026
Pildi allikasThe kõrberebane ( Rebased zerda ) on väike rebane, kes elab Sahara kõrbes, Siinai poolsaarel Egiptuses ning Arava ja Negevi kõrbes Iisraelis. Nad on kõige tähelepanuväärsemad oma väga suurte kõrvade poolest, mida kasutatakse nii kuulmise toetamiseks kui ka kehatemperatuuri kontrollimiseks.
Perekonda kuulumine Canidae , on need väikesed loomad lähedased sugulased koerad , kuid on kohanenud eluga kõrbes. Fenec-rebase täpne populatsioon ei ole teada, kuid neid nähakse sageli looduses ja arvatakse, et neid ei ähvarda väljasuremine. Tänu armsale välimusele peetakse neid mõnel pool maailmas lemmikloomadena ja nende karusnahk on Põhja-Aafrika põlisrahvaste seas hinnatud.

Fenneki rebane on väikseim koeraliik, kelle kõrvad on nende keha suuruse suhtes kõige suuremad. Need on tavaliselt 9–16 tolli (29–41 sentimeetrit) pikad ja kaaluvad umbes 3,5 naela (1,6 kilogrammi). Isased on tavaliselt emastest suuremad. Nende kõrvad võivad ulatuda 4–6 tolli pikkuseks ja mitte ainult ei aita neil maa all saaki kuulata, vaid aitavad neid ka jahedas hoida, hajutades liigset soojust.
Nendel rebastel on paks liivakarva karv, mis hoiab neid öösel soojas ja peegeldab päeval päikesevalgust. Samuti aitab see neil end oma keskkonna vastu maskeerida. Nemad on ööloomad ja seetõttu põgenege päeva kuumimast osast, kuid neil on jalgadel karv, mis kaitseb jalapatju kuuma liiva eest.
Fenneki-rebastel on pikad ja põõsad musta otsaga sabad, mis aitavad neid jooksmisel suunda muutes juhtida ning hoiavad nina ja jalad soojas ka siis, kui nad urgudes magavad. Neil on ka pikad ja teravad, kumerad küünised, mis võimaldavad neil oma urud suure kiirusega tõhusalt kaevata.
Emasi fenneki rebaseid nimetatakse viksideks ja isaseid reynardideks.
Fenneki rebase eluiga on vangistuses kuni 14 aastat ja looduses umbes 10 aastat.

Feneki rebane on kõigesööja ja sööb mitmesuguseid erinevaid toite, sealhulgas putukaid, närilisi, tigusid, sisalikke, gekotaimi, puuvilju, juuri ja mune. Nad söövad toitu nii liiva kohal kui ka pinna all, kasutades saagi jahtimiseks oma kõrvu ja suurepärast kuulmist.
Nad on kohanenud kõrbekeskkonnaga ja suudavad elada väga vähese veega. Suurem osa veest, mida nad vajavad, pärineb nende tarbitavatest taimedest. Nende neerud on spetsiaalselt välja töötatud tagamaks, et nende igapäevaelus on minimaalne veekadu.
Fenneki rebased on enamasti ööloomad, mis aitab neil kuumuse ja kiskjate eest põgeneda. Nad väljuvad oma urgudest õhtuhämaruses, et hakata toitu otsima. Nende suured kõrvad võimaldavad neil edukalt jahti pidada ja leida toiduallikaid, isegi maa all olevaid saaki.
Tavaliselt on nad üksikud loomad , kuid võib elada kuni 10-liikmelistes rühmades. Rebaste rühma nimetatakse 'skulkiks' või 'rihmaks'. Nende pesad võivad olla üksteise vahetus läheduses või mõnel juhul üksteisega ühendatud. Nagu teisedki koerad, märgistavad isased fennek-rebased oma territooriumi uriiniga ja muutuvad üksteise suhtes uskumatult agressiivseks, eriti kui nad võistlevad paaritushooajal emaste pärast.
Fennekirebased võivad olla häälekad ning kasutada üksteisega suhtlemiseks haukumist, vingumist ja vingumist.
Fenneki rebased paarituvad jaanuarist märtsini ja on monogaamsed, mis tähendab, et kui nad on kaaslase leidnud, paarituvad nad kogu eluks! Paarid elavad samas koopas terve aasta. Pärast paaritumist muutub isane väga agressiivseks ja kaitseb emast, pakkudes talle tiinuse ja imetamise ajal toitu.
Fenec-rebase tiinusperiood on kaks kuud ja vixen annab 2–5 järglast, mida nimetatakse komplektidena. Tavaliselt kaaluvad komplektid sündides vaid 50 grammi ja on halli värvi. Nad avavad silmad 8–11 päeva pärast ja imetavad esimesed 5 elunädalat, enne kui hakkavad sööma tahket toitu.
Fennekirebased jäävad oma ema juurde kaheks esimeseks elukuuks, sel ajal jahib isane rebane perele toitu. Fenneki rebased on täielikult küpsed 11 kuu vanuseks.

Fenneki rebaseid võib leida Põhja-Aafrika ja Siinai poolsaare põhjaosa piirkondadest. Nende levila hõlmab Marokot Egiptuseni, lõunast põhja-Nigeri ja Sudaani ning idas Kuveidini ning nad elavad nii Sahara kui ka Nuubia kõrbes. Nad õitsevad liivastes ja poolkuivades kõrbepiirkondades ning jäävad ellu, kaevates liivaluidetesse ulatuslikke maa-aluseid urusid, mis võivad olla kuni 120 m2 (1300 ruutjalga) suured ja millel on kuni 15 erinevat sissepääsu. Need urud aitavad neid jahedas hoida ja kaitsevad neid ka kiskjate eest.
Vastavalt Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) ohustatud liikide punasele nimekirjale ei ole fenneki rebane praegu ohustatud ja on praegu kõige vähem murettekitav liik. Fenneki rebaseid ohustab ebaseaduslik lemmikloomakaubandus, eriti Põhja-Aafrikas, kus neid püütakse kinni ja müüakse turistidele. Neid kasvatatakse kaubanduslikul eesmärgil eksootiliste lemmikloomadena, kusjuures kasvatajad eemaldavad poegi nende ema juurest, et neid käsitsi kasvatada. Neid jahitakse ka karusnaha pärast.
Fenneki rebaste looduslikus keskkonnas pole palju tavalisi kiskjaid. Suurim fenneki rebaste kiskja looduses on kotkakull , kuid nende saagiks on ka suuremad imetajad nagu hüään , karakallid, šaakalid ja kodukoerad. Neid ohustab ka elupaikade kadu inimeste tõttu.