Lääne-Madala gorillad

Valige Lemmiklooma Nimi







Pildi allikas

The Lääne-Madala gorilla (Gorilla Gorilla Gorilla) kuulub sugukonda ‘Pongidae’, kuhu kuuluvad neli inimahvide liiki: gorilla, harilik šimpans, bonobo ehk pügmee šimpans ja orangutan. Lääne-Madalmaa gorilla elab troopilistes vihmametsades, mis paiknevad kuues lääneekvatoriaalpiirkonnas Aafrika mille hulka kuuluvad: kagu Nigeeria , Gabon , Kamerun , Kesk-Aafrika Vabariik , Kongo ja Ekvatoriaalne Guinea .

Lääne-Madalmaa Gorilla omadused

Lääne-Madalmaa gorilla on kõigist primaatidest suurim. Lääne-Madalmaade Gorilladel on laiad õlad, lihaseline kael ning tugevad käed ja jalad. Nende märkimisväärne suurus annab neile hea kaitse kiskjate vastu ja nad elavad maapinnal suhteliselt turvaliselt, rohkem kui ükski teine ​​primaadid.

Lääne-Madalgorillade keha katavad lühikesed õhukesed hallikasmustad või pruunikasmustad juuksed. Gorilla näol pole karvu, kuid nende silmade kohal on paks ripp.

Küpsel isasel lääne-madalgorillal on hõbedane karv seljal. Neid täiskasvanud gorillasid nimetatakse hõbeselgadeks. Lääne-Madalmaa gorillad suudavad lühikesi vahemaid kõndida kahel jalal, kuid üldiselt liiguvad nad neljakäpukil kõndides. Seda tehes kõnnivad nad sõrmenukkidel, mida tuntakse kui sõrmenukkide kõndimist.

Lääne-madalmaade gorillad on kõigesööjad, kuid mõnikord liigitatakse neid taimtoidulisteks, kuna nad söövad enamasti taimi. Nad elavad peamiselt viljadel, lehtedel ja lehestikul. Lääne-Madalmaade gorillad söövad mõnikord oma dieedi täiendamiseks putukaid, näiteks termiite ja sipelgaid. Lääne-Madalmaa gorillad ei joo vett, kuna nad saavad tarbitavast lehestikust piisavalt niiskust.

Ainsad Lääne-Madalmaa Gorilla kiskjad on leopardid ja inimesed.

Lääne-Madala gorilla käitumine

Lääne-Madalmaade gorillad moodustavad väikeseid mitteterritoriaalseid haaremeid, kus tavaliselt domineerib üks täiskasvanud isane gorilla. Nad elavad struktureeritud pererühmades. Rühm koosneb ühest täiskasvanud hõbeselggorillast, mitmest sõltumatust emasest gorillast ja väikegorillast.

Hõbeselggorilla on perekonnas domineeriv gorilla ja ta reguleerib oma rühma ajakava. Lääne-Madalmaa gorillad veedavad mitu tundi hommikust süües, teevad keset päeva pausi ja söövad enne õhtut uuesti. Keskpäevasel pausil mängivad noored gorillad üksteisega, samal ajal kui täiskasvanud magavad.

Kui lääne-madalmaa gorillad on sotsiaalsed olendid ja vajavad ellujäämiseks enda ümber teisi gorillasid, siis ainus väga tugev side, mille nad loovad, on side isase gorilla ja tema emaste gorillakaaslaste vahel. Lääne-Madalmaade gorillad on vaiksed, häbelikud, mitteagressiivsed loomad. Kattuvad territooriumid omavate rühmade vahel on väga vähe konflikte, kuigi ohu korral teeb isane gorilla kõik endast oleneva, et kiskja või rikkuja eemale peletada.

Täiskasvanud lääne-madalmaa gorillad teevad sissetungiva isase või muu ohu peletamiseks keerukaid näpunäiteid, sealhulgas rindkere peksmist, külili jooksmist ja taimestiku rebimist. Isased lääne-madalmaa gorillad kasutavad neid väljapanekuid ka rühmasisese domineerimise demonstreerimiseks.

Täiskasvanud emased gorillad võivad muutuda agressiivseks, kui nad kaitsevad oma imikuid või aidates üksteisel käratsevaid noori täiskasvanud isaseid gorillasid. Hõbeselg on rahuvalvaja ja sekkub emaste gorillade vahel tekkivate tülide vahele.

Lääne-Madalmaa gorillad ehitavad igal õhtul taimsest materjalist pesa, kus magada, ja päevase pesa keskpäevaseks puhkamiseks.

Lääne-Madala gorilla paljunemine

Lääne-madalmaade gorillad saavad looduses suguküpseks 7–8-aastaselt ning vangistuses umbes 5 ja poole aasta vanuselt. Isased lääne-madalmaa gorillad saavad looduses suguküpseks 8–9-aastaselt ja vangistuses juba 6-aastaselt. Isased loetakse täielikult küpseks alles umbes 15-aastaselt. Lääne-Madalmaade gorilladel ei ole eraldi pesitsusperioodi. Rasedus kestab 250-270 päeva (8-9 kuud). Looduses toovad emased gorillad oma esimesed järglased tavaliselt 10–11-aastaselt ja seejärel 4-aastaste intervallidega. Tavaliselt sünnib üks gorillapoeg ja kaksikud on haruldased.

Emane gorilla sünnib lamavas asendis mõne minuti jooksul. Pärast gorillapoja ilmale toomist lõikab gorillaema nabanööri läbi. Järglased sünnivad abituna ja neid tuleb ema süles kanda.

Sündides kaaluvad gorillapojad 4–5 naela (1,8–2,3 kilogrammi) ja nende roosakashalli nahka katavad hõredad karvad. Emagorilla hoiab oma vastsündinud imikut kõht-kõhu vastas, et olla tihedalt kontaktis, kuni tal areneb jõud ja koordinatsioon, et klammerduda juuste külge umbes 2 kuu vanuselt. Hiiglaslik hõbeselg on kannatlik isa, kes mängib lapsega, kui see muutub liikuvaks.

Lääne-Madalmaa gorilla elutsükkel

Umbes üheksa–10 nädala vanuselt hakkavad gorillapojad iseseisvalt roomama ja kõnnivad peagi kõigil neljal jäsemel. Umbes samal ajal, kui nad hakkavad kõndima, ilmub nende kintsudele valge karvalaik. Valge plaaster aitab emal imikut jälgida ja aitab teistel rühmaliikmetel gorillat imikuna tuvastada. Turbalaik hakkab kaduma umbes 3-aastaselt, samas vanuses, kui tavaliselt algab võõrutamine.

Emased jäävad oma sünnirühma juurde umbes 8–9-aastaseks saamiseni, seejärel liituvad sõltumatu rühma või üksiku isasega. Isased jäävad oma sünnirühma juurde umbes 12-aastaseks saamiseni, seejärel hakkavad nad ise minema. Üksildased isased püüavad meelitada emaseid teistest rühmadest, et nad moodustaksid oma rühma.

Seksuaalse aktiivsuse sagedus ja kestus gorilladel on teiste inimahvidega võrreldes madalad. Ainult hõbeselg ehk domineeriv isasloom võib paarituda oma rühma täiskasvanud emastega. Isaste sigimisedu sõltub täiskasvanud emasloomade ainuõiguste säilimisest, mille tagab isasloomade püsiv side sotsiaalse rühma iga emasega.

Nende sidemete moodustumine ei lase täiskasvanud emastel rühmast lahkuda ega paarituda teiste isastega. Tavaliselt vaiksed loomad, gorillad on kopulatsiooni (paaritumise) ajal ebatavaliselt valjuhäälsed.

Eluaeg: Lääne-madalmaade gorillad elavad looduses 30–40 aastat, vangistuses 40–60 aastat.

Lääne-Madala gorilla dieet

Metsikus looduses: Gorillade toitumine sarnaneb šimpansi toitumisega, kuid need gorillad söövad suuremaid vilju ning küpseid lehti ja varsi. Gorillade dieet sisaldab osi vähemalt 97 taimeliigist, aga ka selgrootuid, nagu termiidid ja sipelgad. Umbes 67% nende toidust moodustavad puuviljad, 17% seemned, lehed, varred ja säsi. Ülejäänu moodustavad loomasaakloomad, sealhulgas termiidid, röövikud ja muud putukate vastsed.

Lääne-Madalmaade gorillad söövad niiskel hooajal puuvilju ning kuival hooajal rohkem ürte ja koort. Tundub, et nad eelistavad suhkrurikkaid puuvilju ja säsi, samuti valgurikkaid lehti ja koort.

Nagu teisedki ahvid, toituvad gorillad hooajalistest puuviljadest ja levitavad seemneid oma sõnnikusse, kui nad ühest kohast teise rändavad. Isased gorillad ulatuvad märjal aastaajal vilja otsides kaugemale ja veedavad kuival hooajal rohkem aega maas, söödes ürte. Emased gorillad toituvad puudest kõrgemal ja söövad rohkem lehti kui isased.

Loomaaias: Gorillad söövad köögivilju, puuvilju, lehesööjate küpsiseid, sirvivad (lõigatakse oksi erinevatelt puudelt, rohttaimed, lutsern, sõnajalad, ristik), rasvavaba piima ja jogurtit ning vitamiinide ja mineraalainete lisandit. Vangistuses olevad gorillad söövad tavaliselt vähem lahtist toitu kui looduses elavad gorillad.

Täiskasvanud isased gorillad söövad umbes 60–70 naela toitu päevas. Täiskasvanud emased gorillad söövad sellest kogusest umbes kaks kolmandikku.

Lääne-Madala gorilla häälitsus

Gorillad võivad tekitada kuni 25 häält, näiteks nurinat, naeru, hõiskamist, haukumist ja karjumist, millest igaühel on oma konkreetne tähendus.

Lääne-Madalmaa Gorilla kaitsestaatus

Lääne-Madalmaade Gorilladel pole teadaolevaid vaenlasi peale inimeste. Inimesed on ohustanud oma elatist juba üle sajandi ja seadnud nad ohtu troopiliste vihmametsade seisundi halvenemise, ebaseadusliku lihajahi, suurulukite küttimise, elusate noorte gorillade müügi ning loomaaedade ja teadusasutuste ülekogumise tõttu.

Paljusid gorillasid on tulistatud ja tapetud enesekaitse nimel, sest piisavalt kaua provotseeritud gorillad ründavad ründaja poole, et neid eemale peletada. Siiski nõuavad nad hirmutamist, mitte vigastamist ja harva võtavad sellistel asjaoludel üksteisega tegelikku kontakti. Nende viimane võimalus ellu jääda võivad olla mõned gorillade varjupaigad Aafrikas, loomaaiad ja muud vangistuses olevad keskkonnad mujal maailmas.

Lääne-Madalmaade gorillasid leidub loomaaedades üle kogu maailma. Need on olnud käitumisuuringutes olulised, kuna nende intelligentsus ja kehaehitus on inimese omale lähedasemad kui ühegi teise primaadi omale, välja arvatud šimpansid. Lääne-madalmaade gorillad on väga intelligentsed ja neile on õpetatud isegi viipekeelt. Nad on üsna võimelised täitma keerulisi ülesandeid.

Alates kolmapäevast, 12. septembrist 2007 on Lääne-Madalmaa Gorilla muudetud ohustatud olekust kriitiliselt ohustatuks. Selle põhjuseks on inimeste muutused ja elupaikade kadu. Gorillad, orangutanid ja korallid kuuluvad taimede ja loomade hulka, mis libisevad väljasuremisele lähemale.

2007. aasta ohustatud liikide punane nimekiri nimetab põhjuste hulgas elupaikade kadumist, jahti ja kliimamuutusi. Maailma looduskaitseliit (IUCN) on tuvastanud enam kui 16 000 liiki, mida ähvardab väljasuremine.

Mis on Lääne-Madalmaade Gorilla teaduslik nimi?

Lääne-Madalmaade Gorilla teaduslik nimi on 'Gorilla Gorilla Gorilla'