Hirvemardikas
muud / 2026
Pildi allikasLemmings on väikesed närilised, kes kuuluvad perekonda Cricetidae. Nad on alaloomad (elavad vööndis, mis on lumekihi sees või selle all) ning koos hiirhiirte ja ondatratega moodustavad alamperekonna Arvicolinae. Lemmingud on levinud Skandinaavia ja Venemaa tundra-, mägi- ja mäginõmmedel. Skandinaavias asuv Norra Lemming (Lemmus lemmus) on tuntud oma massilise rändekäitumise poolest.

Lemmingud on umbes 13–18 sentimeetrit (5–7 tolli) pikad ja kaaluvad umbes 23–34 grammi (0,05–0,07 naela). Lemmingud on üsna ümara kujuga pruuni ja musta pika, pehme karvaga. Lemmingutel on väga lühike saba, jässakas, karvane koon, lühikesed jalad ja väikesed kõrvad. Nende esijalgade esimesel sõrmel on lapik küünis, mis aitab neil lumme kaevata.
Tavalisel aastal elavad need närilised talvel lume all tunnelisüsteemides, mis kaitseb neid kiskjate eest. Nende maa-alustes urgudes on puhkealad, vannitoad ja pesaruumid. Lemmingud teevad pesasid heintaimedest, sulgedest ja muskusveise villast. Kevadel liiguvad nad kõrgemale maapinnale, kus nad elavad mäginõmmedel või metsades, pesitsedes pidevalt enne sügisel Alpide vööndisse naasmist.
Lemmingud on taimtoidulised, kelle põhitoiduks on sammal ja rohi. Samuti söödavad nad läbi lumepinna, et leida marju, lehti, võrseid, juuri, sibulaid ja samblikke. Nagu teistel närilistel, kasvavad nende lõikehambad pidevalt, mis tähendab, et nad suudavad närida palju sitkemat toitu.
Lemmingud rändavad juhuslikult iga paari aasta tagant, kui nende populatsioon on plahvatuslik. Pehmetel talvedel, varakevadel ja hilissügisel, kui toitu on külluses, on paljunemine kiire ja pesakondade ellujäämine kõrge, mille tulemuseks on suvine Lemmingu arvukuse hüppeline tõus.
Sageli öeldakse ekslikult, et Lemmingud sooritavad kaljudelt alla hüpates massilise enesetapu. Juhtub aga see, et kui populatsioon suureneb, võib surve vallandada massilise rände, tavaliselt nõmmedest eemale metsade suunas. Nende teedel olevad takistused, nagu rändrahnud, jõed, kaljud või kuristikud, võivad sundida lemminguid 'pudelikaela' olukorda ning raskesti leitava ruumi tõttu satuvad lemmingud paanikasse ja hakkavad mõtlematult lendama. Noored on haavatavamad ja tõrjutakse parimatest elupaikadest mägedest alla orgudesse. Lemmingud on head ujujad, kui nad peavad olema, kuid nad ei tea oma piire. Levimise ajal püüavad noored lemmingid sageli ületada suuri veekogusid, uppudes selle käigus. Just see veider käitumine tekitas väärarusaama, et need närilised tapavad end.
Lemmingud veedavad Skandinaavia suvedel suurema osa ajast oma maa-alustes tunnelisüsteemides, kuid kui maapind hakkab sügisel külmuma, ei saa nad toidu otsimiseks läbi jää kaevata ja on sunnitud toitu otsima pinnalt. Nende keeruliste tunnelisüsteemide tõttu ei pea Lemmings talveunne jääma isegi kõige karmimatel Skandinaavia talvedel. Tunnelid hoiavad neid näljaste kiskjate, näiteks hallide öökullide eest, kes sõltuvad suuresti Lemmingsist kui toiduallikast.
Lemmingud, nagu ka teised närilised, eelistavad elada rühmas, kuid mõned võivad olla üksikud ja tulevad kokku ainult sigimiseks ja rände eesmärgil.
Lemmingud valmivad 5–6 nädala vanuselt. Nad on viljakad aretajad ja võivad kogu suve jooksul anda 8 pesakonda, igaühes kuni 6 poega. Emase Lemmingu tiinusaeg on 20 päeva.
Lemmingu eluiga on alla 2 aasta.
Lemmingud on tavalised loomad ega ole ohustatud.