Leopardi pitser

Valige Lemmiklooma Nimi







  Leopardi pitser

Leopardhüljes (Hydurga leptonyx), keda nimetatakse ka merileopardiks, on Antarktika suuruselt teine ​​hülgeliik. See on ainult väiksem kui lõuna elevanthüljes , ja on perekonna Hydrurga ainus liige. Koos Rossi hüljeste, krabetihüljeste ja Weddelli hüljestega moodustab see Lobodontini hüljeste hõimu.

Leopardhüljest kirjeldas esmakordselt prantsuse zooloog Henri Marie Ducrotay de Blainville aastal 1820. Hüljeste perekonna nimi hydrurga tähendab 'veetöötajat' ja leptonüks on selle teaduslikus nimes kreeka keeles 'õhukese küünisega'.

See hüljes sööb laias valikus saaki, sealhulgas peajalgseid, muid hülgeid, haid , krill , linnud ja kala. Selle ainus kiskja on mõõkvaal . Leopardhüljes on a üksildane loom suurema osa oma elust ja on tuntud üsna agressiivsena. Nad on väga häälekad loomad ja võivad vee all 'laulda', mis aitab neil pesitsushooajal paarilist leida.

Leopardhülged on loetletud IUCNi punases nimekirjas kõige vähem muret tekitavatena. Nende hinnanguline populatsioon jääb vahemikku 220 000 kuni 440 000 isendit. Kuna nende ainus kiskja on mõõkvaal, arvatakse, et nende suurim oht ​​on globaalne soojenemine.

Leopardhülje omadused

Leopardhülged on teine ​​hülgeliik Antarktikas. Emased on isastest suuremad, kasvavad kuni 3,8 meetri pikkuseks ja kaaluvad umbes 500 kg. Isased võivad kasvada kuni 3 meetri pikkuseks ja kaaluda umbes 300 kg.

Leopardhüljes on tuntud oma pika ja sihvaka keha poolest, mis on väga lihaseline, mis aitab tal hõlpsalt läbi mere liikuda. Neil on väga suured eesmised lestad, mida kasutatakse veesambast läbi juhtimiseks, muutes need hüdrodünaamilisteks. Samuti on need kaetud paksu rasvakihiga, mis aitab neil külmal merel soojas hoida. See rasvakiht aitab ka nende keha sujuvamaks muuta, muutes nad jahipidamisel liikuvamaks.

Neil on tumehall selg, hõbehall alakülg ning tumedad ja heledad laigud kogu kehas, mis annab neile leopardhülge nime.

Nendel hüljestel on pikk, suure peaga kärss, mis on hästi loodud saagi püüdmiseks ja käsitlemiseks. Neil on väga suured teravate esihammastega lõuad. Nende tagumised hambad, purihambad, lukustuvad kokku viisil, mis võimaldab neil krilli veest välja sõeluda. Neil on ka lühike ja selge vurrud .

Leopardhüljestel, nagu ka 'tõelistel' hüljestel, ei ole väliskõrvu ega suudmeid, vaid neil on sisemine kuulmekäik, mis viib välise avani. Arvatakse, et nende kuulmine sarnaneb inimeste kuulmisega õhus, kuid seda saab kasutada ka vee all, et aidata neil saaki jälgida.

Leopardhülje eluiga

Looduses on leopardhüljestel nende elutingimusi arvestades suhteliselt pikk eluiga ja nad võivad elada kuni 26-aastaseks.

Leopardhülge dieet

Leopardhüljes sööb mitmesuguseid erinevaid toite. Kui nooremad leopardhülged söövad peamiselt krilli, kalmaar ja kalad, mille toidust moodustab hiilgrill sageli 45%, söövad täiskasvanud leopardhülged mitmesuguseid pingviiniliik ja hülgeliigid .

Levinuimad leopardhüljeste püütud pingviiniliigid on kuningas , Adelie , rockhopper , gentoo , keiser ja lõuapaelaga pingviinid.

Samal ajal kui ühine pitsat liigid on Weddell, crabeater, Ross ja noored lõuna-elevanthülged. Leopardhüljes võtab ka aeg-ajalt karusnaha hüljes kutsikad.

Leopardhülged söövad krilli imemise teel, pingutades neid läbi soonte hammaste. Pingviinide küttimisel ei ole neil hüljestel aga õigeid hambaid, mis on vajalikud saaklooma hallatavateks tükkideks lõikamiseks. Sellest mööda hiilimiseks vehivad nad saaki küljelt küljele, kuni see rebeneb ja väiksemateks tükkideks rebeneb. Need kaks erinevat saagi söömise meetodit näitavad, kui kohanemisvõimeline on leopardhüljes oma keskkonnaga, ja näitavad, kuidas nad tõenäoliselt nii kaua karmis vetes ellu jäävad.

Pingviinide küttimisel ujuvad hülged peaaegu täielikult vee all jääservade lähedal asuvates vetes, oodates pingviinide vette sisenemist. See haarab pingviinidel jalgadest ning seejärel raputab ja peksab pingviini korduvalt vastu veepinda, kuni pingviin on surnud.

Leopardhülged on peamiselt madalas sukeldujad, kuid nad sukelduvad toitu otsides sügavamale kui 80 meetrit. Nad suudavad need sukeldumised lõpule viia kopsud kokku kukkudes ja neid uuesti pinnale pumbates.

Leopardhüljeste käitumine

Leopardhülged on peamiselt üksikud olendid, välja arvatud paaritumise ja imetamise ajal. Väljaspool neid aegu, kus nad veedavad rohkem aega jääl, veedavad nad suurema osa ajast vees. Nad kasutavad oma suuri esilestasid, et aidata end läbi vee kiirusega kuni 40 km/h (25 mph).

Kui leopardhülge suuotsad on püsivalt ülespoole kõverdunud, luues naeratuse illusiooni, siis leopardhülged on tegelikult tuntud üsna agressiivsena. On teada, et nad tapavad isegi inimesi.

Noored pingviinid hülged võivad sageli oma toiduga mängida. Nad võivad otsida pingviine või noori hülgeid ning kui pingviin või hüljes kaldale ujub, lõikab leopardhüljes nad ära ja ajab nad vette tagasi. Nad võivad seda teha ikka ja jälle, kuni pingviin jõuab edukalt kaldale või alistub kurnatusele. Teadlased ei tea, miks leopardhülged seda teevad, eriti kuna nad ei pruugi seda looma isegi süüa, kuid arvatakse, et see võib olla nii, et noored hülged saaksid oma küttimisoskusi teravdada.

Hääletused

Arvatakse, et häälitsus on leopardhüljeste aretuses oluline, kuna isased on sel ajal palju häälekamad. Austraalia suve paiku kostavad isased iga päev mitu tundi valju helisid (153–177 dB re 1 μPa 1 m kõrgusel). Nad ripuvad tagurpidi ja õõtsuvad lauldes vee all küljelt küljele. Nende laulmise võib jagada kahte kategooriasse: häälitsemine ja vaigistamine, mille puhul häälitsemine on siis, kui nad teevad vee all häält, ja vaigistamine, mida nimetatakse hingamisperioodiks õhupinnal.

Teadlased on tuvastanud viis iseloomulikku häält, mida isased leopardhüljes teevad, sealhulgas: kõrge topelttrill, keskmine üksiktrill, madal laskuv trill, madal topelttrill ja hääl ühe madala trilliga. Arvatakse, et need on mõeldud nii territoriaalseks kui ka aretamiseks.

Emased kasutavad oma poegadele märku andmiseks sageli häälkõnesid, eriti kui nad on just naasnud toidu otsimiseks.

Leopardhüljes paljundamine

Leopardhüljeste paljunemise kohta on vähe teada, sest nad elavad piirkondades, kus inimesed ei ela. Leopardhülged on polügüünsed, mis tähendab, et isased paarituvad paaritumisperioodil mitme emasloomaga. Paaritusperiood toimub tavaliselt detsembrist jaanuarini, veidi pärast eelmise hooaja poegade võõrutamist, kui emashüljes on inna.

Paaritumine toimub vees. Pärast paljunemist võib viljastatud munaraku siirdamine edasi lükata kuni kolm kuud, mis tagab, et poeg sünnib kevadel või suve alguses, kui tal on suurem tõenäosus ellu jääda. Seda protsessi nimetatakse hilinenud implantatsiooniks või embrüonaalseks diapausiks ja see on hülgeliikide puhul tavaline. Rasedusperiood on tavaliselt umbes 274 päeva.

Pojad sünnivad jäälaevadel ja neid hoitakse väikestes lumeaukudes, mille emased leopardhülged tiinuse ajal välja kaevavad. Siin imetab ema poega ja lõpuks õpetab talle, kuidas vees jahti pidada.

Leopardhülgepojad kaaluvad sündides umbes 66 naela ja tavaliselt võõrutatakse emast umbes 6 kuu vanuselt. Isane ei osale poegade kasvatamisel.

Emased leopardhülged jõuavad suguküpseks enne isaseid, vanuses 3–7 aastat, isased aga kuue–seitsmeaastased. Emased sünnitavad tavaliselt ühe poega aastas.

Leopardhüljeste asukoht ja elupaik

Leopardhülgeid leidub valdavalt Antarktika jääpahmaka tsirkumpolaarses piirkonnas, vahemikus 50˚S kuni 80˚S. Nad on pagofiilsed ('jääarmastavad') ja enamik leopardhüljeseid jääb karjajäässe aastaringselt. Neid võib näha ka subantarktika saartel, kui jääsubstraati on piisavalt.

Emadest ja poegadest koosnevad matrilineaarsed rühmad liiguvad Austraalia talvel sageli kaugemale põhja poole, et pakkuda oma poegade eest hoolitsemist subantarktilistele saartele ja lõunamandrite rannikule.

Leopardhüljeseid näeb vees palju sagedamini kui maal. Nende saakloom on sageli ookeani pinnavetes, nii et see on peamiselt koht, kus nad elavad.

  Leopardpitser

Leopardhüljeste kaitsestaatus

Leopardhülged on loetletud IUCNi punases nimekirjas kõige vähem muret tekitavatena. Arvatakse, et nende populatsioon on 220 000–440 000 isendit ja kuna nad on tippkiskjad, ei ole nad oma keskkonnas tegelikult ohustatud. Suurim oht ​​nendele loomadele on kliimamuutused ja globaalne soojenemine ning nende elupaiga muutused nende tagajärjel.

Leopardhüljeste kiskjad

Leopardhülged on tipu kiskjad , mis tähendab, et nad on toiduahela tipus. Ainus kiskja, kes neil on, on mõõkvaal, kuigi tegelikult söövad need vaalad väga vähe leopardhüljeseid.

Leopardhülje tähtsus

Tippkiskjana on leopardhüljes oma ökosüsteemi jaoks väga oluline. See aitab hoida teiste loomade populatsioone kontrolli all, toitudes neist.

Lobodontini hüljeste hõim

Lisaks leopardhüljesele on tõelise hüljeste hõimu Lobodontini teised liikmed, mida ühiselt nimetatakse antarktika hüljesteks või lobodontihüljesteks, Rossi hüljes, krabeater ja Weddelli hüljes.

Rossi pitser

Rossi hüljes (Ommatophoca rossii) on ainus liik perekonnast Ommatophoca ning on Antarktika väikseim, kõige vähem levinud ja kõige vähem tuntud liik. loivalised . Seda iseloomustavad ebaproportsionaalselt suured silmad, mille läbimõõt võib ulatuda kuni 7 cm-ni, millest see ka oma nime sai.

Rossi hülged on brahütsefaalsed, kuna neil on lühike lai koon ja neil on teistest hüljestest kõige lühem karv. Nende pikkus ulatub umbes 1,68–2,09 m (5,5–6,9 jalga) ja kaal 129–216 kg (284–476 naela). Seljapiirkonnas on need tumepruunid ja alt hõbevalged.

Nad söövad peamiselt kalmaari ja kala ning neid püüavad mõõkvaalad ja leopardhülged.

Rossi hüljes on suhteliselt tundmatu ja seda peetakse kõige vähem levinud jäähüljeseks. Selle populatsioon on hinnanguliselt umbes 130 000 isendit. Ta ei lahku peaaegu kunagi Antarktika ookeanist, välja arvatud väga harvad hulkuvad loomad, keda leidub subantarktika saarte ümbruses.

Crabeateri pitser

Krillihüljes (Lobodon carcinophaga), tuntud ka kui hiilgehüljes, on maailma kõige arvukam hülgeliik. Antarktikas on neid hinnanguliselt 75 miljonit isendit.

Selle teaduslik nimetus, tõlgitud kui 'sagarahammastega (lobodon) krabisööja (kartsinofaaga)', viitab konkreetselt peente lobadega hammastele, mis on kohandatud väikese koorikloomade saagi filtreerimiseks, mis arvatakse olevat nende edu ja arvukuse põhjus nende keskkonnas. Vaatamata oma nimele ei söö krabeaterhülged krabid . Neid röövivad leopardhülged.

Crabeateri hüljeste keskmine pikkus on 2,3 m (7,5 jalga) ja kaal keskmiselt umbes 200 kg (440 naela). Need hülged on kaetud enamasti pruuni või hõbedase karvaga ning lestade ümber on tumedam värv. Värvus tuhmub aastaringselt ja hiljuti sulanud hülged tunduvad tumedamad kui sulama hakkavad hõbevalged tihendid. Nende kehad on üldiselt saledamad kui teistel hüljestel ja nende koon on terav.

Rääbikud on Antarktika hüljestest kõige seltskondlikumad ja neid on nähtud mitmesajast isendist koosnevates ujumisrühmades.

Weddelli pitser

Weddelli hüljes (Leptonychotes weddellii) on umbes 2,5–3,5 m pikk ja kaalub 400–600 kg (880–1320 naela) ning tal on keha suhtes kogukas keha ja lühikesed esilestad. pikkus. See hüljes varieerub seljalt sinakasmustast tumehallini ja kõhult helehallini/hõbedani ning kogu keha ümber kasvab õhuke kasukas, välja arvatud väikesed piirkonnad lestade ümber.

Weddelli hülged on saanud nime, kui see avastati 1820. aastatel Briti hülgekapteni James Weddelli juhitud ekspeditsioonide käigus Lõuna-Ookeani piirkonda, mida praegu tuntakse Weddelli merena.

Nad söövad mitmesuguseid kalu, põhjast toituvaid krevette, peajalgseid ja koorikloomi ning peavad jahti veesamba erinevates osades, sõltuvalt saagi kättesaadavusest. Teadaolevalt on nad ka hülgeid küttinud. Merel või pakijääl on nad saagiks mõõkvaaladele ja leopardhüljestele, kes saagivad peamiselt noorloomi ja poegi.