Mustjalg-tuhkur

Valige Lemmiklooma Nimi







  Mustjalg-tuhkur

Mustjalg-tuhkur (Mustela nigripes), tuntud ka kui ameerika metskass ehk preeriakoerakütt, on mustjalgsete sugukonda kuuluv liik. Mustelidae ja perekond Mustela. Välimuselt sarnaneb mustjalg-tuhkur eurooplasega pulkakas ja Aasia stepipuuk.

Mustjalg-tuhkur on pärit Põhja-Ameerika keskosast ja on ainuke Põhja-Ameerikas levinud tuhkruliik. Lemmikloomapoodides leiduvad kodutuhkrud (Mustela furo) jagavad sama perekonda, kuid need on Euroopa päritolu ja neid on kodustatud sadu aastaid.

See Põhja-Ameerika tuhkur toitub peamiselt preeriakoertest ja arvatakse, et preeriakoerte populatsiooni vähenemine on olnud mustajalgsete tuhkru populatsiooni vähenemise põhjuseks 20. sajandi jooksul. Tegelikult kuulutati liik väljasurnuks 1979. aastal, kuid 1981. aastal avastati Wyomingi osariigis Meeteetses metsiku populatsiooni jääk. Sellest ajast saadik on loodud vangistuses aretusprogramm, mis aitas mustjalg-tuhkrut loodusesse tagasi tuua.

Kuigi nende loomade arv on viimastel aastatel oluliselt kasvanud, on nad endiselt loetletud ohustatud liigid IUCNi punases nimekirjas.

  Mustjalg-tuhkur

Musta jalaga tuhkru omadused

Musta jalaga tuhkrul on pikk ja sale keha. Need loomad on seksuaalselt dimporilised, isasloomade pikkus on 500–533 millimeetrit (19,7–21,0 tolli), saba pikkus 114–127 millimeetrit (4,5–5,0 tolli) ja emased umbes 10% väiksemad. Nad kaaluvad 650–1400 grammi (1,43–3,09 naela).

Mustajalgsete tuhkrute välimus on selgelt eristuva tahmamustade piirjoontega jalgadel, kõrvadel, näoosadel ja sabal. Nende põhivärv on pealt ja alt kahvatukollakas või kahvatu ning pea ülaosa ja mõnikord ka kael on tumedate otstega karvadega hägune. Silmade ümber on näha must mask, mis on noortel mustajalgsetel tuhkrutel hästi väljendunud.

Neil on lühikesed ja jämedad jalad ning pikk kael, kusjuures otsmik on kumer ja lai ning koon on lühike. Nende jalad, sealhulgas tallad, on kaetud karvaga ja see varjab küüniseid, mis on väga teravad ja kergelt kumerad.

Musta jalaga tuhkru eluiga

Arvatakse, et mustjalg-tuhkru keskmine eluiga looduses on umbes üks aasta, kuigi see võib ulatuda kuni viie aastani. Nende loomade peamised surmapõhjused on elupaikade kadu, inimeste põhjustatud haigused ja kaudne mürgistus preeriakoerte tõrjemeetmetest.

Musta jalaga tuhkru dieet

Mustajalgsed tuhkrud on lihasööjad ja toituvad peamiselt preeriakoertest, kusjuures kuni 90% nende toidust koosnevad neist. Üks tuhkur võib aastas süüa üle 100 preeriakoera! Ülejäänud 10% nende toidust moodustavad väikesed närilised, nagu hiired ja maa-oravad. Nad saavad kogu vee oma saagilt.

Tavaliselt tarbivad nad 50–70 grammi liha päevas. Nad tapavad ainult söömiseks piisavalt ja säilitavad väga harva toitu hilisemaks. Nad jahivad ja tapavad oma urgudes preeriakoeri.

Mustajalgsete tuhkrute käitumine

Mustjalg-tuhkur on a üksildane loom , välja arvatud sigimisperioodil või siis, kui emased poegade eest hoolitsevad. Nad on peamiselt öised ja veedavad suurema osa ajast maa all preeriakoerte urgudes, kus nad magavad, püüavad toitu, põgenevad röövloomade ja karmi ilma eest ning toovad ilmale poegi.

Nad magavad talveunes, kuid talvel vähenevad nende aktiivseks olemise aeg ja läbitavad vahemaad oluliselt. On leitud, et nad jäävad talvel nädalaks järjest maa alla samas urgusüsteemis.

Ülejäänud aasta jooksul veedavad nad esimestel päikesetõusule järgnevatel tundidel maapinnal iga päev vaid mõne minuti, et jahtida või uusi urgu või kaaslasi leida. Isased on üldiselt aktiivsemad kui emased, läbides umbes kaks korda pikema vahemaa kui emased.

Mustajalgsed tuhkrud on samuti territoriaalsed ja kaitsevad territooriume aktiivselt teiste samasooliste konkurentide eest.

Mustjalg-tuhkrud on väga mänguhimulised, eriti noorena. Mängus olevad noored maadlevad, kumerdavad selga ja hüppavad pärani suuga tahapoole “tuhkrutantsuna” tuntud väljapanekus.

Need loomad on väga häälekad. Nad kasutavad äratuskõnena valju lobisemist, erutuse või hirmu väljendamiseks susisemist ning emased kasutavad vinguvaid helisid, et julgustada poegi järgima.

Mustajalgsete tuhkrute sigimine

Mustjalg-tuhkru pesitsusaeg kestab märtsi ja aprillini. Musta jalaga tuhkrutel on hilinenud implantatsioon, mille korral viljastatud munarakk ei hakka arenema enne, kui tingimused on tiinuse jaoks sobivad.

Tiinusperiood on 35–45 päeva, pärast mida sünnib 1–6 poega, kuigi keskmine pesakonna suurus on umbes 3 kitset. Nende tumedad märgid ilmuvad umbes 3 nädala vanuselt ja noored kitsid hakkavad silmad avama umbes 35 päeva pärast sündi. Mustajalg-tuhkru komplektid arenevad väga kiiresti ja muutuvad pärast silmade avanemist järjest aktiivsemaks. Nad jäävad urgu maa alla umbes 42 päevaks ja jäävad ema juurde kogu suve, enne kui sügisel lahku lähevad.

Tuhkrud saavad suguküpseks 1-aastaselt ja nende sigimise tippperiood on umbes 3–4 aasta vanuselt.

Mustjalg-tuhkru asukoht ja elupaik

Musta jalaga tuhkur on pärit Põhja-Ameerikast ja on ainus nendes osades levinud tuhkur. Tänapäeval eksisteerivad nad looduses kolmes kohas: Montana kirdeosas, Lõuna-Dakota lääneosas ja Wyomingi kaguosas. Kõik kolm asukohta on kohad, kuhu need on pärast algsete populatsioonide hävitamist taasasustatud.

Ajalooliselt ulatus nende levila Alberta lõunaosast ja Saskatchewani lõunaosast kuni Texase, New Mexico ja Arizonani.

Nad elavad peamiselt lühikestel või keskmistel rohumaadel ja mägedes ning vajavad toiduallikate jaoks umbes 100–120 aakrit ruumi. Nad elavad seal, kus on preeriakoerte kolooniad, ja kasutavad preeriakoerte urgusid poegade kasvatamiseks, kiskjate vältimiseks ja termilise katmiseks.

Mustjalg-tuhkru kaitsestaatus

Mustajalgsete tuhkrute populatsioon vähenes kogu 20. sajandi jooksul. Selle põhjuseks oli preeriakoerte populatsiooni vähenemine ja katk. Neid korjati ka karusnahakaubanduse jaoks. Ameerika Ühendriikide kala- ja metsloomade teenistus (USFWS) arvas nad 1967. aastal ohustatuks ja 1979. aastal kuulutati need väljasurnuks. 1981. aastal avastati Wyomingi osariigis Meeteetses metsik populatsioon.

See metsik populatsioon kasvatati seejärel vangistuses ja selle tulemusel asustati aastatel 1991–2009 mustajalg-tuhkrud kaheksasse USA lääneosariiki, Kanadasse ja Mehhikosse. Nüüd on nad IUCNi punases nimekirjas ohustatud. Vaatamata kaitsealastele jõupingutustele on mustajalgsete tuhkrute täielik taastumine kahjuks endiselt keeruline, ilma rohkete taasasustamiskohtadeta ja katku eest kaitsmata.

Mõned levinumad mustjalg-tuhkru surmapõhjused on elupaikade kadu, inimeste põhjustatud haigused ja kaudne mürgistus preeriakoerte tõrjemeetmetest.

Haigused, mis võivad mustajalg-tuhkruid tappa, on marutaudi, tulareemia ja inimeste gripp, kuid nad on vastuvõtlikud ka koerte katku viirusele, mida levitavad triibulised skunksid, kährikud, punased rebased , koiotid ja Ameerika mägrad .

Nad on vastuvõtlikud ka külmematele ilmadele, sest 50–70% noortest ja vanematest mustjalg-tuhkrutest ei jõua sügisel ja talvel läbi.

Suurim oht ​​neile loomadele on aga preeriakoerte populatsiooni vähenemine ja preeriakoerte elupaikade kadumine. Elupaikade kadu on tingitud põllumajandusest, kariloomadest ja muust arengust. Nende alade kadu võib tuleneda ka nafta ja maagaasi uurimisest ja kaevandamisest.

Mustjalg-tuhkru kiskjad

Mustjalg-tuhkru peamised kiskjad on kuldsed kotkad , suured sarvilised öökullid, koiotid , Ameerika mägrad , bobcatsid, preeriapistrikud, raudkullid ja preeria lõgismadud.