Pudelinoosi delfiinid

Valige Lemmiklooma Nimi







Pildi allikas

The Pudelinoosi delfiin on kõige levinum ja tuntuim delfiiniliik. See elab soojas ja parasvöötmes kogu maailmas ning seda võib leida kõikjal peale Arktika ja Antarktika ookeanide. Pudelinoosidelfiinid eelistavad madalaid, rannikuäärseid vetes ja neid nähakse tavaliselt Hawaii ja Florida rannikul.

The teaduslik nimi jaoks pudelnoosi delfiin on 'Tursiops truncata'.

Pudeloosse delfiinide sugulaste hulka kuuluvad Vaikse ookeani valgeküljeline delfiin (Lagenorhynchus Obliquidens), mida eristab kitsenev pea, hallikasvalge kõht ja kõrge seljauim, Risso delfiin (Grampus Griseus), keda eristab tema suur suurus ja tömp, nokata pea ning valgenokaline delfiin (Lagenorhynchus Alborostris), suur jässaka sabaga vigurujuja.

Pudelinoosi delfiinide omadused

Pudelinoosidel delfiinidel on voolujoonelised torpeedokujulised kehad, mis võimaldavad neil kiiresti mööda ookeani liuelda. Pudelinoosidelfiinide värvus varieerub kreemikast süsi või peaaegu mustani. Tavaliselt on nende selg tumedam ja kõht heledam. Piklikud ülemised ja alumised lõualuud annavad loomadele nimetuse Bottlenose.

Tõeline nina on aga pea peal olev puhumisauk ja nina vahesein on nähtav, kui puhumisauk on avatud. Nende näol on iseloomulik 'naeratus'. Pudelinoosidelfiinid kasvavad 2–4 meetri (6–13 jalga) pikkuseks ja kaaluvad umbes 500 kilogrammi (1100 naela). Isased pudelnoosidelfiinid on keskmiselt veidi pikemad ja tunduvalt raskemad kui emased.

Pudelinoosidel delfiinidel on iseloomulikud nahamärgid, mis aitavad neil potentsiaalsete kiskjate eest maskeerida. Nende sabal on kaks horisontaalset mõla, mida nimetatakse 'flueks', mis ei sisalda luid ega lihaseid, mis aitavad neil veest läbi ajada.

Pudelinoosi delfiinide käitumine

Seda väga intelligentset veeimetajat on alati kujutatud kui üht inimese parimat ookeanisõpra. Nokaga delfiinidest suurim, see on oma nime saanud lühikese jässaka noka järgi, mis meenutab pudeli ülaosa või kaela.

Pudelinoosidelfiinid elavad sotsiaalsetes rühmades, mida nimetatakse koolideks või kaunadeks, mis koosnevad kuni 12 isendist. Need on pikaajalised sotsiaalsed üksused. Tavaliselt elab rühm emaseid ja nende poegi koos kaunas ja noorloomad segakaunis. Mitmed neist kaunadest võivad ühineda ja moodustada suuremaid rühmitusi, mis koosnevad sajast või enamast delfiinist. Isased elavad enamasti üksi või 2–3-liikmelistes rühmades ja ühinevad kaunadega lühikest aega.

Pudelinoosidelfiin on üldiselt tuntud oma sõbraliku iseloomu ja uudishimu poolest vette kastetud inimeste vastu. Ei ole harvad juhud, kui sukeldujat uurib grupp neid ja nad on sageli üsna vastuvõtlikud õrnale pai või silitamisele. Aeg-ajalt on delfiinid päästnud vigastatud sukeldujaid, tõstes nad pinnale. Seda käitumist näitavad nad ka oma liigi vigastatud liikmete suhtes.

Pudelinoosidelfiinid on aga röövloomad ja neil on ka agressiivne käitumine. See hõlmab isaste vahelisi võitlusi auastme ja emastele juurdepääsu pärast, aga ka agressiooni haide ja teiste väiksemate delfiinide liikide vastu. Isased delfiinid võistlevad paaritumishooajal üksteisega väga jõuliselt, näidates üles sitkust ja suurust mitmete tegudega, näiteks peaga löömisega.

Tihti nähakse paadi vöörilainel sõitmas ja 'murdmas' (kõhuhüppeid tegemas), võib pudelidelfiin veest mitu meetrit välja hüpata. Nad sooritavad neid kõrgeid hüppeid ja saltosid, et hingata ja ka omavahel suhelda.

Pudelinoosidelfiinid magavad umbes kaheksa tundi päevas, ujuvad kiirusega 12 miili tunnis ja sukelduvad kuni 20 minutit 300 meetri (1000 jala) sügavusele.

Pudelinoosi delfiinide dieet

Nende toitumine koosneb peamiselt väikestest kaladest, aeg-ajalt ka kalmaaridest, krabidest, kaheksajalgadest ja muudest sarnastest loomadest. Pudelinoosidelfiinid toituvad umbes 8–15 kilogrammist toidust päevas.

Pudelinoosidel on mõlemas lõualuus 18–27 paari väikseid koonusekujulisi hambaid. Nende naelakujulised hambad aitavad toitu haarata, kuid mitte närida.

Kui kalaparv on leitud, töötavad loomad meeskonnana, et hoida kalad lähestikku ja maksimeerida saaki. Pudelinoosidelfiinid otsivad ka üksi kalu, sageli põhjas elavaid liike. Mõnikord kasutavad nad „kala löömist”, mille käigus kala uimastatakse (ja mõnikord visatakse veest välja) lest, et hõlbustada kala püüdmist ja söömist.

Pudelinoosi delfiinide meeled ja suhtlemine

Pudelinoosidelfiinid suhtlevad üksteisega kehakeele ja iseloomulike vilede, klõpsude ja helide abil, mida tekitavad kuus õhukotti nende löögiava lähedal (neil puuduvad häälepaelad). Igal loomal on iseloomulik sagedusmoduleeritud kitsaribaline signatuuri häälitsus (signatuuri vile), mis on ainulaadselt tuvastav. Muu suhtlus kasutab umbes 30 muud eristatavat heli.

Pudelinoosi delfiinide paljundamine

Pudelnina-delfiini peamine pesitsushooaeg on märtsist aprillini.

kurameerimine – Isase kurameerimiskäitumine hõlmab emasesse klammerdumist, naisele poseerimist, silitamist, hõõrumist, nügimist, suudlemist, lõualuu plaksutamist ja röökimist. Kopulatsioonile eelneb pikk eelmäng; seejärel paigutavad kaks looma end kõhult kõhule, peenis ulatub oma pilust välja ja sisestatakse tuppe. Aktus kestab vaid 10–30 sekundit, kuid seda korratakse mitu korda, mille vahel on mitu minutit pausi.

Rasedus ja Sünd – Emase pudelidelfiini tiinusperiood on 12 kuud. Vasikad sünnivad kesksuvel Euroopa vetes ja veebruarist maini Floridas. Pojad sünnivad madalas vees, mõnikord abistab ämmaemand (kes võib olla isane). Uue üksiku vasika pikkus on sündides umbes 1 meeter (3 jalga).

Imetamise kiirendamiseks võib ema oma piimanäärmetest piima väljutada. Seal on kaks pilu, üks kummalgi pool suguelundite pilu, mõlemal on üks nibu. Vasikat imetatakse 12–18 kuud.

Pojad elavad emaga tihedalt koos kuni 6 aastat. Isased ei osale oma järglaste kasvatamises. Emased saavad suguküpseks 5–12-aastaselt, isased veidi hiljem, 10–12-aastaselt.

Pudelinoosi Dolphin Natural Predators

Suured hailiigid, nagu tiigerhai, tumehai ja härghai, saagivad pudelisudelfiini. Kuid delfiin pole oma kiskjate vastu kaugeltki abitu ja on teada, et ta võitleb oma ründaja kallal. Orca võib ka seda röövida, kuid see tundub väga-väga haruldane.

Pudelinoosi delfiinide kaitse

Ehkki neid on endiselt üldiselt palju, on pudelipeadelfiine mõnes kohas praktiliselt hävitatud. Osades maailma osades jahitakse neid liha ja muude toodete saamiseks

Vaikses ookeanis uputatakse nad sageli tuunikalavõrkudesse, kuigi uusi delfiinisõbralikke võrke kasutatakse nüüd laiemalt. Samuti on muret tekitanud inimese tekitatud meremüra, näiteks laevade sonar. Need mürad häirivad vaalu ja delfiine ning mõjutavad nende toitumis-, navigeerimis- ja suhtlemisvõimet. Tõendid näitavad, et madala sagedusega aktiivsonareid tootvad sõjalised allveelaevade tuvastussüsteemid ujutavad ookeanid üle müraga ning ohustavad vaalade ja delfiinide ellujäämist, hävitades nende kuulmise ning põhjustades nende kõrvade ja kopsude verejooksu.

Delfiinid ja inimesed

Pudelinoosidelfiine (nagu ka teisi delfiine) treenitakse sageli delfiinide showdel esinema. Mõned loomakaitseaktivistid väidavad, et sealsed delfiinid ei ole piisavalt proovile pandud ja basseinid on liiga väikesed; teised väidavad, et delfiinide eest hoolitsetakse hästi ning neile meeldib inimestega koos elada ja töötada.

Päästejõud leidsid hiljem 2005. aasta augustis orkaan Katrina laastava löögi ajal akvaariumibasseinist välja uhutud pudelidelfiini, kes olid koos rannikuvetes oma endise kodu lähedal Mississippi osariigis Gulfportis.

Otsest suhtlemist delfiinidega kasutatakse raske puudega laste ravis.

Rohkem teavet pudelisooseliste delfiinide kohta

Mõned maailma suurimad pudelitardelfiinid elavad Ühendkuningriiki ümbritsevates ookeanides. Nende suurus on üldiselt väga erinev, kuid Ühendkuningriigi delfiinid on tavaliselt umbes meetri võrra pikemad kui USA-s Florida lähedal elavad delfiinid. Pudelnokkadelfiine on kahte tüüpi – rannikul elavad on tavaliselt väiksemad ja kõhnemad ning avamerel elavad suuremad ja paksemad.

Soojemates ja madalamates vetes elavatel delfiinidel on tavaliselt väiksem keha kui nende nõbudel jahedamas pelaagilises vees.

Näiteks Šotimaal Moray Firthis, maailma põhjapoolseimas elanikus, tehtud loomade uuring registreeris täiskasvanud keskmise pikkusega veidi alla 4 meetri (13 jalga). Seda võrreldakse Florida elanike keskmise pikkusega 2,5 meetrit (8 jalga). Külmemates vetes viibijatel on ka rasvam koostis ja veri, mis sobib paremini süvasukeldumiseks. Pudelnokkadelfiinid on kergesti äratuntavad nende tumeda ja kumera seljauime järgi hallil kehal.

Nagu kõik teised delfiinid, peab pudelikodeldelfiin iga 5–8 minuti järel tõusma pinnale, et hingata läbi oma puhumisaugu, kuigi üldiselt hingab ta sagedamini – kuni mitu korda minutis.

Pudeloosdelfiinid elavad sotsiaalsetes rühmades, mida nimetatakse koolideks või kaunadeks, mis koosnevad kuni 12 isendist. Need on pikaajalised sotsiaalsed üksused. Tavaliselt elab rühm emaseid ja nende poegi koos kaunas ja noorloomad segakaunis. Mitmed neist kaunadest võivad ühineda ja moodustada suuremaid rühmitusi, mis koosnevad sajast või enamast delfiinist. Isased pudelnoosidelfiinid elavad enamasti üksi või 2–3-liikmelistes rühmades ja ühinevad kaunadega lühikest aega.

Pudelinoosidel on ülemises lõualuus 40–52 hammast ja alumises lõualuus 36–48 hammast. Nende toitumine koosneb peamiselt väikestest kaladest, aeg-ajalt kalmaaridest, krabidest, kaheksajalgadest ja muudest sarnastest loomadest. Pudelinoosidelfiinid toituvad umbes 8–15 kilogrammist toidust päevas.

Emase pudelidelfiini tiinusperiood on 12 kuud. Vasikad sünnivad kesksuvel Euroopa vetes ja veebruarist maini Floridas. Nad sünnivad madalas vees, mõnikord abistab ämmaemand (see võib olla isane pudelidelfiin). Uue üksiku vasika pikkus on sündides umbes 1 meeter (3 jalga).

Ehkki neid on endiselt üldiselt palju, on pudelipeadelfiine mõnes kohas praktiliselt hävitatud. Osades maailma osades kütitakse pudelinoosi delfiine liha ja muude toodete saamiseks.

Vaikses ookeanis uputatakse pudelidelfiinid sageli tuunikalavõrkudesse, kuigi uusi delfiinisõbralikke võrke kasutatakse nüüd laiemalt. Samuti on muret tekitanud inimese tekitatud meremüra, näiteks laevade sonar. Need mürad häirivad vaalu ja delfiine ning mõjutavad nende toitumis-, navigeerimis- ja suhtlemisvõimet. Tõendid näitavad, et madala sagedusega aktiivsonareid tootvad sõjaväe allveelaevade tuvastussüsteemid ujutavad ookeanid üle müraga ning ohustavad vaalade ja delfiinide ellujäämist, hävitades nende kuulmise ning põhjustades nende kõrvade ja kopsude hemorraagiat.

Vaata lähemalt B-tähega algavad loomad