Väike öökull (Athene noctua) Faktid
muud / 2026
Pildi allikasThe Punane Orav (Sciurus vulgaris) on puu-orava liik. Punased oravad on puudel elavad kõigesööjad närilised, keda leidub sageli kogu Euraasias. Suurbritannias on arvukus aga drastiliselt vähenenud tänu Põhja-Ameerikast pärit idaosa hallorava sissetoomisele. Punase orava pikkus peast kehani on 19–23 sentimeetrit ja saba pikkus 15–20 sentimeetrit.
Punased oravad ei ole seksuaalselt dimorfsed, kuna isased oravad ja emased oravad on sama suured. Punane orav on veidi väiksem kui ida-hall orav, kelle pea ja keha pikkus on 25–30 sentimeetrit ja kaal 400–800 grammi. Arvatakse, et pikk saba aitab oraval puult puule hüpates ja mööda oksi joostes tasakaalu hoida ja juhtida ning võib looma une ajal soojas hoida. Punase orava karvkate varieerub vastavalt aastaajale ja asukohale.
On mitmeid erinevaid karvkatte värvi morfe, mis ulatuvad mustast punaseni. Punased mantlid on enim levinud Suurbritannias. Orava alumine külg on alati valge-kreemika värvusega. Punased oravad ajavad karva maha kaks korda aastas, vahetades augustist novembrini õhema suvekarva vastu paksema, tumedama ja märgatavalt suuremate kõrvatupsudega talvekarva vastu. Heledam ja punasem karvkatte värv koos suuremate kõrvatupsudega aitab eristada euroopa punast oravat idahallist või ameerika punasest oravast.
Punasel oraval, nagu enamikul puuoravatel, on teravad, kumerad küünised, mis võimaldavad puude otsa ronida isegi siis, kui oksad ulatuvad üle.
Paaritumine võib toimuda talve lõpus veebruaris ja märtsis ning suvel juunist juulini. Ühe emase kohta on võimalik kuni kaks pesakonda aastas. Igas pesakonnas on tavaliselt kolm või neli poega, kuigi sündida võib isegi kuus. Rasedus kestab umbes 38-39 päeva. Poegade eest hoolitseb üksi ema, nad sünnivad abituna, pimedana ja kurdina ning kaaluvad 10–15 grammi. Nende keha on karvadega kaetud 21 päeva pärast, silmad ja kõrvad avanevad 3–4 nädala pärast ning kõik hambad arenevad välja 42 päeva pärast. Noor orav võib süüa tahkeid aineid umbes 40 päeva pärast sündi ja sellest hetkest alates võib ta ise pesast lahkuda, et toitu leida, kuid ta imeb siiski oma ema, kuni võõrutamine toimub kaheksa kuni kümne nädala vanuselt.
Punase orava eluiga on keskmiselt 3 aastat, kuigi vangistuses võivad isendid ulatuda 7-aastaseks ja 10-aastaseks.
Punased oravad söövad peamiselt puude seemneid, eemaldades okaspuu käbid korralikult ära, et seemneid sees saada. Süüakse ka seeni, linnumune, marju ja noori võrseid. Sageli eemaldatakse puudelt koor, et mahla saaks juurde pääseda. Suurem osa nende aktiivsest perioodist kulub toidu otsimisele ja toitmisele. Üleliigne toit asetatakse peidustesse, kas maetakse maha või puude nurkadesse või aukudesse ja süüakse ära, kui toitu napib.
Kuigi punased oravad mäletavad, kus nad vahemälu lõid, on nende ruumimälu oluliselt vähem täpne kui hallide oravate oma. Sageli peavad nad neid vajaduse korral otsima ja paljusid vahemälu ei leita enam kunagi. Territooriume ei hooldata ja isendite toitumisalad kattuvad oluliselt.
Punane orav on kaitse all enamikus Euroopas, kuid mõnes piirkonnas on teda arvukus ja teda kütitakse karva pärast. Punase orava arvukus on Ühendkuningriigis drastiliselt vähenenud. Arvatakse, et järele on jäänud alla 140 000 isendi, kellest ligikaudu 85% on Šotimaal. Selle populatsiooni vähenemise põhjuseks on tõenäoliselt Põhja-Ameerikast pärit ida-halli orava sissetoomine, samuti tema loodusliku metsaelupaiga kadumine ja killustatus.
Ülejäänud punaste oravate arvu säilitamiseks kuulutas Ühendkuningriigi valitsus 2006. aasta jaanuaris välja hall-oravate massilise tapmise programmi. Seda tervitasid paljud looduskaitserühmad. Ühendkuningriik on loonud kohaliku programmi, mida tuntakse Kirde-Šotimaa bioloogilise mitmekesisuse partnerlusena, mis on riikliku bioloogilise mitmekesisuse tegevuskava osa. Seda programmi haldab Grampian Squirrel Society eesmärgiga kaitsta punast oravat.
Ida-halliorava populatsioon näib olevat võimeline punast oravat konkureerima erinevatel põhjustel: idapoolne hallorav suudab tammetõrusid kergesti seedida, punane orav aga mitte. Ida-hall orav kannab haigust, orava parapoksviirust, mis ei näi mõjutavat nende tervist, kuid tapab enamiku punastest oravatest.
Kui punastele oravatele avaldada survet, ei sigi nad nii sageli. Väärib märkimist, et idapoolsed halloravad tavaliselt punast oravat ei ründa ja nende liikide vaheline otsene vägivaldne konflikt ei ole punaorava populatsiooni vähenemise teguriks.