Tapir

Valige Lemmiklooma Nimi







  Tapir

The Tapir on suur sealaadne sirviv imetaja, kes kuulub perekonda Tairidae. Tapiirid on kabiloomad, keda võib kohata vihmametsades Lõuna ja Kesk-Ameerika ja Kagu-Aasias . Tapiiril on 4 elusliiki, millest kolm on levinud Ameerika vihmametsades ja üks Aasia vihmametsades.

Tapiirid on seotud ninasarvikute ja hobustega. Isaseid tapiire nimetatakse 'pullideks', emaseid 'lehmadeks' ja tapiiripoegi nimetatakse 'vasikateks'. Tapiride rühma nime nimetatakse küünlaks.

Tapiri liigid:

  • Brasiilia tapiir (Tapirus terrestris) – Lõuna-Ameerika, sealhulgas Brasiilia , Kolumbia ja Venezuela , lõuna suunas põhja poole Argentina
  • Bairdi tapiir (Tapirus bairdii) – Belize
  • Mägi Tapir (Tapirus pinchaque) – Andide mäed
  • malai tapiir , mida nimetatakse ka Aasia tapiiriks (Tapirus indicus) – Kagu-Aasia, sealhulgas Kambodža , Indoneesia , Laos , Malaisia , Myanmar (Birma), Tai ja Vietnam

Tapiri omadused

Tapiiride pikkus on olenevalt liigist 1,8–2,5 meetrit (6–8,25 jalga) – Malaja tapiir on suurim ja mägitapiir väikseim. Nende kaal võib varieeruda vahemikus 180–320 kilogrammi (396–704 naela) ja nad võivad seista õlgade kõrgusel umbes 1 meetri (3 jalga).

Tapiiride karvad on lühikesed ja nende värvus võib varieeruda punakaspruunist mustani, kusjuures malai tapiiril on ainus alamliik, mille seljal on valge sadulakujuline märk, mis võib aidata tal hämaras metsaaluses maskeerida, ja mägitapiiril. villasemat karvakatet.

Tapiiridel on jämeda kehaehitusega keha, millel on lühikesed jalad, väljaulatuv kints ja lühike jässaba saba. Nende kabjad on laiali ja neil on ees neli ja taga kolm varvast, mis aitavad neil mudasel ja pehmel pinnasel kõndida. Nende tundlikud kõrvad on ümarad ja valge otsaga ning pruunid silmad on väikesed ja neil on sageli sarvkesta hägusus, mis põhjustab nägemise halvenemist, kuid nende tugev haistmismeel aitab seda puudujääki kompenseerida. Tapiiridel on piklik, painduv koon, mida nad kasutavad okste ja muu lehestiku haaramiseks, mis muidu võivad kättesaamatus olla. Emastel tapiridel on paar üksikut piimanäärmet, millega nad oma poegi imevad.

  Tapir

Tapiri käitumine

Tapiirid on öised ja hämariku loomad välja arvatud mägitapir, mis on rohkem ööpäevane, aktiivne päeval. Tapirid veedavad suurema osa oma päevast vee all, kasutades oma koonu nagu snorkelid, et kuumas metsakeskkonnas jahedana hoida ja ka kiskjaid vältida.

Tapiirid on nende suurust arvestades üllatavalt agarad ujujad. Tapiirid suudavad ka jõesängi vajuda ja mööda põhja kõndida, täpselt nagu ninasarvikud. Sukeldudes võimaldavad nad väikestel kaladel oma keha parasiite korjata. Tapiirid püherdavad päeva jooksul ka mudas, mis aitab neil jahtuda ja eemaldab putukad nahalt.

Tapiirid on agarad ronijad, kes ronivad ilmse kergusega üles järskudel mäenõlvadel ja jõekallastel. Öösel ilmuvad tapiirid avatumale maale, kus nad sirvivad taimestikku ja järgivad ühte paljudest hästi sissetallatud radadest lemmiku jootmisauku.

Tapiirid on üksikud loomad kes veedavad suurema osa ajast üksi, välja arvatud emased ja nende pojad. Oma üksildase eluviisi tõttu võivad tapiirid juhuslikel kohtumistel muutuda üksteise suhtes agressiivseks. Nende juhuslike kohtumiste vältimiseks märgistavad tapirid oma ala uriiniga ja hoiatavad üksteist oma kohalolekust valju häälitsusega, sealhulgas kõrgete kiljumiste, kiljumiste ja viletega.

Tapiiridel on väga vähe looduslikke kiskjaid, sest nad on suured loomad ja nende kaelal olev paks nahk muudab kiskja jaoks looma haaramise raskemaks. Enamik ohte on pärit suurtelt kassidelt nagu Jaguarid ja tiigrid, samuti maod, näiteks Anaconda ja Krokodillid vees olles. Tapiirid suudavad ka vaatamata oma suurusele üsna kiiresti joosta ja suudavad kiiresti turvalisust leida nii paksus metsaaluses metsaaluses kui ka vees. Kiskjaga silmitsi seistes suudab tapiir end kaitsta oma tugevate lõualuude ja teravate hammaste abil.

Tapir elupaik

Tapiiride eelistatud elupaigad on metsamaad ja tihedad rohumaad alad, millel on lähedane veeallikas, näiteks järv või jõgi. Vanu metsi eelistatakse ka nendes leiduvate toiduallikate tõttu.

Tapir Dieet

Tapiirid on taimtoidulised loomad, kes toituvad veetaimedest, viljadest ja pungadest. Need imetajad söövad ka oksi ja lehti. Nad kasutavad oma pikki koonu, et toitu otsida mööda maad. On teada, et tapiirid tarbivad ühe päeva jooksul kuni 40 kilogrammi (85 naela) taimestikku.

  Tapir

Tapiri paljundamine

Tapiirid paarituvad aastaringselt, kuid enamasti vihmaperioodil. Pojad sünnivad vahetult enne järgmise aasta vihmade algust. Paaritumine võib toimuda nii vees kui ka väljaspool seda. Pesitsevad paarid paarituvad mitu korda emase inna ajal. Pärast umbes 13-kuulist tiinusperioodi toob emane tapir ilmale ühe poega.

Terve emane tapir võib poegida iga 2 aasta tagant. Noortel taapiiridel, nagu Brasiilia tapiir, on sageli punakas/pruun karv, mis on triibuline ja valgekirju. See muster annab neile kamuflaaži laigulises metsavarjus.

Nende juuksed muutuvad mustaks, kui nad arenevad, tavaliselt umbes 4–7 kuud. Noored tapirid võõrutatakse 6–8 kuu vanuselt, sel ajal on nad peaaegu täiskasvanud. Tapiirid saavad suguküpseks 3–4-aastaselt, emased saavad täiskasvanuks varem kui isased. Taapiiri eluiga on looduses kuni 35 aastat.

Tapiri kaitse

Tapiiride arvukus on nende liha ja naha küttimise tõttu oluliselt vähenenud. Elupaikade kadumine on ka tapiirile suur oht. Brasiilia tapiirid ja malai tapiirid on nüüd klassifitseeritud haavatavateks.

Bairdi tapiir ja mägitapiir on mõlemad liigitatud ohustatud liikideks, kusjuures mägitapiir on enim ohustatud liik. Käimas on mitmeid kaitsealaseid jõupingutusi.

Tapiri spetsialistide rühm püüab praegu aidata Tapiiril ellu jääda nelja tapiiriliigi päästmise, taastamise ja haldamise programmidega.