Gerenuk
muud / 2026
Pildi allikasThe tšintšilja on väike karvane näriline, umbes a suurune Jänes , mis on pärit Lõuna-Ameerika Andide mägedest. Tšintšiljaliike on kahte liiki, kohev tšintšilja ja Chinchilla brevicaudata . Nende kahe liigi vahel on vähe märgatavat erinevust, välja arvatud see, et Chinchilla brevicaudatal on lühem saba, paksem kael ja õlad ning lühemad kõrvad.
Tšintšilja kuulub sugukonda Chinchillidae koos nende sugulastega viscachad. Nad kuuluvad näriliste seltsi. Nimi 'tšintšilja' tähendab 'väikest tšintšat', mis on nime saanud Andide tšintša rahva järgi. Chincha inimesed jahtisid neid nende pehme ja tiheda karva pärast. Nende karusnahk on teistest loomadest üks tihedamaid, folliikuli kohta on 60 karva.
Kahjuks väheneb tšintšiljade arv looduses kiiresti ja mõlemad liigid on praegu Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) poolt ohustatud liikide nimekirjas. Ent oma häbeliku, tundliku ja intelligentse olemuse tõttu on nad koduloomadena üha populaarsemaks muutunud.

Tšintšiljad on pärit Lõuna-Ameerika karmidest Andide mägedest. Iidne Inkade impeerium jahtis neid liha ja karusnaha pärast ning pidas neid lemmikloomadena. Tšintšilja karusnaha sai populaarseks 1700. aastatel ja kaubanduslik jaht Põhja-Tšiilis hakkas populaarsust koguma aastal 1828. Kõik tšintšiljad kütiti ja püüti püünistesse, kuid C. chinchilla oli eriti nõutud tänu oma kvaliteetsemale karvale ja suuremale suurusele. See tähendas, et 1900. aastateks oli loom väljasuremisele lähedal.
1920. aastatel armus Ameerika kaevandusinsener Mathias F. Chapman tšintšiljadesse ja sai Tšiili valitsuselt eriloa importida neid USA-sse ligi kümmekond. Ta tegi seda väga hoolikalt, võttes reisiks kaasa nende loodusliku toidu, et nad tunneksid end koduselt.
Tänapäeval arvatakse, et peaaegu iga lemmikloomatšintšilja USA-s on otsene järeltulija 11-st, mille Chapman USA-sse importis.
Tšintšiljad on väikesed loomad, kellel on sihvakas keha ja saba, mis on kuni kolmandiku keha suurusest. Neil on kehapikkus 9–14 tolli (23–36 sentimeetrit) ja 3–6 tolli (7–15 sentimeetrit) põõsad sabad. Emased tšintšiljad on isastest veidi suuremad, kuigi mõlemad kaaluvad 400–500 grammi.
Tšintšiljasid võib leida erinevates värvides. Metsikud tšintšiljad on halli värvi, samas võivad kodumaised tšintšiljad olla beežid, hele šampanjavärvi ja palju muid värve. Nende alaosa on helekollane.
Nad on kaetud tiheda pehme karvaga, et isoleerida neid külmade viljatute mägipiirkondade eest, kus nad elavad. Tšintšiljal on kõige tihedam karusnahk kõigist maismaal elavatest imetajatest; vees on merisaarmas tihedama karvaga. Nende paks kasukas on üks peamisi põhjusi, miks neid 19. sajandil kütiti. Nende juuksed on umbes 1,5 tolli (40 millimeetrit) pikad
Tšintšiljadel on pikad tugevad tagajalad, mis võimaldavad neil joosta ja hüpata agaralt kuni 1,5 meetri kõrgusele. Neil on lühikesed esijalad, mida kasutatakse toidu hoidmiseks püsti istudes. Neil on ka lühikesed viiekohalised esikäpad ja kitsad kolmekohalised tagakäpad ning väikest lamedat küünist ümbritsev jäikade harjastega algeline sõrm. Need harjased võivad aidata kivisel maastikul veojõudu tagada.
Nende pulss jääb vahemikku 100–150 lööki minutis. Nad ei suuda hingeldada ega higistada, mis tähendab, et inimeste hoole all võivad nad kergesti üle kuumeneda või kuumarabanduse saada. Tšintšilja ainus jahutusmehhanism on pumbata verd läbi suurte kõrvade, millel on vähem karvu.
Nende kahe liigi vahel on erinevusi. C. chinchillal on lühem saba, paksem kael ja õlad ning lühemad kõrvad kui C. lanigeral. Arvatakse, et kodustatud tšintšiljad kuuluvad C. lanigera liiki. Need kodumaised tšintšiljad, keda on valikuliselt kasvatatud ligi 100 aastat, on peaaegu kaks korda suuremad kui kõrbes.
Tšintšilja eluiga looduses on umbes 6 aastat, kuid vangistuses võib see olla kuni 20 aastat.

Tšintšiljad on pärit Lõuna-Ameerika Andide mägedest. Kunagi olid nad levinud kogu Lõuna-Ameerika läänerannikul, sealhulgas Argentinas, kuid nüüd piirduvad nad peamiselt Boliivia, Peruu ja Tšiili riikidega.
Nende eelistatud elupaigad on urud või kivipraod. Nad elavad ka viljatutel ja kuivadel mägede aladel 3000–5000 meetri kõrgusel. Tüüpiline elupaik on kivine või liivane, kus on hõre okkaliste põõsaste, väheste ürtide ja taimede, hajusate kaktuste ja ranniku lähedal asuvate mahlakate bromeeliate laigud.
Kuivades piirkondades elades on tšintšiljad kohanenud energiat säästma. Nad toodavad kontsentreeritud uriini ja väikeseid kuivi väljaheiteid ning nende tihedad juuksed takistavad soojuse ja vee kadu.
Tšintšiljad on rangelt taimtoidulised ja toituvad peamiselt seemnetest ja rohust. Nad söövad ka palju muud taimestikku ja taimseid aineid, nagu koor ja sukulentid, nagu bromeeliad ja kaktused. Nende toitumine muutub hooajaliselt ja selle kõige tavalisem toit on mitmeaastane Tšiili nõelhein. Vaatamata kuivale alale, kus nad elavad, on nad valivad sööjad.
Söömise ajal istuvad nad püsti tagajalgadel ja hoiavad toitu esikäppades.
Looduses on tšintšiljad väga sotsiaalsed ja elavad sotsiaalsetes rühmades, mida nimetatakse karjadeks, mis võivad ulatuda 14-st kuni 100-liikmeliseni. Karjad on nii sotsiaalseks suhtlemiseks kui ka kaitseks kiskjate eest. Emased on inna ajal domineerivad ja agressiivsed nii teiste emaste kui ka isaste suhtes, kuigi tõsist võitlust esineb harva.
Tšintšiljad on peamiselt öised loomad, kelle aktiivsus saavutab haripunkti õhtuhämaruses ja koidikul. Päeval puhkavad nad kivide vahel olevates aukudes ja pragudes, tõustes õhtuhämaruses välja, et öö läbi toitu otsida. Nad kasutavad oma levila jälgimiseks silmatorkavaid kive. Nad söövad pidevalt, sest nende lõikehambad kasvavad pidevalt ja neid tuleb närimise ja närimisega heas korras hoida.
Tšintšiljad teevad mitmesuguseid häälitsusi, sealhulgas piiksuvad, kriuksuvad ja hauguvad. Nad kasutavad neid helisid eneseväljendamiseks, alates potentsiaalsele kaaslasele antud rahulikust, armastavast piiksumisest kuni valju ja agressiivse haukumiseni, kui teda ähvardatakse.
Tšintšiljad on ka väga puhtad olendid. Tervisliku kasuka säilitamiseks võtavad tšintšiljad regulaarselt tolmuvanne, jättes endast heleda peenest pimsskivitolmu ringi.
Nii isased kui ka emased tšintšiljad saavad suguküpseks 8 kuu vanuselt. Pesitsusperiood on peamiselt novembris ja mais, kuid nad võivad sigida igal ajal aastas. Emastel tšintšiljadel tekib inna, mis kestab umbes 30–50 päeva. Emaste tiinusperiood on teiste närilistega võrreldes üsna pikk, umbes 111 päeva. Keskmine pesakonna suurus on 1–6 poega, mida nimetatakse komplektideks, kuigi keskmine on kaks.
Kassid kaaluvad sündides 30–60 grammi ja tiinuse pikkuse tõttu sünnivad nad karva ja lahtiste silmadega. Komplektid imevad piima kuni võõrutamiseni 6–8 nädala vanuselt.
Tšintšiljakomplektid tervitavad oma vanemaid sageli väga kõrge häälega piiksutades, tavaliselt näitamaks, et nad on näljased. Erinevalt teistest närilistest jäävad isased kinni ja võivad abistada vanemlike kohustuste, näiteks lapsehoidmise, täitmisel. Emased võivad aidata ka teisi emasid; kui emane ei saa oma järglasi imetada, võib teine emane poegi toita.

Mõlemad tšintšiljaliigid on praegu IUCNi ohustatud liikide punases nimekirjas ohustatud ja nende populatsioon väheneb. Populatsioonid on peamiselt kannatanud elupaikade kadumise tõttu algarobilla põõsa põletamise ja koristamise tõttu madalamatel kõrgustel ning kariloomade ja karjatamisega. kitsed . Praegu on Tšiili mägedes alles hinnanguliselt vaid 10 000 isendit.
Tšintšiljad on nende looduslikus elupaigas seadusega kaitstud, kuna nad on ohustatud liik, kuid Andide kaugetes mäeahelikes on jahti keeruline jälgida ja ebaseaduslik jaht jätkub mõnes piirkonnas. Enamasti kütitakse neid karusnaha pärast looduses, kuigi see on ebaseaduslik. Looduses väljasuremise vältimiseks on vaja inimese sekkumist ja kaitsemeetmeid. Vangistuses sigimine on aga endiselt edukas ja lemmikloomadeks kasvatatakse sadu tšintšiljasid. Kodustatud tšintšiljasid kasvatatakse ka karusnaha saamiseks.
Looduses esinevate kiskjate hulka kuuluvad röövlinnud, skunksid, kassid, maod ja kihvad. Tšintšiljadel on mitmesugused kaitsetaktikad, sealhulgas uriini pihustamine ja hammustuse korral karusnaha vabastamine.
Tšiili tšintšilja kopsud on asümmeetrilised, vasakul on kolm ja paremal neli laba!
Vaata lähemalt loomad, mis algavad tähega C