Saksa lambakoera labori segu – täielik tõujuhend
Koeratõud / 2026
Pildi allikasThe Kapybara (Hydrochoerus hydrochaeris), võib leida erinevates Lõuna-Ameerika piirkondades ja Panamas. Kapübara on maailma suurim näriline. See kuulub perekonda Hydrochoerus ja on tihedalt seotud agouti'ga, tšintšiljad , coyphillas (suur, taimtoiduline, poolveeline näriline) ja merisead . See kuulub sugukonda Caviidae ja klassi imetajad.
Kapübarad elavad savannides, metsades, jõgedes, soodes ja soodes – kõikjal, kus neil on piisavalt vett joomiseks ja piisavalt toitu, millest nad saavad toituda. Nad on väga sotsiaalne liik ja võivad elada kuni 100 isendist koosnevates rühmades.
Kapübarade üldnimi tähendab 'kõrreliste peremeest', samas kui selle teaduslik nimi 'hydrochaeris' tähendab kreeka keeles 'vesisiga'.
Neid loomi kütitakse nende liha ja naha pärast, kuid õnneks nad praegu ei ole ohustatud loom ja on loetletud kõige vähem muret tekitavatena. Kapübarat võib kohata loomaaedades ja parkides ning vangistuses elab tema eluiga kuni 12 aastat.

Kapübarad on maailma suurimad närilised. Nad kasvavad 130 sentimeetrit (4,3 jalga) ja 50 sentimeetrit (1,6 jalga) pikaks ning kaaluvad kuni 65 kilogrammi (140 naela). Neil on varbad, mis võimaldavad neil olla suurepärased ujujad. Nad võivad täielikult vee all ellu jääda kuni viis minutit, mida nad kasutavad röövloomade eest põgenemiseks.
Kapübaradel on raske tünnikujuline keha ja lühikesed pead, mille keha ülaosas on punakaspruun karv, mis muutub alt kollakaspruuniks. Neil puuduvad udukarvad ja nende kaitsekarvad erinevad vähe ülekarvalistest.
Kapübaradel on kergelt vööga jalad ja ilma sabata. Nende tagumised jalad on veidi pikemad kui esijalad ja nende koon on tömp, silmad, ninasõõrmed ja kõrvad pea kohal. Neil on 20 hammast. Emased kapübarad on isastest veidi raskemad.
Nagu teistel närilistel, kasvavad ka kapübarade esihambad pidevalt, et kompenseerida rohu söömisest tulenevat pidevat kulumist. Ka nende põsehambad kasvavad pidevalt. Kui nad on täiskasvanud, on neil jämedad karvad, mis on hõredalt üle nende naha laiali, muutes kapübara päikesepõletusohtlikuks. Selle vältimiseks võivad nad end mudas veereda, et kaitsta nahka päikese eest.
Kapübaradel on äärmiselt tõhus seedesüsteem, mis toetab looma, samas kui 75% nende toidust hõlmab ainult 3–6 taimeliiki. Neil on kahte tüüpi lõhnanäärmeid; morrillo, mis asub koonul ja pärakunäärmetel. Kuigi need näärmed on mõlemal sugupoolel, on isastel morrillod palju suuremad ja nad kasutavad oma anaalnäärmeid sagedamini. Ka meeste pärakunäärmed on vooderdatud karvadega.
Capybara võib elada 8–10 aastat, kuid sageli ei ela nad looduses röövloomade tõttu üle nelja aasta. Need on lemmiktoit anakondad , jaaguar , Puuma , ocelot , kotkas ja kaiman . Vangistuses võivad nad elada 12 aastat.

Kapübarad on taimtoidulised (täpsemalt kõrrelised – taimtoiduline loom, kes toitub peamiselt Poaceae perekonna taimedest). Nad karjatavad peamiselt kõrrelisi, vee- ja veetaimi ning vilja- ja puukoort. Nad on toitumises selektiivsed ja umbes 75% nende toidust sisaldab kolme kuni kuut erinevat taimeliiki. Kuid kuival hooajal söövad nad rohkem erinevaid taimi, kuna saadaval on vähem taimi. Taimed, mida kapübarad suvel söövad, kaotavad talvel oma toiteväärtuse, mistõttu neid sel ajal ei tarbita.
Täiskasvanud kapübara sööb päevas 6–8 naela (2,7–3,6 kilogrammi) rohtu. Capybarase lõua liigend ei ole risti ja seetõttu närivad nad toitu edasi-tagasi jahvatades, mitte küljelt küljele, mis aitab neil närida läbi sitkete taimsete materjalide.
Kapübarad on koprofaagid, mis tähendab, et nad söövad oma väljaheiteid bakteriaalse soolestiku mikrofloora allikana ja selleks, et aidata seedida rohus sisalduvat tselluloosi, mis moodustab nende normaalse toitumise, ja eraldada toidust maksimaalselt valku. Lisaks võivad nad toitu uuesti närimiseks (närida) tagasi voolata, sarnaselt sellele, kuidas a lehm närib muda. Nad ei järgi järjestikustel päevadel karjatamisel sama marsruuti.
Nii nagu merisigadel, ei ole ka neil närilistel võimet C-vitamiini sünteesida.
Kapübarad on poolveelised imetajad, mida leidub metsikuna suures osas Lõuna-Ameerika (kaasa arvatud Panama , Kolumbia , Venezuela , Brasiilia , Argentina , Prantsuse Guajaana , Uruguay , Peruu ja Paraguay ) tihedates vihmametsades veekogude läheduses. Nad elavad järvede, jõgede, soode, ojade, tiikide ja soode läheduses, näiteks üleujutatud savannides ja jõgede ääres troopilistes metsades. Nad rändavad 25–50 aakri suurustes kodudes.
Kapübarad on sotsiaalsed loomad, keda leidub tavaliselt 10–30-liikmelistes rühmades (kuigi võib moodustada kuni 100-liikmelisi rühmitusi). Rühmasid juhib domineeriv isane, kelle ninal on silmapaistev lõhnanääre, mida kasutatakse tema territooriumil asuvale murule oma lõhna määrimiseks. Kapübarad suhtlevad läbi lõhna ja heli kombinatsiooni, olles väga häälekad loomad nurrumise ja alarmi haukumise, vile ja klõpsatuse, kiljumise ja nurinaga.
Lisaks lõhnanäärmetele võivad nad urineerimisega oma lõhna veelgi levitada. Emased märgivad tavaliselt ilma urineerimiseta ja lõhnavad harvemini kui mehed üldiselt. Emased märgivad sagedamini märjal aastaajal, kui neil on inna. Isased lõhnavad peale esemete ka emaseid.
Keskpäeval, kui temperatuur tõuseb, püherdavad kapübarad vees, et hoida end jahedana, ja seejärel karjatavad hilistel pärastlõunal ja varaõhtul. Kapübarad magavad väga vähe, magavad tavaliselt kogu päeva ja karjatavad öö läbi.
Kapübarad on maal agarad, aga ka vees on nad väga kodused. Nad ei eksi kunagi veest kaugele, sest kui inimene tunneb ohtu, annab see lühikese hauku, mis julgustab karja kiiresti vette pugema, et peituda. Nad on nii hästi kohanenud vees nähtamatuks jäämiseks, et suudavad pärast sukeldumist hinge kinni hoida kuni viis minutit. Samuti suudavad nad vees magada, hoides ainult nina väljas.

Kapübarad jõuavad suguküpseks 18 kuu jooksul ja paljunevad sobivatel tingimustel, mis võib olla kord aastas (Brasiilias) või aastaringselt (Venezuelas ja Colombias). Inna ajal muutub emase lõhn peenelt ja läheduses asuvad isased hakkavad jälitama. Emasloom annab isastele nina kaudu vilistades märku, et tal on inna.
Isane jälitab emast ja tõuseb hobusele, kui emane on veel vees. Kapübaa tiinusperiood on 130–150 päeva ja emane sünnitab tavaliselt neljast pesakonnast koosneva pesakonna, kuid ühes pesakonnas võib sündida kaks kuni kaheksa poega.
Sünnitus toimub maismaal ja emane liitub rühmaga uuesti mõne tunni jooksul pärast vastsündinu sünnitamist. Kapybara pojad on sündides väga hästi arenenud ja neil pole mitte ainult kogu karv ja nad näevad, vaid on ka võimelised jooksma, ujuma ja sukelduma mõne tunni jooksul pärast sündi.
Vastsündinuid liituvad rühmaga kohe, kui nad on liikuma hakanud. Nädala jooksul saavad pojad rohtu süüa, kuid jätkavad iga rühma emaslooma imemist kuni võõrutamiseni umbes 16. nädalal. Noored moodustavad põhirühma sees rühma. Vihmaperiood aprillis ja mais tähistab pesitsusperioodi kõrghooaega.

Kapübarad ei ole IUCNi punases nimekirjas ja seetõttu ei peeta neid ohustatud liikideks. Nende populatsioon on enamikul nende Lõuna-Ameerika levialadel stabiilne, kuigi mõnes piirkonnas on jahipidamine nende arvukust vähendanud.
Mõnes piirkonnas kütitakse neid liha ja karusnahkade pärast ning muul viisil tapetakse inimeste poolt, kes näevad nende karjatamist kariloomade pärast.
Nende nahk on eriti hinnatud peente kinnaste valmistamisel, kuna see on veider omadus, see venib ainult ühes suunas. Mõnes piirkonnas kasvatatakse neid, mis tagab märgalade elupaikade kaitse. Nende ellujäämisele aitab kaasa nende võime kiiresti paljuneda.
Kapübarad on paljude parkide ja loomaaedade elanikud ning võivad neis piirkondades elada kuni 12 aastat, mis on kahekordne nende eluiga looduses.
Need on õrnad ja võimaldavad inimestel neid tavaliselt silitada ja käsitsi toita. Siiski ei soovita seda sageli teha nende puukide tõttu, mis võivad olla Rocky Mountaini täpilise palaviku edasikandjad.
Kuigi see on mõnes osariigis ebaseaduslik, peetakse kapübaraid aeg-ajalt Ameerika Ühendriikides lemmikloomadena.
Kapübara suurimad kiskjad on roheline anakonda, jaaguarid, pumad, ocelotid, kotkad ja kaimanid. Samuti jahivad inimesed neid nii liha kui ka naha pärast.
Kapübara on Lõuna-Ameerikast pärit hiiglaslik koobasnäriline. See on suurim elusolev näriline ja merisea lähisugulane. Nad on väga sotsiaalsed ja neid võib leida kuni 100 inimesest koosnevates rühmades. Ta elab savannides ja tihedates metsades, veekogude läheduses.
Kapübarad on taimtoidulised ja söövad peamiselt kõrrelisi ja veetaimi, samuti puu- ja puukoort. Nad on väga valivad toitjad, kuigi kuival hooajal, kui taimi on vähem, söövad nad mitmesuguseid taimi. Märjal aastaajal söövad nad rohtu, kuid kuival hooajal peavad nad üle minema rikkalikuma pilliroo ja terade, melonite ja kõrvitsatele.
Kapübara võib süüa 6–8 naela (2,7–3,6 kilogrammi) rohtu päevas. Nad söövad ka oma väljaheiteid, et saada kasulikke baktereid, mis aitaksid kõhul lagundada toidus sisalduvaid paksu kiudaineid.
Nad tõmbavad oma toitu tagasi ja närivad seda veel, nagu mäletsejalised, nagu kitsed, lehmad ja kaelkirjakud. Nad närivad oma toitu küljelt küljele nagu a kaamel , mitte üles-alla, mis aitab neil sitkeid taimseid materjale närida.
Kapybarasid leidub Panamas, Colombias, Venezuelas ja Peruus, läbi Brasiilia ja Paraguays ning Põhja-Argentiinas ja Uruguays. Nad elavad soodes, rabades, jõgedes ja järvedes, kuid neid võib leida ka rohtunud tasandikel ja isegi vihmametsades.
Kuival hooajal peavad nad elama piirkonnas, kus on vett ja nad saavad toituda, ning märjal hooajal, kui ala üleujutab, peab neil siiski olema võimalik karjatada, mida nad sageli teevad rohtukasvanud kallastel.
Nende eluiga võib olla 8–10 aastat, kuid sageli elavad nad looduses vaid umbes nelja-aastaseks. Seda seetõttu, et neid röövivad eriti sellised loomad nagu roheline anakonda, jaaguarid, pumad, ocelotid, kotkad ja kaimanid.
Vaata lähemalt loomad, mis algavad tähega C