Väike öökull (Athene noctua) Faktid
muud / 2026

Tamarin Monkeys on väikesed ahvid perekonnast Callitrichidae. Nemad on uue maailma ahvid , umbes orava suurune. Siiski on palju variante ja me vaatame mõnda neist allpool.

The Must Lõvi Tamarin Monkey (Leontopithecus chrysopygus), tuntud ka kui kuldne lõvi tamariin, on lõvitamariin, mida leidub ainult Brasiilia São Paulo ja Paraná osariikides, peaaegu eranditult Morro do Diabo looduspargis.
Must lõvi tamariini ahv elab oma piiratud levila sekundaarsetes ja ürgmetsades. Oravasuurune must lõvi tamariin on üks maailma ohustatumaid imetajaid.
Black Lion Tamarin Monkey on läikiv must karv, millel on erineva koguse punakaskuldne karv kintsudel, reitel ja sabapõhjal.
Nägu raamiv pikk lakk on must. Nagu lähedalt seotud kuldlõvi tamariin, on ka mustal lõvi tamariinil pikad sõrmed, mida kasutatakse väikeste putukate otsimiseks. Kaitsestaatus – kriitiliselt ohustatud.
The Kuldlõvi Tamarin Monkey Kuldmarmosett (Leontopithecus rosalia) on kallaste (Cebidae) perekonda kuuluv.
Brasiilia Atlandi ookeani rannikumetsades pärinev kuldlõvi-tamariini ahv on ohustatud liik ja üks maailma haruldasemaid loomi, mille hinnanguline metsik populatsioon on 1000 isendit ja vangistuses umbes 500 isendit.

Golden Lion Tamarin Monkey on punakasoranži kuni kuldpruuni värvusega. Tema juuksed on näo ümber pikemad ja tumedamad, moodustades laka pea kohal ning põskedel ja kurgus.
Tema jäsemed on peenikesed, teravate küünistega. Kuigi üsna pikk, ei ole ta saba tundlik.
Golden Lion Tamarin Monkeysi keha pikkus on kuni 335 millimeetrit (13 tolli) ja selle saba kuni 400 millimeetrit (15 tolli). Kuldlõvi tamariini isane kaalub looduses kõigest 700 grammi (1,5 naela), kuigi vangistuses võib leida ka suuremat kaalu. Tiine emane võib kaaluda kuni 790 grammi (1,8 naela), kuid mittetiinev emane kaalub tavaliselt 550 grammi (1,1 naela).
Suurem osa looduslikust populatsioonist on piiratud Reserva Biológica de Poço das Antasega, mis on Rio de Janeiro osariigi soostunud metsade kaitseala. Kuna selle olemasolev elupaik on metsaraie ja põllumajanduse tõttu lagunenud, on see kaasa toonud isoleeritud populatsioonid ja sugulusaretuse, mis võib tõenäoliselt lõppeda väljasuremisega.
Nende kõigesööjate ahvide toitumine sõltub vihmaveest ja putukatest. Süüakse ka puuvilju. Kuldlõvi tamariin on ööpäevane ja peamiselt puisloom, moodustades kuni neljateistkümnest isendist koosnevad väikesed rühmad, mida juhib pesitsuspaar; aeg-ajalt võivad kaasatud olla kaks sõltumatut isast, kuid tavaliselt paaritub ainult üks emasloomaga. Öösiti magavad tamariinid puude mahajäetud pesaaukudes või suurtes bromeeliates (troopilises ja soojas parasvöötmes Uues Maailmas pärinev suur õistaimede perekond). Rühm on ühistu poegade kasvatamisel, kuid tavaliselt pesitseb ainult domineeriv emane.
Kuldlõvi Tamarin on võimeline sigima 18 kuu vanuselt. Pesitsusperiood on septembrist märtsini. Rasedus kestab 126–130 päeva, lõppedes tavaliselt kaksikute sünniga. Noored tamariinid võõrutatakse juba 90 päeva pärast, vähem kui pooled imikutest jäävad oma esimese eluaasta ellu. Kui nad seda teevad, võib eeldada, et eluiga on 8–15 aastat. Kaitsestaatus – ohustatud.

Neli liiki Lõvi Tamarin ahvid (Leontopithecus makikina), mis moodustavad perekonna Leontopithecus. Nad on väikesed Uue Maailma ahvid, kes on saanud nime nende nägu ümbritseva laka järgi. Elades Brasiilia idapoolsetes vihmametsades, on nad, nagu kõik teised kalitrihnid, puid.
Lion Tamarin Monkeys kaalub kuni 900 grammi (2 naela) ja on umbes 30 sentimeetrit (12 tolli) pikk, sabad on umbes 45 sentimeetrit (17 tolli).
Lion Tamarin ahvid hüppavad läbi puude, kasutades sõrmi okstest kinni hoidmiseks ja küüniseid koore alla kaevamiseks, et otsida putukaid, mida süüa.
Lion Tamarin Monkeys söövad ka mõnda maod , väikesed sisalikud ja väikesed puuviljad.
Lion Tamarin Monkeys elavad tavaliselt pererühmades, kusjuures mõlemad vanemad jagavad erinevaid ülesandeid iga-aastaste kaksikute kasvatamisel.
Ema imetab oma poegi iga 2–3 tunni järel ja isa kannab imikuid seljas. Olles igapäevased puuelanikud, magavad tamariinilõvi ahvid öösiti puuõõnsustes ja otsivad peavarju ka päeva kõige kuumemal ajal. Kaitsestaatus – vähim mure.
The Keiser Tamarin Monkey (Saguinus imperator) elab Amazonase basseini edelaosas, idas Peruu , põhja boliivia ja Lääne-Brasiilia osariikides Acre ja Amazonas. Keiser Tamarini karv on halli värvi, rinnal on kollakad täpid. Käed ja jalad on mustad ning saba pruun. Silmapaistev on selle pikad valged vuntsid, mis ulatuvad mõlemale poole õlgadest kaugemale.

Keiser Tamarin Monkey ulatub 24–26 sentimeetri pikkuseks ja tal on 35 sentimeetri pikkune saba. See kaalub umbes 300–400 grammi. Keiser Tamarin Monkey elab troopilistes vihmametsades, kes elab sügaval metsas ja ka avatud puudega kaetud aladel. Emperor Tamarin Monkey on ööpäevane ahv, kes veedab suurema osa oma päevadest puude otsas.
Keiser Tamarin elab koos 2–8 inimesest koosnevates rühmades. Vanim emane juhib rühma üle mitme küpse isase. Vastastikune hooldus mängib olulist rolli sidemete loomisel ja sotsialiseerumisel. Keiser Tamarini toitumine on sarnane teiste tamariinide toitumisega.
Keiser Tamarin Monkey on kõigesööja, kes sööb peamiselt puuvilju, putukaid ja mahla. Ta sööb ka linnumune ja väikseid selgroogseid (näiteks puukonnad). Väikese kaalu tõttu jõuab see toiduni okste kaugematesse otsadesse, kuhu raskemad loomad ligi ei pääse.
Tiinusperiood on 140–145 päeva ja sünnid on tavaliselt kaksikud (kuigi mõnikord sünnivad kolmikud), nagu see on tüüpiline tamariinidele. Kõik isasloomad aitavad poegimisel, hoolitsevad ja toetavad poegi, kannavad neid ja toovad emale imetamiseks. Umbes 3 kuu vanuselt on nad võõrutatud ja teise aasta lõpus on nad täielikult küpsed. Emperor Tamarin Monkeysi eluiga on üle 15 aasta. Kaitsestaatus – vähim mure.

Geoffroy Tamarin Monkey (Saguinus geoffroyi), tuntud ka kui Panama või Rufous-naped Tamarin, on mustvalge tamariin, millel on punakas kuklas. See on leitud alates Costa Rica juurde Kolumbia . Geoffroy's Tamarin Monkey on puine, ta kipub elama sekundaarse kasvu või segametsa piirkondades. Liigina võib see muutuda ohustatud, peamiselt elupaikade kadumise tõttu, kuid on arvukalt mõnes piirkonnas, eriti Panama .
Isastel ja emastel ei ole erinevust suuruses ega välimuses. Vangistuses võib Geoffroy Tamarin Monkey elada kuni 13 aastat. Nagu teistegi tamariiniahvide puhul, panustavad isased suure osa vanemlikule hoolitsusele ja on tõenäoline, et mõned rühmad on polüandroossed (moodustavad liidu rohkem kui ühe isasega). Kaitsestaatus – vähim mure.

The Puuvillane Tamarin Monkey (Saguinus oedipus) on väike Uue Maailma ahv, kes kaalub alla ühe naela (0,5 kilogrammi). Cottontop Tamarin Monkey'i leidub troopiliste metsade servades ja sekundaarsetes metsades, kus ta on puine ja ööpäevane. Cottontop Tamarin Monkey'il on pikk hari, valged karvad laubast kuklani voolavad üle õlgade. Selg on pruun ning kõhualune, käed ja jalad valkjaskollased. Kuppel ja reie sisekülg on punakasoranžid.
Puuvillatamariini ahvid on kõige aktiivsemad päikesetõusust päikeseloojanguni, nad veedavad suure osa oma tegevusajast loomasaaki otsides, läbi lehtede ja oksi otsides ning piiludes ja jõudes okste ja puutüvede aukudesse ja lõhedesse. Ärevuse või erutuse korral tõstavad Cottontop Tamarins karvad pea võras ja tõusevad püsti, et end suuremaks muuta.
Cottontop Tamarin sööb puuvilju, putukaid, uusi lehti või pungi, väikseid sisalikke ja nektarit. Puuvillatamariini rühmadesse kuulub tavaliselt 3–9 isendit. Rühma liikmed ei pruugi kõik sugulased olla. Nagu enamik tamariine, sünnitab ka Cottontop Tamarin tavaliselt kaksikud, kuigi aeg-ajalt sünnib üksikuid ja kolmikuid. Tamariinid paljunevad aastaringselt, tiinus on 183 päeva. Noorte eest hoolitsevad mõlemad vanemad. Isased ja noorloomad kannavad tavaliselt poegi, andes need emastele imetamiseks. Võõrutamine algab 4–5 nädala vanuselt ja noored saavad suguküpseks 12–15 kuu vanuselt. Praegu on metsade hävitamine suurim oht. Kaitsestaatus – ohustatud.

The Vuntsitud Tamarin Monkey (Saguinus mystax), tuntud ka kui Spix’s Moustached Tamarin, on valge nina, pruunika selja ja valgete vuntsidega must tamariin.
Vuntsitud Tamarin Monkey on levinud Brasiilia ja Peruu troopilistes metsades.
Moustached Tamarin Monkeys dieet koosneb peamiselt puuviljadest, puukummidest ja putukatest.
Kaitsestaatus – vähim mure.
Vuntsitud tamariinil on kaks alamliiki:
Spix’s Moustached Tamarin , Saguinus mysyax mystax
Valge vuntsitud tamarin , Saguinus mystax pluto
The Punakäeline Tamarin Monkey (Saguinus midas), tuntud ka kui Kuldkäeline Tamarin või Midas Tamarin, on Uue Maailma ahv, kes sai nime nende jalgade ja käte punakate juuste järgi. Punakäeline tamariiniahv on pärit Amazonase jõe äärsetest metsaaladest Brasiilias, Guajaanas, Prantsuse Guajaanas, Surinames ja Venezuelas.

Punakäelised tamariiniahvid elavad 4–15-liikmelistes rühmades ja rühma vahel on vähe konkurentsi isegi aretusisaste vahel.
Ainult üks emane rühmast pesitseb pesitsushooajal, teised emased pärsivad instinkti. Rasedusperiood on 140–170 päeva ja emad sünnitavad tavaliselt 2 järglast.
Noorte tamariinide eest hoolitseb peamiselt isa ja emale antakse neid ainult põetamiseks, kuid poegade hooldamisel aitab kogu rühm.
Kaitse on rühmas esmatähtis ja kui ühte tamariini ähvardatakse, tormavad teised teda kaitsma. Punakäeline Tamarin Monkey on territoriaalne ja võib olla agressiivne, kõikidel sõrmedel ja kõigil peale suure varba küünte asemel on teravad kihvad ja küünised.
Punakäeline tamarin on erakordne ronija ja veedab suurema osa ajast viinapuude ja puude okste vahel. Punakäelised Tamarin Monkeys on kiired ja väledad ning suurepärased hüppajad, kes hüppavad teadaolevalt üle 60 jala kaugusele puult maapinnale ilma vigastusteta.
Red-handed Tamarin Monkeysi dieet koosneb puuviljadest, lilledest, putukatest, konnadest, ämblikest, sisalikest ja nektarist. Punakäelise Tamarinsi keha pikkus on 20,5–28 sentimeetrit. Nende pikkus koos sabaga on 31–44 sentimeetrit. Punakäelised tamariinid kaaluvad 400 – 550 grammi. Nende eluiga on umbes 10 aastat looduses ja 16 aastat vangistuses. Nende looduslikud kiskjad on väikesed kassid, röövlinnud ja maod. Nende looduslike elupaikade hävimise tõttu on liikide elatis ohus. Kaitsestaatus – vähim mure.

The Valge huulega Tamarin Monkey Punakõhuline tamariin (Saguinus labiatus), tuntud ka kui punakõhuline tamariin, on Brasiilias ja Boliivias Amazonase piirkonnas elav tamariiniliik.
Valgehuulelise tamariini ahvi punane kõht on tema kõige tähelepanuväärsem välimus. Muidu on see must, näo peal õhukesed valged vuntsid ja mustjaspruun selg.
Valgehuulelised tamariiniahvid elavad sugulasloomade sotsiaalsetes rühmades. Ema sünnitab tavaliselt ühe või kaks poega korraga. Enamasti kannab lapsi isa, kuid ka õed-vennad jagavad väikelaste kandmist ja õpivad seega olema head hoidjad. Kaitsestaatus – vähim mure.
The Kuldpäine lõvi Tamarin Monkey (Leontopithecus chrysomelas) on lõvi tamariin ja nagu teisedki, on see ka Brasiilia endeemiline. Seda leidub Bahia osariigis ainult madaliku ja premontaani troopiliste metsade fragmentides ning seetõttu peetakse teda ohustatud liigiks. Kaitsestaatus – ohustatud.
The Superagui Lion Tamarin Monkey (Leontopithecus caissara) on väike uue maailma primaat seltsist Cebidae. Superagui Lion Tamarin Monkey on Brasiilia endeemiline ahv, mida leidub väikesel alal Brasiilia rannikul, nimega Superagui. Kaitsestaatus – kriitiliselt ohustatud.
The Must Tamarin Monkey (Saguinus niger) ehk mustakäeline tamariin on Brasiilias endeemiline tamariiniliik. Kaitsestaatus – vähim mure.
The Musta mantliga Tamarin Monkey (Saguinus nigricollis) on Lõuna-Ameerikast pärit tamariiniliik. Musta mantliga Tamarin Monkey'i leidub Brasiilias, Colombias, Ecuadoris ja Peruus. Kaitsestaatus – vähim mure.
The Pruuni mantliga Tamarin Monkey (Saguinus fuscicollis) on Lõuna-Ameerikast pärit tamariiniliik. Pruuni mantliga Tamarin Monkey'i leidub Boliivias, Brasiilias, Colombias, Ecuadoris ja Peruus. Kaitsestaatus – vähim mure.
The Kuldse mantliga Tamarin Monkey (Saguinus tripartitus) on Lõuna-Ameerikast pärit tamariiniliik. Kuldse mantliga Tamarin Monkey leidub Ecuadoris ja Peruus. Kaitsestaatus – vähim mure.
The Graelli tamariini ahv (Saguinus graellsi) on Lõuna-Ameerikast pärit tamariini liik. Graellide Tamarin Monkey leidub Colombias, Ecuadoris ja Peruus. Kaitsestaatus – vähim mure.
The Martinsi Tamarin Monkey (Saguinus martinsi) on Brasiilias endeemiline tamariiniliik. Kaitsestaatus – vähim mure.
The Laigulise näoga Tamarin Monkey (Saguinus inustus) on Lõuna-Ameerikast pärit tamariini liik. Laigulise näoga Tamarin Monkey'i leidub Brasiilias ja Colombias. Kaitsestaatus – vähim mure.
The Valgejalg-Tamarin Monkey (Saguinus leucopus) on Colombias endeemiline tamariiniliik. Kaitsestaatus – haavatav.