Põhjalik juhend huskyle ideaalse nime valimiseks
Esiletõstetud / 2026

Täiskasvanud känguru lähedalt nägemiseks võite mõelda, kuidas need suurepärased, tugevad ja väledad loomad on üldse suguluses pisikeste, haavatavate maapähklisuuruste imikutega, kes nad kunagi olid. Neil on sünnist, kotini ja seejärel täiskasvanuks saamiseni päris pikk teekond. Kuid armastava ema hooliv hoolitsus muudab need suurepärased kukkurloomad kuidagi teiseks!
Selles postituses vaatleme mõningaid kõige hämmastavamaid fakte beebikänguru kohta ning pakume vastuseid mõnele kõige sagedamini esitatavale küsimusele.
Nagu nende beebi possum ja beebi koaala kukkurloom nõod, kängurupoegi nimetatakse ' rõõmud ‘. Sündides veedavad beebid oma elu esimesed kuud oma ema 'kotis'. Mõnele tõule, nagu muskusrottide kängurule, meeldib elada pesad Kuid enamik kängurusid puhkavad hea meelega võsas või katmis, olenevalt nende elupaigast.

Kui beebijoey’d kasvavad suureks, tuntakse isaseid kui ' buumid 'ja emaseid nimetatakse' flaierid ‘. Rõõmude rühma jaoks pole konkreetset kollektiivset nimisõna, kuid üldiselt tuntakse kängururühmi kui ' mobid ', ' väed 'või' kohtud '.
Nad on üsna sotsiaalsed loomad väljaspool oma pererühma, kuid mõned liigid on rohkem kui teised. Nad suhtlevad üksteisega nina puudutades, tagajalgu trampides, urisedes ja klõpsates.
Emastel on ainulaadne võime oma lapse sündi edasi lükata, kuni nende eelmine Joey on kotist lahkunud. Seda nimetatakse ' embrüonaalne diapaus '. Seda arengu peatamise protsessi kasutades saab beebi joey rasedust pikendada kuni 11 kuuni.
Kui see juhtub, embrüo peatatakse blastotsüsti staadiumis ligikaudu 100 rakust koosneva kimbu kujul. See lõpetab kasvamise ja ootab, kuni ema on valmis ja kott tühi.
Teised loomad, kes võivad teha embrüonaalset diapausi, hõlmavad nirkid ja mägrad , mõned närilised, karud ja vöölased .
Kängurupojad on äärmiselt väikesed, umbes 2 sentimeetrit, kirsi või tarretise suurused. Joeys on ka sündinud pimedana ja neil pole karva. Nad on sellel esimesel eluetapil tõesti väga haavatavad. Suurema osa sellest, mida inimene üsas teeb, teeb känguru kotis.
Joey imeb esimese 6–9 elukuu jooksul pidevalt üht emaslooma 4 nisast, turvaliselt ema kotis. See on liigiti erinev. Nad ei ole piisavalt tugevad, et selle aja jooksul üksi väljaspool kotikest eksisteerida.
Isegi kui nad emakotist väljuvad, jätkavad nad imetamist veel mõne kuu pärast. Punased kängurud jätke kott umbes 8 kuu vanuseks ja imege umbes 3 või 4 kuud pärast seda. Hallid kängurud jätavad kotist alles umbes 11 kuu vanuseks ja jätkavad imetamist kuni umbes 18 kuu vanuseni.
Kängurupoegadel arenevad tugevad sabad, mida nad saavad kasutada viienda jäsemena, näiteks lisajala või -käena. Nad ei ole ainsad kukkurloomad, kes seda arendavad possum teeb ka. Kui poosid kasutavad asjadest haaramiseks oma saba, siis kängurupojad õpivad oma saba tasakaalu hoidmiseks kasutama.
Joey saba muutub vananedes üha tugevamaks. Mõnda kängurut on nähtud isegi kõndimisel oma saba lisajalana kasutamas. Nende saba toimib hüppamise õppimisel toena ja stabiliseerib neid maandumisel.
Suureks saades kasutavad isased oma saba, et tasakaalustada, kui nad võitlevad teiste isastega paaritusõiguse eest.

Kängurupojad võivad enne ja pärast kotist lahkumist oma emadelt palju õppida, kuid üks asi, mida nad ei õpi, on see, kuidas tagurpidi liikuda. Tegelikult nad seda teha ei saa.
Känguru pikad jalad ja suur saba muudavad kõndimise või tagurpidi hüppamise võimatuks. Nad liiguvad soolamise teel, mis on humalate seeria. Nende sabad ja lihaselised jalad annavad neile suurepärase tasakaalu ja võime liikuda teatud tempos edasi liikudes, kuid samad omadused takistavad neil liikuda tagasi.
Joey õdedes muutuvad tema toitumisvajadused aja jooksul. Märkimisväärne on see, et emapiima koostis muutub, et kohaneda rõõmude vajadustega. Selle toitained muutuvad pidevalt.
Vastsündinud joeyid saavad vesist piima, mis on kõrge valgu- ja lihtsate süsivesikute sisaldusega ning samuti immuunsust tugevdavate omadustega. Vanemad, ikka veel kotis elavad joeed saavad raskemat piima, milles on rohkem süsivesikuid, rasva ja valku. Joe'id, kes on hakanud kotist kaugemale jõudma, saavad piima, mis sisaldab suures koguses rasva ja valku, kuid vähem süsivesikuid.
Justkui see poleks piisavalt suurepärane, kui ema toidab kahte erinevast sigimishooajast pärit tibu, loob ta vastavalt igale emale erineva piima koostise. Tähelepanuväärne!
Mis tunne oleks tekk, mis oleks soojal päeval veniv ja kerge, kuid külmal päeval liibuv, soe ja turvaline. Kõlab hästi.
Noh, kängurukoti elastsus muutub erinevates olukordades, et pakkuda ruumi või turvalisust.

Soojal päeval võite leida kängurubeebi, mis on laiali laotatud, see on veniv, avatud võrkkiige meenutav kotike. Tukkumine jäsemetega, kus on palju ruumi. Kuid hetkel, kui ema läheb puhkamisest liikuma, tõmbub kott kokku.
See elastsus tagatakse tugevate lihaste kasutamisega koti ümber ja sellel on palju eeliseid. Kui neil on vaja potentsiaalsest ohust kiiresti eemalduda, peab joey olema turvaline, nii et kott tõmbub kokku, hoides neid turvaliselt, samal ajal kui nende ema liigub tempos.
Kuid kui nad on ohutud ja lõdvestunud, lõdvestub kott, et anda joeyle rohkem ruumi ja paindlikkust.
Kängurupojad ei ole eriti säravad, kui on vaja iseseisvalt tualetis käia. Tegelikult saavad nad minna ainult siis, kui ema neid julgustab. Kui ema hakkab neid keelega pesema, siis vabastavad nad põit või soolestikku.
Nad teevad seda otse kotti ja ema puhastab seda regulaarselt, et kõik korras oleks. Kui nad on väga väikesed, roojavad nad tegelikult otse oma emakeelde.
Noor punane känguru Joeys lahkub kotist jäädavalt umbes 7–9 kuu vanuselt, kuid jätkab imetamist kuni 12 kuu vanuseks saamiseni. Mõned hallid roosid jätkavad imetamist palju kauem, kuid 18 kuuks peaksid kõik olema täielikult võõrutatud ja ainult kindla dieediga.
Emased saavad suguküpseks olenevalt liigist 14-17 kuu jooksul, isastel võib kuluda kuni 20 kuud.
Selle kohta, kui kaua känguru looduses elab, on erinevaid väiteid. Mõnede andmete kohaselt on see koguni 8 aastat, kuid enamik viitab sellele, et eluiga looduses on umbes 23 aastat, eriti punase känguru puhul.
Nii ida- kui ka läänepoolsed hallkängurud elavad looduses veidi lühemalt, keskmiselt 10–18 aastat, ja antilopiinkängurul on sarnane eluiga.
Üldiselt sünnib korraga ainult üks känguru. Känguruema kotis on aga ruumi kahele joeele!
Kängurud on klassifitseeritud nelja suurima makropoodide liigi hulka.
Punased kängurud on suurimad ja isased võivad kasvada kuni 1,4 meetri (4,6 jala) pikkuseks ja kaaluda kuni 85 kilogrammi (187,4 naela). Emasloomade pikkus on 1,1 meetrit (3,6 jalga) ja kaal 35 kilogrammi (77,2 naela). Neil on ka väga pikad sabad, mille pikkus võib olla 0,9 meetrit (3 jalga).
Kõik känguruliigid saavad alguse umbes sama suuruse ja kaaluga kui imikud,
Kängurupojad kasvavad rohusööjad , kuid suurema osa oma esimesest eluaastast jäävad nad emapiimast ellu turvakotis. Pärast seda, kui nad hakkavad väljaspool kotti uurima, hakkavad nad sööma rohtu, põõsaid ja ürte.
Ka kängurupojad vajavad korralikult kasvamiseks ja tervena püsimiseks palju und. Noor joey võib magada kuni 18 tundi ööpäevas. Vananedes väheneb nende unevajadus ja nad muutuvad päeva jooksul aktiivsemaks.
Kõik liigid on karjatatavad ja suurem osa nende toidust koosneb kõrrelistest. Punane känguru ja läänehall söövad ka palju põõsaid ja madalaid rippuvaid puid, kusjuures idahall ja antilopiin elavad enamasti kõrrelistel.

Kängurupojad elavad koos emadega looduses. Tavaliselt elab ema kotis igal ajal üks või kaks rõõmu. Kui joey on umbes 1-aastane, hakkab ta elama iseseisvalt, kuid võib siiski jääda ema lähedale.
Kängurud on mõlema põliselanikud Austraalia ja Uus-Guinea. Nad elavad olenevalt liigist erinevates Austraalia piirkondades. Punased kängurud asustavad suuremat osa Austraalia keskosa kuivast sisemaalt väikeste rühmadena, mida nimetatakse mobideks. Eelistab lagedaid tasandikke, kus puid ja põõsaid napib.
Antilopiini kängurud elavad Queenslandi põhjapiirkondades, Põhjaterritooriumil ja Lääne-Austraalias. Ida-hall känguru elab Queenslandis, Victorias, Uus-Lõuna-Walesis, Lõuna-Austraalias ja Tasmaanias. Lääne-hall känguru elab kogu Austraalia lõunapiirkonnas.
Kängurupoegade looduslikud kiskjad hõlmavad dingod , Tasmaania kuradid, röövlinnud , ja maod . Kõik need loomad püüavad toiduks kängurupoegi. Kängurupojad on nende kiskjate suhtes haavatavad, kuna nad on väikesed ega ole veel oma täissuurust saavutanud. Nad loodavad kaitseks ka oma emadele, mis muudab nad röövloomadele lihtsaks sihtmärgiks.
Kuigi täiskasvanud kängurud on igale kiskjale palju raskem sihtmärk, on dingod ja teatud tüüpi kotkad siiski aeg-ajalt piisavalt julged, et seda proovida. Noored kängurud on haavatavamad ning võivad langeda ka metsikute koerte ja rebaste saagiks.
Ühiselt karjatades on kängurud alati ohtude eest valvel ja hoiatavad teisi rühmaliikmeid jalgu trampides. See on märk noortele lõbusatele, et nad hüppaksid turvalisuse huvides tagasi oma ema kotti.
Õnneks on kängurupojad kiired ja võivad sageli ohu eest põgeneda. Samuti saavad nad vajadusel kasutada oma võimsaid jalgu kiskjate löömiseks ja löömiseks. Lisaks kaitsevad nende emad oma poegi väga ja võitlevad sageli röövloomade eest, et kaitsta oma rõõmusid.
Mõiste 'känguru' pärineb tegelikult Austraalia Queenslandi Guuga Yimithirri rahvast. Nimi, mille nad idapoolsetele hallidele kängurutele annavad, on 'gangurru'.
Nii nagu lõgismadu on Ameerika vastupanuvõime sümbol – Gadsdeni lipul koos sõnadega ' ära talla mind '- nii on känguru Austraalia ambitsioonide ja jõu sümboliks. Nii palju, et see on olnud riigi vapil alates 1908. aastast.