Väike öökull (Athene noctua) Faktid
muud / 2026
Pildi allikasThe Karedate hammastega delfiin (Steno bredanensis) on üsna suur delfiin, keda võib leida sügavas soojas, troopilises ja subtroopilises vees Vaikse ookeani lääneosast Vahemereni. Neid on harva näha 40° laiuskraadist põhja pool või 35° laiuskraadi lõuna pool. Karedate hammastega delfiine on nähtud ka Ameerika Ühendriikide Atlandi ookeani rannikul, Kariibi meres, Mehhiko lahes, Vahemeres, Vaikse ookeani idaosas ja India ookeanis.
Selle liigi geograafiline levik pole hästi teada. Perekonnanimi 'Steno', mille ainuke liige see liik on, tuleb kreeka keelest 'kitsas', viidates liigininale – mis on liigi diagnostiline tunnus.
Karedate hammastega delfiini iseloomulik tunnus on koonusekujuline pea ja sihvakas nina. Lestad asetsevad mööda keha kaugemale kui teistel sarnastel delfiinidel (merel võib seda delfiini segi ajada Spinner delfiin , Pantroopiline täpiline delfiin ja Pudelinoosi delfiin , millest kõik 3 on liigid, mille seost on täheldatud karedahambuliste delfiinidega). Nende seljauimed on rohkem väljendunud.
Karedate hammastega delfiinide huuled, kurk ja kõht on roosakasvalged. Nende küljed on helehallid ning selja- ja seljauim palju tumedam hall. Karedate hammastega delfiinid kasvavad umbes 2,5 meetri pikkuseks ja kaaluvad umbes 150 kilogrammi. Karedate hammastega delfiinidel on teravad sakilised hambad.
Karedahambuline delfiin on seltskondlik liik, keda leidub keskmiselt 10–30-liikmelistes rühmades, samuti kuni 160-liikmelistes delfiiniparvedes, mis koosnevad kuni 8 väiksemast alarühmast. Karedate hammastega delfiinidel ei ole täheldatud vibuga sõitmist, kuid nad 'koorivad' – (ujuvad nii, et pea ja lõug on veepinnast kõrgemal).
Karedate hammastega delfiin toitub kaladest ja kalmaaridest, aga ka molluskitest ja peajalgsetest.
Sarnaselt teistele delfiinidele suhtlevad ka karedate hammastega delfiinid kehakeelega ning kajavad klõpsude ja vilede abil.
Selle liigi paljunemisharjumuste kohta on vähe teada. Karedate hammastega delfiin aretati koos a Pudelinoosi delfiin vangistuses, saades hübriidse järglase. On teada, et emased karehambalised delfiinid saavad suguküpseks umbes 10-aastaselt, isased 14-aastaselt.
Mõned haid (sealhulgas tiigerhaid, härjahaid ja härghaid) ja orkad püüavad delfiine. Delfiinid jäävad sageli ka kalavõrkudesse.
Karedate hammastega delfiinid on 2000. aasta IUCNi punases nimekirjas klassifitseeritud andmete puudulikeks.
Karedate hammastega delfiine kütitakse mõnes piirkonnas toidu saamiseks. Neid püütakse harpuuniga Jaapanis ja Lääne-Aafrikas. Kalapüügivahenditesse takerdumine kujutab endast ohtu ja Vaikse ookeani troopilises idaosas on teatatud seinnootade püütud karmhambulistest delfiinidest. Sri Lankal ja Brasiilias on teatatud nakkevõrkude ja triivvõrkude püügist püütud inimestest.