Väike öökull (Athene noctua) Faktid
muud / 2026

The kährikkoer (Nyctereutes procyonoides), tuntud ka kui Hiina kährikkoer, Aasia kährikkoer, mangut (selle Evenki nimi), neoguri (selle koreakeelne nimi) või tavaline kährikkoer, on koer, keda leidub Ida-Aasia mandriosas ja Vietnami põhjaosas. See on üks kahest säilinud liigist perekonnas Nyctereutes kõrvuti Jaapani kährikuga (N. viverrinus).
See loom on tegelikult palju tihedamalt seotud tõelise rebasega kui rebasega Ameerika pesukaru nagu nimigi viitab, kuid seda on nimetatud selle maskeeritud näo sarnasuse tõttu hariliku kähriku näoga. Harilikul kährikul on neli alamliiki — Ussuri kährikkoer, Yunnani kährikkoer, Korea kährikkoer ja hiina kährikkoer, mis on nominaalne liik.
Teaduslik nimetus 'Nyctereutes procyonoides' tähendab kreeka keeles 'öörändurit' - 'nykt' (öö) ja 'ereutes' (rändur).
See liik kuulub sugukonda Canidae ja seltsi Carnivora. Nemad on kõigesööjad , toitudes paljudest loomadest, aga ka puuviljadest, pähklitest ja marjadest. Kährikkoer eelistab oma elupaigana metsa, metsapiire või tihedat taimestikku.
See ei ole ohustatud liik ja on IUCNi punases nimekirjas loetletud kõige vähem murettekitava liigina. Siiski kütitakse neid sageli, eriti nende karusnaha pärast, mida kasutatakse mitmesuguste rõivaste valmistamiseks. Tegelikult on seda liiki karusnahakaubanduse tõttu laialdaselt asustatud Euroopasse, kus teda on käsitletud kui potentsiaalselt ohtlikku invasiivset liiki.

Kährikkoerad on välimuselt sarnased a väike rebane , mille pikkus on 50–68 cm peast turjani ja saba pikkus 13–25 cm. Nende kõrgus on 38,1–50,8 cm. Neil on jässakas keha ja lühikesed jalad ning väikesed tugeva ehitusega ja mõõdukalt piklikud (umbes 133 mm pikad) pead. Nende kehakaal on 4–6 kg suvel kuni 6–10 kg talvel enne talveunest, kusjuures Euroopas on isendid tavaliselt suuremad kui Hiinas ja Jaapanis.
Nendel loomadel on pesukarudega sarnased karusnaha märgid, valge koon, valge nägu ja must karv, mis ümbritseb silmi. Mõlemal õlal ja seljal kulgeb must märgistus, mis moodustab risti kuju. Nende põhivärv on määrdunud, maapruun või pruunikashall mustade kaitsekarvadega. Kõht on kollakaspruun, rindkere aga tumepruun või mustjas.
Nende talvine karv on pikk ja paks, tiheda aluskarva ja jämedate kaitsekarvadega, mille pikkus on 120 mm. Talvine karusnahk kaitseb kährikuid madalate temperatuuride eest –20° kuni −25°C. Suvel on neil heledam ja punakas õlekarv. Hiinas leidub haruldast valget värvi.
Kährikkoeral on lühikesed ja ümarad kõrvad, mis ulatuvad vaid veidi karvast välja. Neil on ka väikesed ja nõrgad kihvad ja karnassaalid, lamedad purihambad ja suhteliselt pikad sooled, mis kõik peegeldavad nende kõigesööja toitumist.
Neil on halb nägemine, kuid suurepärane haistmismeel. See aitab neil saaki leida, eriti öisel jahil.
Kährikkoera keskmine eluiga on 6–11 aastat, keskmine eluiga 6–7 aastat.

Kährikkoer on kõigesööja, kes toitub putukad , närilised, kahepaiksed , linnud, kalad, roomajad , molluskid, raiped ja putuktoidulised , aga ka puuviljad, pähklid ja marjad. Loomad nagu hiired , kõige sagedamini süüakse liivahiirt, konni ja jahilinde. Kährikkoer oskab ujuda, nii et ta suudab kergesti püüda vees elavaid loomi ning kühveldab järvede, jõgede ja ojade läheduses oma käppade abil saaki veest välja. Mere kaldal, krabid tarbitakse ka merisiilikuid ja meriraipe
Kährikkoer kohandab oma toitumist vastavalt aastaajale. Sügisel söövad nad peamiselt köögivilju, sealhulgas erinevaid puuvilju, metsamarju ja seemneid, näiteks kaera. Talvel, kui toiduallikad on piiratud, võivad nad ellu jääda inimeste prügi ja raipega.
Need loomad toetuvad toidu otsimisel haistmismeelele, kuna nende nägemine on väga halb. Nad otsivad toitu maapinnal või madalal taimestikul ja hoiavad oma nina maapinnal. Nad ei ole kiired loomad, kuid nad on toitu otsides järeleandmatud. Neid iseloomustatakse kui kogujaid või kogujaid.
Kährikud elavad ja peavad jahti paarides või väikestes pererühmades, kuid pole teada, kas nad jäävad paaridesse, kus pesitsevad kogu eluks. Sotsiaalne hooldus on kährikute puhul oluline.
Algselt arvati, et need on ööloomad , kuid hiljutised uuringud on näidanud, et nad võivad süüa aktiivselt igal ajal päeval või öösel. See on tavaliselt seotud toiduvajadusega.
Kährikkoer jääb talveunne novembrist ja võib olenevalt kohalikust kliimast kesta kuni aprilli alguseni. Need loomad magavad talveunes paarikaupa ja on ainsad koerlased, kes teadaolevalt talveunevad. Nad leiavad mägra või mõne muu looma loodud mahajäetud uru ja kasutavad seda talveuneperioodiks.
Talveunestus ei ole selle liigi jaoks absoluutselt vajalik ja mõned isendid ei pruugi talveunne jäädagi. Enne talveunest peavad nad võtma kuni 50% oma kehakaalust, vastasel juhul peavad nad soojadel talvepäevadel koopast välja tulema, et toitu otsida. Kui ilm on nende elukohas, näiteks levila lõunapoolseimas osas, piisavalt soe, ei jää kährikud talveunne.
Kährikud kasutavad teiste liigiliikmetega suhtlemiseks käimlaid. Käimla on kindel koht, kus terve rühm kährikuid nii urineerib kui ka roojab. Nad kasutavad neid alasid mitte ainult pereliikmetega suhtlemiseks, vaid ka võõrastega.
Nad on ka häälekandjad, kuigi nad ei haugu. Need loomad vinguvad, vinguvad või vinguvad ja on tavaliselt sõbraliku käitumise tunnuseks. Kui nad on agressiivsed või kui nad on hirmul, võivad nad uriseda.
Kährikud sigivad talve külma osa lõpus jaanuaris, veebruaris või märtsis, olenevalt geograafilisest asukohast, kusjuures emased satuvad kuumaks kord aastas, pärast talveunne jäämist. Estrus kestab 3 kuni 5 päeva ja emased eritavad lõhna, mis annab märku, et nad on paaritumiseks valmis.
Pole teada, kas kährikud sigivad aasta-aastalt sama partneriga, kuigi arvatakse, et nad on looduses suure tõenäosusega monogaamsed. Vangistuses olevatel isikutel on siiski teatatud polügaamiast.
Paaritushooajal kosib emaseid 3–4 isast, kuid isaste vahel on paariliste pärast vähe võitlust. Paarid moodustavad enne paaritumist tugevad sidemed ja püsivad koos kuni nende järglaste iseseisvumiseni. Nii isased kui emased aitavad poegi üles kasvatada.
Isased toovad emasloomadele toitu tema hilise tiinuse ajal ja kui imikud on võõrutatud, valvab isane tavaliselt nende üle, samal ajal kui emane toitu jahtib. Isane võib ka jahti pidada, samal ajal kui emane poegi jälgib.
Kährikkoera tiinusaeg on 59–64 päeva, pärast mida sünnib 5–7 poega. Emased poegivad tihedas taimestikus või rebaste poolt hüljatud urgudes või mägrad .
Pojad sünnivad pimedana ja on pehme musta karvaga, kaaluvad tavaliselt 60–115 g. Neil avanevad silmad 9–10 päeva vanuselt ja hambad on neil umbes 14.–16. päeval. Nad võõrutatakse 30–40 päeva vanuselt. 4-kuuselt hakkavad pojad vanemaid jälgides jahipidamist õppima ning nelja ja poole kuu vanuseks on nad valmis omaette elama. Kährikupojad saavutavad täissuuruse 80–85 päeva vanuselt ja saavad suguküpseks 9–11 kuu vanuselt.

Kährikkoer on pärit Ida-Siberist, Põhja-Hiinast, Põhja-Vietnamist, Koreast ja Jaapanist. Kuid aastatel 1927–1957 toodi karusloomakasvatajate tööstus Euroopa ja Aasia USA-sse 4000–9000 kährikut. Seetõttu leidub seda kährikut tänapäeval kogu Põhja- ja Lääne-Euroopas, sealhulgas Soomes, Rootsis, Norras, Poolas, Rumeenia, Tšehhi Vabariik, Slovakkia, Saksamaa, Prantsusmaa, Austria ja Ungari.
Erinevaid alamliike leidub erinevates riikides ja piirkondades. Hiina kährikut leidub Ida-Hiinas, Korea kährikut aga Korea poolsaarel. Yunnani kährikut leidub Kagu-Hiinas ja Põhja-Vietnamis ning Ussuri kährikut Venemaal Siberi Ussuri ja Amuuri aladel), Kirde-Hiinas, Põhja-Koreas ning seda tutvustati ka Euroopasse.
Neid leidub nii subarktilises kui ka subtroopilises kliimas ning nad eelistavad metsa, metsapiire või tihedat taimestikku. Neid loomi võib leida ka piirkondades, mis piirnevad veega ja üle 3000 m kõrgusel kuni merepinnani. Neid võib leida ka inimeste elupaikadest, kui nad otsivad toitu.
Kährikkoer elab paksu taimestikuga aladel asuvates urgudes, kus nad saavad end peita ja keskkonda sulanduda. Kui nende elupaigas toitu napib, rändavad nad uue territooriumi leidmiseks, kus saaki on rohkem. Nad on kohanemisvõimelised ja võivad toiduallika leidmiseks liikuda pikki vahemaid.
Kährikkoeri ei peeta ohustatud loomaks ja nad on loetletud IUCNi punases nimekirjas kõige vähem muret tekitavate loomadena. Nende koguarv pole teada.
Kuigi neil on looduslikud kiskjad, tapavad nad enamasti inimesed. Neid kütitakse tavaliselt novembrist kuni lume süvenemiseni. Kaug-Idas jahitakse neile öösiti laikasid ja segasid. Neid püütakse ka salaküttide seatud püünistesse. Nende karusnahka kasutatakse riietel ja seda nimetatakse sageli 'murmanski' või 'tanuki' karusnahaks. Ameerika Ühendriikides turustatakse seda kui 'Aasia pesukaru' ja Põhja-Euroopas kui 'Soome pesukaru'.
Nahka kasutatakse kaelavõrude, kraede ja kasukatena. Väikesed siidise karvaga kährikunahad nõuavad kõrgemaid hindu kui suured jämeda karvaga. Pikkade ja jämedate kaitsekarvade ning villase karvakiu tõttu, millel on kalduvus viltida või mattuda, kasutatakse kährikunahka peaaegu eranditult karusnaha kaunistamiseks.
Jaapanis söövad inimesed nii kährikuid kui ka kasutavad nende karvast kalligraafiapintslite harjasteks. Luid on kasutatud ka meditsiinis ja afrodisiaakumina. Põliselanikud kasutasid kährikkoera nahka ka lõõtsa valmistamiseks, trummide kaunistamiseks ja talviste peakatete valmistamiseks.
Neid loomi kasvatatakse ka vangistuses nende karva pärast. Näiteks Venemaal on kakskümmend protsenti kodumaal toodetud karusnahast pärit kährikkoerast.
Kährikud võivad kahjustada ökosüsteemi ja inimeste elustiili. Neid kasutatakse jahilindude populatsioonides, eriti lammidel ja suudmealadel, kus nad toituvad kevadperioodil peaaegu eranditult munadest ja tibudest. Nad on kahjulikud ka ondatrakaubandusele, hävitades nende pesasid ja söövad poegi. Ukrainas on kährikud kahjulikud köögiaedadele, melonikasvatustele, viinamarjaistandustele ja maisi seemikutele.
Nendel põhjustel võib seda pidada kahjuriks ning see võib haigusi edasi kanda ka lemmikloomadele ja isegi inimestele. Neid keskkondi sattudes mõnikord mürgitatakse või lastakse maha. Nad võivad hukkuda, kui nad üritavad ületada teid elava liiklusega piirkondades.
Kährikkoertel on mõned looduslikud kiskjad, sealhulgas hundid , volbrid , ilves , kuldsed kotkad, merikotkad, kotkakullid , märtrid ja isegi kodukoerad. Nad kasutavad enda kaitsmiseks oma hambaid ja küüniseid, kuid on sageli oma kiskjast palju väiksemad ega pääse seetõttu põgenema.
Selle looma pruun karv võimaldab tal sulanduda keskkonda kaitseks kiskjate eest. Need imetajad võivad ohtudest pääsemiseks ka ujuda ja puude otsas ronida. Võime puude otsa ronida on omadus, mida nad jagavad ühe teise loomaga Canidae perekond, nimelt hallrebane.